Hrvatska SUKOB INTERESA

Uskoro stegovni postupak protiv sutkinje Žužić

Državno sudbeno vijeće (DSV) uskoro će početi stegovni postupak protiv sutkinje Općinskoga suda u Velikoj Gorici Vesne Žužić, koju se sumnjiči za sukob interesa

Tijelo zaduženo za imenovanja i stegovno kažnjavanje sudaca na današnjoj je sjednici odredilo članove vijeća koje će voditi postupak protiv sutkinje Žužić, no, kako je Hini rekao glasnogovornik DSV-a Bojan Bugarin, još je prerano govoriti za kada će tročlano stegovno vijeće najaviti prvo ročište.

Po zakonu, stegovni postupci u pravilu su zatvoreni za javnost, osim ako sudac protiv kojega se vodi postupak ne zatraži javnu sjednicu. Odluka stegovnog vijeća nije obvezujuća za članove DSV-a.

Sutkinji Žužić dodijeljeno je vođenje sudskog spora povezanog s Poljoprivrednom stanicom d.o.o., čiji je član uprave i direktor njezin muž, poduzetnik Željko Žužić. Općinsko državno odvjetništvo zatražilo je izuzeće sutkinje Žužić zbog sukoba interesa, no obnašateljica dužnosti predsjednice velikogoričkoga suda to je odbila.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović zbog toga je smijenio predsjednicu suda Irenu Kvaternik, ističući da 'na taj način šalje jasnu poruku predsjednicima sudova, sucima, ali i svima ostalima u državi o potrebi izbjegavanja sukoba interesa'.

DSV je danas imenovao Vesnu Vrkić-Perak i Irenu Lenić sutkinjama Županijskoga suda u Vukovaru, a Roberta Fabrisa sucem Županijskoga suda u Puli. Imenovana su i tri općinska suca u Velikoj Gorici te po jedan novi sudac općinskih sudova u Dubrovniku i Pagu. Imenovanja sudaca na Upravni sud i na općinske sudove u Bujama, Poreču i Slavonskome Brodu odgođena su za iduću sjednicu, najavljenu za 12. studenoga.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još