IBLER, RUDOLF, VIDAS I SIKIRIĆ

Pravni stručnjaci: Sporazum nije prihvatljiv

30.10.2009 u 16:37

Bionic
Reading

Tekst arbitražnog sporazuma u sadašnjoj verziji nije prihvatljiv bez dodatnog preciziranja sadržaja i domašaja pojedinih odredaba, kažu u današnjoj izjavi hrvatskoj javnosti stručnjaci za međunarodno pravo, među kojima akademici Vladimir Ibler i Davorin Rudolf te dr. Davor Vidas i predsjednik Hrvatskoga društva za međunarodno pravo Hrvoje Sikirić

U zajedničkoj izjavi, dostavljenoj Hini, ocjenjuju da je predloženi sporazum o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade uvelike političko-pravne naravi, umjesto proceduralno-pravni tekst, što bi sporazum za arbitražu o graničnom pitanju trebao biti.

Hrvatski stručnjaci za međunarodno pravo smatraju da je osobito upitna odredba u arbitražnom sporazumu po kojoj bi predstavnici Europske komisije sastavljali popis kandidata za arbitre s kojeg bi se birali oni koji će suditi u graničnome sporu između dviju država. Nominiranje kandidata za arbitre treba biti izraz suverene volje država, napominju u izjavi.

Upozoravaju kako - s obzirom na predviđenu ulogu Europske komisije - Slovenija kao punopravna članica Europske unije i Hrvatska tek kao kandidatkinja za članstvo u toj uniji nisu u ravnopravnom položaju. One bi to bile, kako se navodi, samo ako bi sporazum stupio na snagu danom pridruživanja Hrvatske kao punopravne članice Europskoj uniji, a sadašnji tekst ne sadržava takvu odredbu.

Podsjećaju kako se arbitražni sporazum o rješavanju spora između Hrvatske i Slovenije odnosi na vitalne interese Republike Hrvatske, zaštićene međunarodnim pravom, ističući da pitanja razgraničenja i s tim povezana teritorijalna pitanja Republika Hrvatska treba rješavati isključivo na temelju međunarodnog prava te da pojedine odredbe sada predstavljenog teksta sporazuma to mogu dovesti u pitanje, pa zato, kako navode, ne mogu biti prihvatljive bez dodatnog objašnjenja te da ih kao takve treba razmatrati neovisno o pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji.

Izjava o predloženom arbitražnom sporazumu i o temeljima za rješavanje hrvatsko-slovenskog razgraničenja, koja je objavljena i na connect portalu, kako se navodi, otvorena je za potpisivanje.

Originalni tekst zajedničke izjave stručnjaka za međunarodno pravo možete proćitati ovdje