ILEGALNI SADRŽAJ

Srbija zabranjuje HTV

30.10.2009 u 09:17

Bionic
Reading

Republička radiodifuzna agencija Srbije najavila je zabranu emitiranja TV programa iz regije, među ostalim i programa HRT

Prema riječima dopredsjednika Savjeta Agencije Gorana Karadžića, zbog nereguliranih autorskih prava, mnoge televizijske postaje iz regije mogle bi biti isključene iz sustava kabelskih operatera, piše Novi list

Praktički, to bi značilo da se na teritoriju Srbije više ne mogu gledati programi Hrvatske radio-televizije – HRT1 i HRT2, TV Nova i RTL i programi iz Bosne i Hercegovine – BN i OBN, TV Atlas iz Crne Gore. Karadžić objašnjava kako se u kabelskom sustavu u Srbiji emitiraju programi koji nemaju kupljena autorska prava za Srbiju, pa je neophodno što prije usvojiti pravilnik koji će regulirati to područje.

Taj bi pravilnik, kako je naviješteno, moguće bio rezultat jedne od sjednica radiodifuzne agencije u studenom.

– Reagirat ćemo u veoma kratkom roku i u suradnji s kabelskim operaterima usuglasiti rješenja ovakve sporne situacije. Takvi programi moraju biti isključeni iz svih kabelskih sustava. Ne postoji prijelazno rješenje, objasnio je Karadžić beogradskom dnevniku Danas.

List citira i Jánosa Römera, glasnogovornika HRT-a, kako HRT ne može dopustiti da se tereti zbog ilegalnog korištenja sadržaja koji su na njihovim programima, a čiji oni nisu vlasnici.

– Utoliko uvijek tražimo da se pitanje autorskih prava regulira. Svjesni smo posebnog interesa građana Srbije za našim programima i da reguliranje prava ne mora nužno značiti i isključivanje programa u cjelini.

Sve ovisi o tome kako pojedini kabelski operater ugovori s nadležnom institucijom u zemlji u kojoj djeluje, odnosno kako regulira autorska prava s vlasnicima prava, naravno u opsegu mogućnosti koje pruža zakonodavstvo. Ako ima dokaze da su prava regulirana, HRT kabelskom operateru ne uskraćuje uključivanje programa, rekao je Römer.

Član Vijeća za elektroničke medije u Hrvatskoj rekao je da je, kao rješenje ovog problema, moguće zatamniti ekran u trenutku kada se emitira program za koji nisu regulirana autorska prava. Takva praksa, inače, već postoji osobito u slučaju prenosa Lige prvaka, Formule 1 i sličnih programa za koje u svakoj državi pojedine postaje imaju licencu.