KAMP U SLAVONSKOM BRODU

MUP: Ručak ukinut samo radnicima u 8-satnoj smjeni

04.02.2016 u 14:13

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova konačno se očitovalo o rezanju troškova u Zimskom tranzitnom-prihvatnom centru u Slavonskom Brodu, u kojem su djelatnicima od utorka ukinuti obroci, kako je u utorak izvijestio Centar za mirovne studije (CMS) iz Inicijative dobrodošli. 'Od početka rada prihvatnog centra topli obrok (ručak) osiguran je za djelatnike službi koji rade u smjenama po 12 sati (policija, vojska, DUZS, Centar za socijalnu skrb, Crveni križ, medicinsko osoblje). Racionalizacija troškova odnosi se na angažman osoba koje rade na održavanju prihvatnog centra u smjenama od osam sati i koje su angažirane putem tzv. javnih radova, poručili su iz MUP-a

Povodom racionalizacije troškova u izbjegličkom kampu, tportal je MUP-u u utorak poslao tri upita o razlozima i kriterijima stezanja remena, a odgovor je objavljen danas na internetskim stranicama MUP-a, zbijen između servisnih informacija o broju izbjeglica i natuknice o jučerašnjem sastanku direktora policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije po pitanju aktualne migracijske krize, održanom u Makedoniji.

Podsjetimo, iz CMS-a su u utorak poručili da ih je Hrvatski crveni križ obavijestio da se režu troškovi u kampu za 20 do 30 posto. 'Radi se o troškovima koje financira RH. Zbog toga se od danas ukidaju ručak i večera za sve djelatnike i djelatnice u kampu, a u tom postotku bit će i smanjivanja ljudskih resursa', upozorio je CMS iz Inicijative dobrodošli, koja okuplja više od 60 organizacija civilnog društva, nogometni klub i više od 400 volontera koji svakodnevno na terenu pružaju podršku izbjeglicama u koordinaciji s Hrvatskim crvenim križem i Koordinacijom za azil te institucijama.

Priopćenje MUP-a objavljujemo u cijelosti.

S obzirom na mnogobrojne upite po pitanju migracijske krize i tranzitno-prihvatnog centra, donosimo nekoliko najnovijih informacija u nastavku.

Vraćanja migranata od strane Republike Slovenije nije bilo, a trenutačno se u prihvatnom centru u Zagrebu nalazi 41 migrant. Migranti imaju pravo boraviti u prihvatnom centru dok im se ne omogući nastavak putovanja u željenu državu ili povratak u matičnu zemlju. Sigurnost Republike Hrvatske i njenih građana nije ni najmanje upitna.

S obzirom na smanjeni priljev migranata u Republiku Hrvatsku u zadnjih nekoliko tjedana i vodeći računa o operacionalizaciji, rad Zimsko tranzitno-prihvatnog centra u Slavonskom Brodu organizira se u skladu s popunjenosti kapaciteta. Cilj nam je funkcionirati maksimalno brzo, učinkovito te u skladu s realnim potrebama.

Od početka rada prihvatnog centra, topli obrok (ručak) osiguran je za djelatnike službi koji rade u smjenama po 12 sati (policija, vojska, DUZS, Centar za socijalnu skrb, Crveni križ, medicinsko osoblje). Racionalizacija troškova odnosi se na angažman osoba koje rade na održavanju prihvatnog centra u smjenama od 8 sati i koje su angažirane putem tzv. 'javnih radova'.

Upravo po pitanju aktualne migracijske krize, jučer je u Makedoniji održan sastanak direktora policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Zaključak ovog sastanka je kako će zajedničkim snagama raditi na što boljem rješenju migracijske krize.
414594,414940,414930 ,414884