SVINJSKA GRIPA U OZLJU

Dvadeset zaraženih u Centru za rehabilitaciju

30.10.2009 u 17:39

Bionic
Reading

U Centru za rehabilitaciju Ozalj, podružnici u Zorkovcu dvadeset je osoba oboljelo od pandemijske gripe, potvrdio je danas ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije Boško Milanković

KARLOVAC - Svi su dobro, a jučer i danas nema novooboljelih, rekao je Milanković.

Ravnateljica tog centra Dijana Galović Borojević izjavila je za Hinu da se radi o 17 štićenika i troje zaposlenika. Mladić koji je prvi obolio još 19. listopada bio je 14. i 15. ovog mjeseca u Tuheljskim toplicama na plivačkome natjecanju "Pokreta specijalne olimpijade" te je vrlo vjerojatno da je ondje i zaražen.

Slijedili su novi slučajevi, a ustanova je preko Zavoda za javno zdravstvo poslala briseve oboljelih na analizu i dobila potvrdu da je riječ o gripi i virusu H1N1.

Doktor Milanković je rekao da je u svim slučajevima u Zorkovcu riječ o blažem obliku gripe, ali uz uobičajene simptome - povišenu temperaturu, kostobolju i malaksalost, a neki su pacijenti imali i proljev.

Dosad su u Karlovačkoj županiji potvrđena 24 slučaja pandemijske gripe i svi su izgledi da će ona uzeti maha u tjednima koji dolaze, rekao je, te najavio da je za utorak sazvan Županijski stožer za sprječavanje širenja pandemijske gripe, koji će propisati potrebne zdravstvene mjere. Svi su pokazatelji da je taj oblik gripe u nas slab, da simptomi traju od pet do sedam dana, ali ne bi bilo dobro da se bolest jako proširi, pogotovo ne među kroničnim bolesnicima. Dr. Milanković je preporučio građanima da u slučaju pojave većeg broja oboljelih izbjegavaju javni prijevoz i veće skupove, zatim da često peru ruke i ne diraju nos, oči ni usta, a oboljelima da ne izlaze iz kuće te da pri kihanju štite ukućane stavljajući ruke na usta.

Za nošenje maski preko usta i nosa rekao je kako nije potvrđeno da štite od zaraze, ali je preporučio oboljelima da ih nose kako bi se spriječilo širenje virusa na osobe s kojima su u neposrednom kontaktu.