POČASNI BLEIBURŠKI VOD

Organizator Bleiburga odgovorio Vesni Pusić: Ne veličamo NDH!

08.02.2016 u 06:59

Bionic
Reading

Nakon što je Sabor RH ovih dana donio odluku o vraćanju pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu, Bože Vukušić, glavni tajnik i glasnogovornik Počasnog bleiburškog voda (PBV) kao organizatora manifestacije, naglasio je u razgovoru za tportal da će se ovogodišnja komemoracija, kao i svake godine, obilježiti dostojanstveno i bez veličanja NDH, jer 'to nije politički skup, već isključivo obilježavanje tragedije hrvatskog naroda'

Vukušić je u razgovoru za tportal istaknuo da se pripreme za obilježavanje središnje komemoracije bleiburškim žrtvama i žrtvama Križnog puta, koja se održava sredinom svibnja u Austriji, kao i svake godine dogovaraju s austrijskim vlastima i tamošnjim zakonima.

'Budući da iz godine u godinu raste broj sudionika komemoracije i hodočasnika koji se prisjećaju desetaka tisuća žrtava na Bleiburškom polju, kao organizatori obavezni smo o svemu obavijestiti austrijsku policiju i ravnati se prema tamošnjim zakonima. Budući da brojka onih koji dolaze u Bleiburg pokloniti se žrtvama premašuje nekoliko tisuća, dužni smo angažirati austrijsku zaštitarsku službu, ali i sanitetsku službu koja se brine o medicinskoj pomoći. Kao i svih dosadašnjih godina, usko surađujemo s austrijskim vlastima, posebice s austrijskom policijom koja uz zaštitare osigurava komemorativni skup. Dio novca za obilježavanje osigurava Sabor te iz tog novca mi kao organizatori preusmjeravamo novčana sredstva na službe koje moramo osigurati prema zakonu', kazao je Vukušić dodajući kako svih dosadašnjih godina nije zabilježen ijedan incident.

'Tijekom dosadašnjih komemoracija bleiburškim žrtvama nije zabilježen ni jedan incident, o čemu ponajbolje govore videosnimke iz razdoblja od 1997. do danas koje posjedujem i na kojima se ne može pronaći ijedan izgred ili slično', tvrdi Vukušić, dodajući kako Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova i sadašnja potpredsjednica Sabora, nije u pravu zbog zastupanja zbog stava iskazanog u gostovanju na HRT-u u emisiji Otvoreno krajem prošlog tjedna, prema kojem Sabor ne bi trebao biti pokrovitelj manifestacije

Podsjetimo, Vesna Pusić je gostujući u 'Otvorenom'  kazala da je ta komemoracija 'uvreda za nevine žrtve' te da se 'pod krinkom te fraze skupi gomila ljudi noseći ustaške uniforme i kape, veličajući ustaštvo i sramoteći Hrvatsku'.

Vukušić smatra da se iz svih dostupnih videosnimki može vidjeti da sudionici komemoracije ne veličaju ustaštvo, već dolaze u Bleiburg isključivo se pokloniti žrtvama.

'Smatram da se bivša ministrica vanjskih poslova mogla informirati o dostojanstvenim komemoracijama u Bleiburgu kod svojeg austrijskog kolege te kod austrijske policije. Da je itko provocirao ili nosio neka nedopuštena obilježja, uvjeren sam da bi austrijska policija reagirala. No takvo što nije zabilježeno', izjavio je Vukušić.

Upitan, pak, hoće li PBV kao organizator posebno pripaziti da se ne krši zakon korištenjem nedopuštenih obilježja te hoće li selektirati govornike imajući u vidu da ne 'potpaljuju' atmosferu te uputiti ih da se ne upuštaju u apologije NDH, već da se isključivo koncentriraju na žrtve, Vukušić odgovara da nitko od svih dosadašnjih govornika jednom riječju nije spomenuo, a kamoli veličao NDH.

'Budući da imam videosnimke svih dosadašnjih komemoracija unazad dvadesetak godina, na njima je vidljivo da nitko od govornika nije spominjao niti je veličao NDH, iako mi kao organizatori ne možemo utjecati na govore odabranih govornika. Kako ove godine pokroviteljstvo nad komemoracijom ponovno preuzima Sabor, očekujemo da će na komemoraciji govoriti predstavnik tog tijela, pored već ustaljenih predstavnika Ureda za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te predstavnika Međlisa Islamske zajednice u Hrvatskoj. Još jednom podsjećam kako komemoracija u Bleiburgu nije politički skup, već isključivo obilježavanje tragedije hrvatskog naroda pa zbog toga očekujem da skup, kao što je to i i dosad bio slučaj, neće biti prilika za političke obračune', zaključuje Vukušić.

Inače, predsjednik PBV-a je Ilija Abramović, a njegov zamjenik je, pak, novoizabrani ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji je, kako doznajemo od Vukušića, podnio zahtjev za razrješenjem, što će udruga prema svojem statutu na prvoj idućoj sjednici prihvatiti. U Upravnom odboru PBV-a još su rizničar udruge Zlatko Grošanić te don Ante Kutleša koji je ravnatelj Hrvatske katoličke misije u njemačkom Reutlingenu, dok je predsjednik Nadzornog odbora PBV-a, osnovanog još 1953. godine, Vice Vukojević