ZAGREBAČKA POLICIJA

Previše ih je vikalo 'za dom spremni' pa nikoga nismo prijavili

27.01.2016 u 11:57

Bionic
Reading

Među 5.000 prosvjednika koji su jučer prosvjedovali za slobodu govora mržnje protiv odluke Agencije za elektorničke medije, koja je privremeno ugasila emitiranje programa Z1 televizije, bile su skupine koje su skandirale 'za dom spremni', pa 'Rakićku u Srbiju', 'Radmane u Srbiju', 'Kosanovića u Srbiju'. Nitko od njih zbog toga neće biti ni prekršajno ni kazneno prijavljen od zagrebačke policije jer ih je bilo previše?!

U odgovoru koji je je tportal dobio od Policijske uprave zagrebačke, stoji kako policija nije mogla identificirati nikoga od onih koji su skandirali 'za dom spremni!' jer ih je bilo previše.

'Na jučer održanom prosvjedu ispred i u široj zoni Agencije za elektroničke medije u Jagićevoj ulici, okupilo se između 4000 i 5000 prosvjednika. Tijekom prosvjeda dio prosvjednika kraće vrijeme uzvikivao je 'za dom spremni'. Zbog iznimno velikog broja prosvjednika osobe nisu identificirane niti je zasad utvrđena osnova sumnje u možebitno počinjenje kaznenog djela ili prekršaja', odgovorila nam je PU zagrebačka.

Policija ističe da je to javno okupljanje prijavljeno policiji sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju.

Podsjetimo, nakon što je Vijeće za elektroničke medije zagrebačkoj Z1 televiziji na tri dana oduzelo koncesiju zbog govora mržnje voditelja Marka Juriča, prosvjednici predvođeni organizatorom prosvjeda zagrebačkom HVIDR-om organizirali su marš od šatora u Savskoj do sjedišta Agencije za elektroničke medije u Jukićevoj ulici. Na čelu kolone prosvjednici su nosili transparent '1991. borba za slobodu hrvatske, 2016. borba za slobodu govora'.

Z1 je kažnjen jer je urednik i voditelj Marko Jurič u jednoj od emisija poručio svima koji šeću Cvjetnim trgom da budu oprezni jer je u blizini crkva u kojoj stoluju četnički vikari spremni na klanje.

Kolonu su predvodili Đuro Glogoški, Marko Jurič, Velimir Bujanec i Božidar Alić te potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš.. Vođe prosvjeda Bujanec i Jurič u Vijeće za elektroničke medije donijeli su predsjednici Vijeća Mirjani Rakić četničku šubaru s kokardom i šajkaču. Kako je to izgledalo možete pogledati u prilogu HRT-a, na ovom linku, u videoprilogu na kraju teksta

Zbog uzvika 'za dom spremni' kažnjen je s 5000 kuna Josip Joe Šimunić, pod obrazloženjem da taj pozdrav simbolizira službeni pozdrav u vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske, odnosno da kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prijezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti.

Svjetinu koja je okupirala aerodromsku zgradu na zagrebačkom Plesu i izvikivala 'za dom, spremni' kad se iz Haaga vratio osuđeni ratni zločinac Dario Kordić, podsjetimo, nitko nije pokušao rastjerati, a kamoli privesti. Tog dana policija je prijavila samo aktivista Zorana Scouta Ivančića koji se suprotstavio Kordićevim obožavateljima povikom 'Sotono, ubojico'. Od Kordićevih sljedbenika, među kojima je toga dana bio i biskup Vlado Košić, Ivančić je dobio podljev u uhu, a od policije prijavu za remećenje javnog reda i mira, koja je kasnije odbačena.