PUT U NETRANSPARENTNOST

Neobjašnjiv potez ministra Orepića: Obrisani podaci o migrantima

29.01.2016 u 09:34

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić jučer je na sjednici Vlade migrantsku krizu izdvojio kao jedno od najvažnijih pitanja u svom resoru. Istodobno, MUP je sa svojih internetskih stranica uklonio podatke o priljevu migranata u Hrvatsku, koji su svaki dan više puta ažurirani od početka izbjegličke krize lanjskog rujna, izvijestio je Večernji list

Podaci su nudili transparentan uvid u kretanje migrantskog vala preko Hrvatske, od broja migranata koji su ušli u Hrvatsku, preko broja migranata u kampu, do najave očekivanja intenziteta izbjegličkog vala.

U MUP-u su za Večernji list ustvrdili da ništa ne skrivaju i da su brojke o migrantima dostupne na upit te da je tako odlučeno jer više nema interesa za izbjegličku krizu kao prije. Od ministra Orepića jučer nije stigao odgovor na pitanje zašto su nestali podaci o migrantima.

'Možda ćemo organizirati to da migranti uopće ne staju u Hrvatskoj, nego da budu samo u tranzitu', poručio je ministar Orepić, no nije objasnio na koji bi se to način organiziralo.

Hrvatska je dosad na migrante – kojih je do jučer ujutro ušlo više od 611.000 – potrošila 145 milijuna kuna. Iz proračuna EU-a Hrvatskoj je odobreno 12,4 milijuna eura, a povučeno je samo 9,9 milijuna eura.