ISTRAŽIVANJE

Evo zašto bi više od 40 posto mladih upisalo privatni fakultet

29.01.2016 u 09:10

Bionic
Reading

Više od 40 posto mladih upisalo bi privatni fakultet jer smatraju da je privatno obrazovanje bolje, pokazali su rezultati ankete koju je na više od 430 ispitanika proveo portal EduCentar.

Istraživalo se bi li mladi, kad novac ne bi bio odlučujuća stavka, upisali privatni fakultet. Najveći broj ispitanika upisao bi privatni fakultet jer smatraju da je privatno obrazovanje bolje. Ističu kako je na privatnom fakultetu bolji pristup i briga o pojedincu te "definitivno manje stresa".

Dio ispitanika vjeruje da je posvećenost profesora na višoj razini. Jedan ispitanik ističe prednost manjeg broja studenata u grupama: "Glavna prednost privatnog obrazovanja je manji broj studenata u grupama što utječe na bolju komunikaciju s kolegama i profesorom".

Također, ispitanici upozoravaju na zastarjelost javnog obrazovanja, ističući kako "javne obrazovne institucije ne primaju polaznike za poslove budućnosti, nego davne prošlosti".

Studenti koji studiraju na privatnom fakultetu ističu da ih je ono što su naučili kroz praktične primjere bolje pripremilo za tržište rada, a fakultet im je omogućio i stručnu praksu koja je poslije donijela i prvi posao. Kao jedino negativno ističu predrasude okoline. Kad je riječ o predrasudama, ispitanici provedene ankete ističu da bi upisali privatni fakultet, ali ne u Hrvatskoj.

Za 35 posto ispitanika privatni fakultet je alternativa, pokazali su rezultati provedene ankete. Dio ispitanika ističe kako bi upisali privatni fakultet "iako smatraju da još uvijek ima loš imidž kod poslodavaca", a neki ispitanici smatraju da je "promidžba privatnih fakulteta loša". Ispitanici navode i kako je privatno obrazovanje dobar izbor za sve osobe koje su u radnom odnosu.

Dvadeset pet posto ispitanika ne bi upisalo privatno obrazovanje jer ima loš imidž kod poslodavca. Oni smatrajuu da su "privatni fakulteti lošiji" i ne pružaju studentima znanje. Dio ispitanika navodi i lošiju kvalitetu studija i negativno nastrojenu okolinu kao jedan od razloga zbog kojeg ne bi upisali privatni fakultet.

Ispitanici u anketi usporedili su i hrvatske privatne fakultete sa stranima. "Naši privatni fakulteti ne mogu se uspoređivati s onima vani jer plaćanjem fakulteta plaćaš i diplomu, a kad bi se to promijenilo, na njih bi se gledalo drukčije", smatraju.

Neki od ispitanika smatraju da privatni fakulteti nisu na cijeni kod poslodavaca, premda su programi više usklađeni s tržištem rada.