PODBADAO I NA ENGLESKOM

Maras razjario HDZ-ovce, Milošević mu poručio: Kako imate obraza

05.02.2016 u 12:23

  • +11

Sjednica Sabora započela stankom zbog rasprave o rastu BDP-a

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Hrvatski sabor zasjedanje u petak započeo je stankom na zahtjev Gordana Marasa (SDP) kako bi se očitovao o novim procjenama rasta hrvatskog BDP-a koji je ovih dana iznijela Europska komisija

Maras je nakon stanke kazao kako su optimističnije procjene Europske komisije posljedica već postignutog rasta i rezultata bivše vlade.

'Svi trendovi u Hrvatskoj posljedica su rada Vlade Zorana Milanovića, protekle četiri godine su pozitivni. Ostavili smo Hrvatsku u smislu Vlade gospodarski u puno, puno boljem stanju nego što smo se je zatekli i nema razloga da se tako ne nastavi', ustvrdio je Maras.

Kazao je, međutim, kako je početak rada nove Vlade problematičan. 'Dvije stvari su problematične što se tiče našeg optimizma kako će Vlada Tima Oreškovića nastaviti svoj posao. Prvo, količina rada, materijala i inicijative Vlade sramotno je mala. U dva tjedna nemamo nijedan prijedlog Vlade Tima Oreškovića u Hrvatskom saboru koji bi išao za time da se gospodarski situacija u Hrvatskoj mijenja', kazao je Maras.

Ocijenio je kako su dva i pol mjeseca izgubljena u formiranju Vlade, kako se 'sastaju vijeća, kadrovira se, razmišlja se o tome što i kako popuniti po javnim poduzećima, ali kvalitetne inicijative i materijala nema'.

'Čovjek bi se upitao where is team, where is government, what's going on, da budem malo plastičniji na engleskom zbog toga što će to premijer vjerojatno puno bolje razumjeti, a možda neće razumjeti Tomislav Karamarko koji se bavi jedino svojim antikomunističkim manifestom', rekao je Maras.

Vladajućima je spočitnuo da u Saboru ne pokazuju ni volju za zajedništvom.

'Danas kada je pozicija imala mogućnost podržati u međustranačkom dogovoru člana predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku, to se ne pokazuje. Kakvo je to zajedništvo, kakav patriotizam i na što to vi pozivate? Pozivate na podjele, na vraćanje na staro, a kvalitetnih inicijativa nema', ustvrdio je Maras.

Većina u saborskom Odboru za izbor i imenovanja odbila je u petak prijedlog oporbenih klubova da se predsjednikom Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost imenuje donedavni ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić (SDP).

'Ako je netko dijelio društvo u proteklih četiri godine umjesto da se bavio ekonomskim temama i reformama i svime što sam spomenuo, onda je to bila bivša Vlada', uzvratio mu je Domagoj Ivan Milošević (HDZ).

Uvjeren je da je sam odlazak bivše Vlade pobudio optimizam u Bruxellesu. 'Sam čin odlaska nakon višemjesečnih pregovora, svi svugdje procjenjuju da će ekonomija rasti više nego što je to se očekivalo nakon što ste otišli s vlasti', uvjeren je Milošević.

Ustvrdio je da je bivša Vlada državu preuzela nakon tehničkog izlaska iz recesije, da su najavljivali visoke stope rasta, a već nakon devet mjeseci ostvarili pad. 'Kumulativni rezultat skoro je tri posto pada u četiri godine', rekao je Milošević.

Bivšu Vladu proziva i da u čitavom mandatu nije ponudila nijednu reformu, iako su sva izvješća Europske komisije ukazivala na potrebu reformi. 'Sada imate obraza na samom početku rada nove Vlade govoriti ono što ste sada izgovorili', spočitnuo je Milošević Marasu.

Ivan Vrdoljak (HNS) ne vjeruje da su prognoze poboljšane zbog promjene vlasti. 'Vi mislite da je Fitch ili Europska komisija digli prognoze ili rejtinge samo zato što je neka vlada došla, a u njoj Crnoja i Hasanbegović i neke informacije koje ja uopće ne razumijem, hoće li biti moratorij na investicije ili neće biti moratorij na investicije, hoće li biti energetskih projekata ili neće biti energetskih projekata, to kada čuje Fitch – konsternacija, to rejtinzi skaču', ironizirao je Vrdoljak.

Vladajuće je pozvao da ne koriste saborsku govornicu kako bi govorili o rastu optimizma Europske komisije, 'zato što je došla nova Vlada u kojoj su prvih sedam dana razgovarali o jednom ministru koji nema veze s gospodarstvom'.

Na zastupničku dužnost prisegnuo je bivši ministar financija Boris Lalovac (SDP).

Sjednica je nastavljena raspravom o izvješću o radu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) u 2014. godini.

Inače, Odbor za imenovanja nije prihvatio Ranka Ostojića kao predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Time je prekršena praksa da oporba bira čovjeka za to mjesto. No, to demantira predsjednik Odbora za imenovanja Franjo Lucić. Vladajući potvrđuju da oporba ima pravo na to mjesto, ali ne i Ostojić, jer je kaže Lucić, on neadekvatan.

'Ostojić je itekako nervozan što se vidi po svojim njegovim izjavama, pogotovo kada su politička previtranja unutar SDP-a. Upravo za takvog čovjeka, koji iskazuje agresivnost i nesigurnost, smatramo da ne može i ne treba biti predsjednik ovoga Odbora i zato smo mu uskratili povjerenje', kaže Franjo Lucić.

Od pravaša Pere Ćorića su se isto mogle čuti kritike na račun Ranka Ostojića.

'Visoke dužnosti koje je obnašao u bivšoj vlasti nije izvršavao onako kako se od njega očekivalo i to nam daje za pravo za ovu odluku', kaže Pero Ćorić. Protiv Ostojića je glasao i MOST-ov Ivica Mišič, koji nije mogao točno objasniti što zamjera bivšem ministru, pa je rekao da bi bilo najbolje pitati predsjednika njegova kluba Ivana Kovačića.