OPTIMISTIČNI MINISTRI

Buljević i Šustar složni: Proračun 'i socijalan i razvojni'

02.02.2016 u 15:59

Bionic
Reading

Ministri obrane Josip Buljević te znanosti, obrazovanje i sporta Predrag Šustar komentirali su u utorak najavljene smjernice proračuna za ovu godinu izrazivši očekivanje da će proračun biti 'i socijalan i razvojni', te da će biti stabilan

Ministar obrane Josip Buljević rekao je kako će se rezati svugdje gdje je moguće, pa treba vidjeti gdje postoji prostor za uštede, dodavši kako će se pritom nastaviti s modernizacijom Hrvatske vojske i Oružanih snaga.

Na upit hoće li se dodatno rezati sredstva Ministarstva obrane Buljević je odgovorio kako se u EU prosječno izdvaja za obranu 1,4 posto BDP-a, a Hrvatska je nešto ispod tog prosjeka pa će se svakako nastojati zadržati na toj razini.  Nastojat ćemo zadržati dovoljno sredstava da možemo nastaviti sa svim programima, odnosno unaprijediti proces modernizacije Oružanih snaga RH, dodao je.  

Na pitanje hoće li kadroviranje u državnim službama ići temeljem javnog natječaja ili politike Buljević nije konkretno odgovorio rekavši kako je on nestranački član Vlade, a kadroviranje bi svakako moralo ići po stručnom kriteriju. To mogu biti stručni ljudi, kao i politički ljudi, rekao je dodavši da je 'naš cilj podići efikasnost'.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar rekao je kako će se naći kvalitetno rješenje dodavši da se moramo ponašati odgovorno. Ključno je da su očekivanja Europske komisije vrlo jasna i da se Hrvatska svakako mora ponašati u skladu s time i uzeti to u obzir jer su to dobronamjerni savjeti, rekao je.

Upitan o rezovima u proračunu, Šustar je ustvrdio da se uštede neće odraziti na rad njegova ministarstva te izrazio očekivanje da će to biti stabilan proračun koji će voditi računa o 'srcu i duši naše države, a to su mladi'.