POSLOVI S KAMEN - INGRADOM

Đapića istražuju zbog naglog bogaćenja

Bionic
Reading

Predsjednik HSP-a Anto Đapić pod istragom je USKOK-a, osječkog tužiteljstva i policije. USKOK se Đapićem bavi zbog ugovora iz 2004. godine koji je potpisao s Vladom Zecom

Prema tom ugovoru Zecov je Kamen-Ingrad trebao obilno financirati HSP, debelo pripomoći Đapiću u kupnji i adaptaciji stana i kuće, a Đapić bi Zecu osigurao političku karijeru u HSP-u i pobrinuo se da se preko politike riješe dugovi Kamen-Ingrada, piše Večernji list

Osječka policija i tužiteljstvo Đapića pak istražuju u vezi s kaznenom prijavom zbog naglog bogaćenja šefa HSP-a. Naime, u Đapićevoj imovinskoj kartici prošle su godine iskrsnule bitne promjene. Postao je imućniji za pet nekretnina (stanovi, kuće, vikendica, zemlja) vrijednih više od dva milijuna kuna, a supruga je od veljače 2007. bogatija za stan od 60 kvadrata i novi renault.

Budući da Đapić mjesečno zarađuje 16.000, a supruga 5000 kuna, tužiteljima je sumnjiv nerazmjer između primanja i naglo stečene imovine.

Što se pak tiče ugovora sa Zecom, stvar nije gotova ni čista kako se to činilo još prije dva i pol tjedna kada je Mandatno-imunitetno povjerenstvo Sabora u povodu prijave Dobroslava Parage odbilo Đapiću ukinuti imunitet.

Čak ni to što je ljetos tužitelj USKOK-a Robert Petrovečki odbacio prijavu u vezi s ugovorom sa Zecom Đapića nije spasilo. U USKOK-u doznajemo da je Petrovečki prijavu odbacio bez konzultacije i znanja nadređenih. Zbog toga je iz USKOK-a premješten u Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru, a uskoro će biti pozvan i na stegovni postupak. Ugovor sa Zecom prebačen je u Županijsko državno odvjetništvo u Požegi koje inače istražuje Kamen-Ingrad.

Đapić je Državnom odvjetništvu dao izjavu da je ugovor krivotvorina, no njegov se sadržaj ipak provjerava. Tužitelji su od Porezne uprave zatražili neka provjeri, i to po svakoj ugovorenoj stavci, postoje li kakve isplate Kamen-Ingrada. Angažirani su i vještaci koji provjeravaju autentičnost Đapićeva i Zecova potpisa te žigova stavljenih na ugovor.

Želio bih da se to doista raščisti – reagirao je Đapić na vijest da USKOK ipak istražuje ugovor koji je navodno potpisao sa Zecom. Navodeći kako je njemu najviše u interesu da se cijela ta priča rasvjetli, šef HSP-a je dodao da je i sam inzistirao da se provede temeljita istraga o ugovoru, za koji tvrdi da je falsifikat.

– Ako je tome dodana i provjera moje imovine, to bolje. Neka se i to ispita jer za sve što imam mogu podastrijeti debelo opravdanje – kaže Đapić. Napominje i da mu cijela priča oko ugovora sa Zecom donosi veliku političku štetu, ali da mu šteti i to što još nije gotova istraga.