U HOTELU NA KRKU

Vlč. Sudac opet žari i pali s duhovnim obnovama

02.02.2016 u 08:07

Bionic
Reading

Iako je velečasni Zlatko Sudac na ledu u Katoličkoj crkvi još od 2009. godine, kada mu je zabranjeno održavanje seminara i uskraćeno stanovanje u Pastoralno biskupijskom centru Betanija na otoku Lošinju, taj popularni svećenik, poznat među vjernicima kao karizmatik i stigmatik, zapravo nikada nije dugo izbivao s hrvatske duhovne scene. Posljednje Sučevo uskrsnuće veže se uz uspjehe hrvatske rukometne reprezentacije na Europskom prvenstvu u Poljskoj, odakle je izbornik Željko Babić uputio zahvalu 'svom prijatelju Isusu i njegovom prijatelju Zlatku'. Izbornik Babić, naime, pohađa duhovne obnove kod vlč. Sudca koji takve skupove redovito održava u hotelu Malin na otoku Krku

Iduća duhovna obnova, u terminu od 26. do 28. veljače, već je rasprodana, a brzo se popunjava i lista sudionika za seminar koji će se održati početkom ožujka, doznaje tportal iz krugova bliskih velečasnom Sudcu. Cijena od 900 kuna po osobi uključuje troškove prijevoza Zagreb - Krk, smještaj u hotelu i kotizaciju za seminar. U slučaju da je prijevoz u privatnom aranžmanu, mjesta u kongresnoj dvorani još bi se i našlo, a u tom slučaju hotelu se plaća 680 kuna za dva noćenja i puni pansion. U hotelu Malin, čiji je vlasnik moćni krčki poduzetnik Nikola Turčić, potvrdili su nam da su se duhovne obnove vlč. Sudca održavale u studenom i prosincu 2015. te da će se nastaviti i u 2016. Riječ je o hotelu od četiri zvjezdice, smještenom na atraktivnoj lokaciji uz more.

S velečasnim Sudcem trenutačno nije moguće stupiti u kontakt, kažu njegovi suradnici, jer je u inozemstvu i vratit će neposredno pred seminar u Malinskoj. Velečasni inače pazi s kojim će predstavnicima medija razgovarati i ne mogu svi do njega. 'Čuvamo ga. Treba narodu, treba svima. Tko ima vjere, zna tko je Sudac. On nije čudotvorac, ali Bog preko njega djeluje i čuda se događaju, ljudi ozdravljaju, dižu se iz kolica', kaže njegova suradnica, savjetujući da se prema Sudcu ide u dobroj vjeri, otvorenih namjera. 'Vidjeli biste onda, doživjeli biste seminar za sebe, taman i da niste u vjeri, počeli biste vjerovati.'

Vjernik je i Željko Babić, izbornik čiji je brat don Ivan Babić župnik u mjestu Vrbanj na Hvaru. Upravo je on potvrdio da je izbornik, zahvaljujući prijatelju Zlatku na velikom sportskom uspjehu, mislio upravo na Sudca, s kojim ga je i upoznao. Mnoge su poznate osobe, fascinirane likom i djelom velečasnog Sudca, pohodile njegove seminare duhovne obnove. Među njima je i pjevačica Maja Blagdan koja je sa Sudcem i teologom Ivanom Puljićem snimila CD 'Put, istina i život', upamćen po ilustraciji na kojoj taj trojac, poput Isusa, hoda po vodi. Hrvatski teolog Adalbert Rebić taj je omot komentirao kao 'katastrofu ljudskog uma' i 'poraz kršćanske teologije'.

Upravo je estradizacija vjere često spominjana kao razlog zbog kojeg je Katolička crkva privremeno izolirala vlč. Sudca zabranjujući mu održavanje seminara duhovne obnove. Pisalo se tada svašta, da je kardinal Josip Bozanić ljubomoran na njegovu popularnost, kao i o misterioznoj Sudčevoj bolesti. On je pak poručivao da su ga trovali cijelo jedno desetljeće, što je potom komentirao don Ivan Grubišić. 'Nisu ga trovali. Da su ga toliko trovali, umro bi. Može biti njegova fiksacija, a možda je i sam sebi napravio medvjeđu uslugu. Te boje za kosu pune su toksina', rekao je Grubišić.


U razdoblju mraka Sudac je preselio u Zagreb, a seminare duhovne obnove vodio je po hrvatskim katoličkim misijama u inozemstvu. Takvi su skupovi u pravilu bili dupkom puni vjernika. Na jednom trodnevnom okupljanju, u Nürnbergu 2011. poručio je da mu već dvije godine ne dopuštaju održavanje seminara, iako je prethodno kazivao da nije riječ o zabrani jer zapravo nije dobio nikakav dokument niti mu je usmeno izrečena zabrana.

'Moram vam kazati: teško onima koji ne provode volju Duha Svetoga i ne dopuštaju održavanje ovakvih duhovnih obnova, na kojima se pomaže potrebitima i napuštenima. Ne bih se želio naći u njihovoj koži pred Gospodinom', kazao je Sudac.

Osvrnuo se tom prilikom i na svoj križ na čelu, koji je kao stigma ispitivan u Vatikanu, bez objavljenih rezultata. 'Kada su ispitivali moje rane, onda su stavili i zapažanje kako je moguće da su nastale od moje vlastite psihe, na što sam im kazao: O, kakve bi onda sve rane nastale i obilježja nastala na tijelima svih onih koji su godinama bili psihički uronjeni u razne ideologije. Koji bi simboli izrasli na njihovu čelu', kazao je Sudac.

Prvi znak povratka u Crkvu na području Hrvatske bio je Sudčev angažman u Vojnom ordinarijatu u mandatu biskupa Juraja Jezerinca 2013., kada je duhovne obnove držao po vojarnama diljem Hrvatske. Za tu vrstu dušobrižništva Jezerinac ga je navodno angažirao u dogovoru sa Sudčevim biskupom krčkim mons. Valterom Županom. Rehabilitirao ga je novi krčki biskup mons. Ivica Petanjak koji se u studenom prošle godine pojavio i na Sudčevoj duhovnoj obnovi u hotelu Malin, gdje se dugo u noć družio s vjernicima.

Zanimljivo je, međutim, to što je status vlč. Sudca u Crkvi i dalje maglovit. Na internetskim stranicama Krčke nadbiskupije on je jedini među 70-ak nabrojanih svećenika uz čije ime se ne navode telefonski broj i župa služenja.

Dvije tvrtke Zlatka Sudca

Vlč. Sudac osnivač je tvrtke Joshua d.o.o. čija je djelatnost izdavanje knjiga. Direktor te tvrtke, koja od svog osnutka 2009. na papiru bilježi samo gubitke, jest Ivan Puljić. Kao bivše osobe u tvrtki navode se negdašnji načelnik općine Vrbnik Franjo Toljanić (direktor) te bivši savjetnik predsjednika Franje Tuđmana, potpredsjednik Vlade RH i ministar pravosuđa Bosiljko Mišetić (prokurist).

U drugoj tvrtki, 'Udruga velečasni Sudac - Joshua za promicanje duhovnog obrazovanja i vrijednosti' vlč. Sudac obnaša predsjedničku funkciju, a Ivan Puljić potpredsjedničku. Ta firma osnovana je 2010. i posluje, čini se, nešto bolje. Prema podacima s portala Poslovna.hr za 2014. godinu, prihodi (122.000 kuna) neznatno su nadmašili rashode (116.800).