KRAJ CRNOG TRŽIŠTA

Medicinska konoplja stiže u ožujku, koliko će koštati?

01.02.2016 u 08:20

Bionic
Reading

Želatinozne kapsule od ulja kanabisa, u dozi od po pet miligrama, u ožujku bi se trebale početi prodavati u hrvatskim ljekarnama, pet mjeseci nakon što je medicinska konoplja postala legalna u Hrvatskoj

Konačna cijena za krajnjeg kupca još nije definirana, ovisit će i o ljekarničkoj marži, no bit će neusporedivo niža od cijena na crnom tržištu.

Mjesečna doza smole ili ulja od kanabisa na crnom tržištu stoji između 15.000 i 20.000 kuna, a Nevenka Kovač, ravnateljica Imunološkog zavoda, za Večernji kaže kako bi legalni lijek mogao koštati tisuću, najviše tisuću i pol kuna.

Imunološki zavod u procesu je završavanja ugovora s kanadskim proizvođačem. Isprva će se uvoziti manje količine, i to samo uljnog ekstrakta u kapsulama, a ne i THC u kapima ili za inhaliranje.

Uljne kapsule moći će dobiti samo oboljeli od multiple skleroze zbog spasticiteta, oboljeli od karcinoma za ublažavanje mučnina pri kemoterapiji i radioterapiji te za bolove, zatim oboljeli od AIDS-a za olakšanje liječenja i povećanje apetita te oboljeli od rijetke dječje bolesti Dravetov sindrom jer im može smanjiti učestalost epileptičnih napada.