DUGO SELO - KRIŽEVCI

Po drugi put propao natječaj za prugu težak 1,5 milijardu kuna

01.02.2016 u 15:53

Bionic
Reading

Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave (DKOM) poništila je odluku o odabiru zajednice ponuditelja DIV-a, Dalekovoda i Zagreb Montaže kao izvođača radova na pruzi Dugo Selo-Križevci vrijednih gotovo 1,3 milijarde kuna, prihvativši žalbe druga dva sudionika na natječaju.

Ponuda zajednice ponuditelja DIV-a, Dalekovoda i Zagreb Montaže odabrana je u listopadu 2015. kao valjana i s najnižom cijenom za radove na pruzi Dugo Selo-Križevci, ali su se na tu odluku žalila druga dva ponuditelja, Swietelsky Baugesellschaft iz Austrije i zajednica španjolskih ponuditelja Comsa iz Barcelone i Acciona Mantenimiento de Infraestructuras iz Madrida.

DKOM je prihvatio njihove žalbe i naložio naručitelju radova, HŽ Infrastrukturi, da nadoknadi dvama ponuditeljima troškove žalbenog postupka u iznosu od po 100.000 kuna.
HŽ Infrastruktura najavljivala je da za nekoliko mjeseci počinju radovi na dosad najvećem infrastrukturnom željezničkom projektu u Hrvatskoj koji sufinancira Europska unija, obnovi i izgradnji drugog kolosjeka željezničke pruge Dugo Selo - Križevci. Čini se, međutim, da će poništenje odgoditi početak radova.

Procijenjena vrijednost radova je 1,27 milijardi kuna, dok je ukupna vrijednost projekta, koji osim radova obuhvaća i troškove nadzora nad izvođenjem radova, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa te nepredviđenih radova, procijenjena na 1,52 milijarde kuna. Predviđeno je da projekt s 85 posto sufinancira Europski fond za regionalni razvoj, a preostalih 15 posto su nacionalna sredstva.

Modernizacijom pruge Dugo Selo - Križevci duljine 38,2 kilometra trebalo bi se skratiti vrijeme putovanja na toj relaciji s 30 na 18 minuta. Planirane aktivnosti u sklopu projekta među ostalim uključuju izgradnju 6 mostova, od kojih dva cestovna, rekonstrukciju postojećih sedam mostova, ukidanje 17 željezničko-cestovnih prijelaza i dva pješačka prijelaza te gradnju 11 novih nadvožnjaka, jednog podvožnjaka i šest pothodnika. Tu je i nadogradnja stabilnih postrojenja električne vuče, modernizacija signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja te izgradnja 25 kilometara servisnih cesta.

Raniji natječaj raspisan u ožujku prošle godine za radove na puzi Dugo Selo - Križevci bio je poništen zbog nezadovoljavajućih pristiglih ponuda. Tada su na natječaj bile pristigle dvije ponude pri čemu je jedna bila skuplja od predviđene cijene dok je drugi ponuđač za podizvođača uzeo tvrtku Pružne građevine što je problematično s obzirom na propise EU-a, jer je ta tvrtka u vlasništvu HŽ Infrastrukture.

HŽ Infrastruktura zasad nije komentirala poništenje odluke o izvođaču.