EUROPSKA MREŽA TIMOVA

Od danas na internetu najtraženiji bjegunci u Europi

29.01.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Od danas se najtraženiji bjegunci u Europi nalaze na internetskoj stranici www.eumostwanted.eu, putem koje građani mogu pomoći policiji u hvatanju osoba koje su odgovorne za najteža kaznena djela

Kako ističe Mario Rošić, voditelj službe za međunarodnu policijsku suradnju pri MUP-u RH, dosad je suradnjom policija Europske unije u okviru Europske mreže timova uhićeno 577 osoba dok je hrvatska policija zaslužna za uhićenja 187 osumnjičenika.

'Na internetskim stranicama objavljene su najznačajnije potrage, a Hrvatska na tom planu ima dobre rezultate u broju izručenja, predanih te transferiranih osoba u posljednje tri godine, o čemu najbolje svjedoči statistika', kazao je Rošić.


Goran Žaja, voditelj odjela za ciljane potrage pri MUP-u, ističe kako Europske mreže timova policije na razini Europske unije uspješno zaobilaze administrativne i razne druge prepreke koje su im ranije otežavale rad.

'Nije rijetkost to da u jednom predmetu sudjeluje šest država. Stvaraju se zajednički timovi koji na dnevnoj bazi surađuju, razmjenjuju informacije, standardiziraju svoje procedure da se u svakoj državi vrlo slično postupa', kazao je Žaja prilikom predstavljanja internetske stranice, napomenuvši kako u hvatanju bjegunaca mogu pomoći i građani.

Kriteriji za uvrštavanje na tjeralicu težina su kaznenog djela, nacionalna tjeralica, međunarodna tjeralica, europski uhidbeni nalog i trenutni interes svake države, a putem stranice građani mogu anonimno ostaviti informacije kojima raspolažu, osobito u današnje vrijeme, kada prijete teroristički napadi, pojasnio je policijski službenik Tomislav Mihaljević.

'Budući da smo turistička zemlja kroz koju prolazi puno ljudi, ključno je da dijelimo informacije o onima za kojima traga EU. Tako i mi dobivamo podatke iz cijelog EU-a', zaključio je Mihaljević.