REKONSTRUKCIJA PRUGE

Posao vrijedan 1,5 milijardu kuna još 15 dana na čekanju

02.02.2016 u 12:22

Bionic
Reading

HŽ Infrastruktura donijet će novu odluku o odabiru izvođača radova na pruzi Dugo Selo – Križevci u roku od dva tjedna, priopćeno je iz te tvrtke. Podsjetimo, prije četiri dana Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) donijela je odluku o poništenju odabira izvođača radova na toj dionici. Riječ je o poslu vrijednom 1,5 milijardi kuna, od čega se 85 posto financira novcem iz Unijinih fondova, a temeljem najniže ponude posao je dobila hrvatska zajednica ponuditelja DIV-a, Dalekovoda i Zagreb Montaže

Međutim, na odluku o dodjeli posla hrvatskoj zajednici ponuditelja žalili su se drugoplasirani Swietelsky Baugesellschaft iz Austrije i trećeplasirana zajednica španjolskih ponuditelja Comsa iz Barcelone i Acciona Mantenimiento de Infraestructuras iz Madrida.

Osim što su se žalili na odluku da DIV, Dalekovod i Zagreb Montaža dobiju posao, Španjolci su uložili žalbu na odluku o tome da Austrijanci budu drugoplasirani.

DKOM je prihvatio njihove žalbe i naložio HŽ Infrastrukturi da nadoknadi dvama ponuditeljima troškove žalbenog postupka u iznosu od po sto tisuća kuna. Detalje žalbi i rješenja DKOM-a možete pročitati ovdje.

'Rješenjem Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave odluka o odabiru izvođača radova vraćena je na ponovno odlučivanje. Nova odluka o odabiru izvođača radova, koju donosi povjerenstvo sastavljeno od ovlaštenih predstavnika naručitelja zaduženo za ocjenu ponuda, bit će donesena u roku od dva tjedna', odgovoreno je iz HŽ Infrastrukture.

Ističu da rješenje DKOM-a ne znači poništenje javnog nadmetanja za izvođača radova za rekonstrukciju postojećeg i izgradnju drugog kolosijeka na dionici željezničke pruge Dugo Selo – Križevci, nego da se ovime ponovno otvara postupak odabira izvođača radova.

'Nakon donošenja nove odluke o odabiru, a sukladno Zakonu o javnoj nabavi, slijedi rok mirovanja koji iznosi 15 dana od dana dostave odluke o odabiru. Protekom roka mirovanja, ukoliko ne pristigne nijedna žalba, odluka postaje izvršna. U slučaju žalbi o njima ponovno odlučuje DKOM', navode u HŽ Infrastrukturi.

Marko Borsky, odvjetnik koji je zastupao Španjolce, ističe kako su njegovi klijenti zadovoljni donesenom odlukom o poništenju odabira izvođača dok nisu u dijelu koji se odnosi na naknadu troškova žalbenog postupka u kojem su tražili 225 tisuća kuna, a dobili sto.

'Unatoč svemu, moji klijenti zadovoljni su rješenjem DKOM-a. Ukoliko HŽ Infrastruktura ne odluči poništiti natječaj, a mislim da bi to bilo logično s obzirom na rokove i činjenicu da se velik dio novca dobiva iz fondova EU-a, nadam se da će moji klijenti biti ti koji će dobiti posao', kazao je Borsky za tportal.

Ovo je već drugi put da je propao natječaj za dionicu Dugo Selo – Križevci. Prvi natječaj raspisan u ožujku 2015. poništen je zbog nezadovoljavajućih ponuda.

Posao koji je dobio hrvatski konzorcij proglašavan je poslom desetljeća za njih, ali hoće li to uistinu i biti, trebat će pričekati još petnaestak dana i vidjeti.

Na dionici dužine 38,2 kilometra predviđa se i gradnja novih šest mostova, od kojih dva cestovna, te rekonstrukcija sedam postojećih mostova, gradnja 11 novih nadvožnjaka, podvožnjaka i šest pothodnika, nadogradnja stabilnih postrojenja električne vuče, modernizacija signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja te izgradnja 25 kilometara servisnih cesta. Početak radova bio je predviđen za proljeće 2016., a završetak za jesen 2019.