IVANA SIMIĆ BODROŽIĆ

Bujanec je ponovno silovao žene silovane u ratu

27.01.2016 u 14:17

Bionic
Reading

'Može li u bilo kojem svemiru, bilo kojeg svijeta, bilo tko s imalo zdravog razuma zamisliti da je silovana žena kao suvenir uzela kapu svog silovatelja. Može li itko normalan takvo što izgovoriti. Odgovor je suvišan. Ali u ovoj našoj stvarnosti posve je zamislivo da Velimir Bujanec, osoba bez imalo svijesti i savjesti, lišen elementarne empatije, još jedanput pred kamerama iste te žrtve siluje i ponižava uzimajući u zapjenjena usta njemu nezamislivu patnju i traumu žrtava rata kako bi se borio za svoje fašističke ciljeve.' piše spisateljica Ivana Bodrožić Simić u tekstu za portal Vox Feminae

Vukovarska književnica Ivana Simić Bodrožić u potresnom osvrtu na 'performans' Velimira Bujanca u Agenciji za elektroničke medije ističe kako HDZ nije ništa učinio da se istraže zločini ratnog silovanja te da se upravo ministar Predrag Matić, protiv kojega su ustali šatoraši, izborio za zakon kojim su ženama silovanima u ratu konačno priznata prava ratnih žrtava.

'U jučerašnjem prosvjedu protiv odluke Vijeća za elektroničke medije da medijskoj kući Z1 na tri dana oduzme koncesiju zbog govora mržnje, pred svima se, uz svesrdnu podršku dijela takozvanih branitelja, obratio predsjednici Vijeća Mirjani Rakić. Legendi hrvatskog novinarstva, ženi, osobi kojoj profesionalno i ljudski nije dostojan čistiti cipele, poklanja četničku kapu, dok izgovara kako je kokardu dobio od silovane žene iz Vukovara. Uzgred, kapa je simbol iste fašističke ideologije kojom se sam kitio pred fotoaparatom, bratske, savezničke paravojske u Drugom svjetskom ratu dok su ustaše i četnici glatko surađivali.

Važno je osvijetliti još jedno crno mjesto u novijoj hrvatskoj povijesti u pogledu zločina silovanja koji su se događali za vrijeme rata.

Koliko je žena silovano u Domovinskom ratu, nitko točno ne zna. No neke od njih, uglavnom s vukovarskog područja, skupile su snagu i nakon gotovo 20 godina ispričale javnosti svoje priče. Zločini nisu nikada do kraja istraženi i zločinci do danas nisu kažnjeni. Svih dvadeset i pet godina. Od kojih je HDZ-ova Vlada na vlasti bila punih šesnaest.', ističe Simić Bodrožić.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje