U 66. GODINI

Umro Josip Friščić

24.01.2016 u 10:31

Bionic
Reading

Josip Friščić, bivši predsjednik Hrvatske seljačke stranke, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i župan Koprivničko-križevačke županije, umro je nakon duge i teške bolesti u 66. godini života u koprivničkoj Općoj bolnici 'Dr. Tomislav Bardek'

Friščić je rođen 15. kolovoza 1949. u Subotici Podravskoj. Osnovnu školu završio je u Rasinji, srednju u Koprivnici, a diplomirao je ekonomiju na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

Godine 1971. zaposlio se u Zajednici za financiranje osnovnog školstva Općine Koprivnica, gdje je 1989. izabran je za tajnika SIZ-a odgoja i osnovnog obrazovanja. Početkom Domovinskog rata postaje član Kriznog stožera Općine Koprivnica, vodi poslove vezane za funkcioniranje društvenih djelatnosti te organiziranje prihvata i zbrinjavanja prognanika i izbjeglica te je odlukom Vlade Republike Hrvatske imenovan predsjednikom Odbora za prikupljanje i raspodjelu humanitarne pomoći.

U Hrvatsku seljačku stranku učlanio se 1992. te osnovao velik broj ogranaka i općinskih organizacija. Godinu kasnije, postaje v. d. tajnika Sekretarijata za gospodarstvo u Koprivnici, a 1994. v. d. pročelnika Ureda za gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije.

Od 1998. do 2002. potpredsjednik je HSS-a zadužen za stranačke asocijacije, a od 2002. do 2005. bio je predsjednik Regionalne organizacije HSS-a Sjeverozapadna Hrvatska.

Godine 2000. izabran je za predsjednika Županijske organizacije HSS-a Koprivničko-križevačke županije, a 2001. izabran je za župana Koprivničko-križevačke županije.

U Hrvatski sabor izabran je 2003., a 2005. ponovno je izabran za župana Koprivničko-križevačke županije. Predsjednik HSS-a postao je 2006., a godinu kasnije ponovno je izabran i za zastupnika u Hrvatskom saboru, čiji je potpredsjednik postao u siječnju 2008. Iste godine u travnju ponovno je izabran za predsjednika HSS-a.

Uz bogat politički i društveni angažman, Friščić je bio iznimno aktivan i u sportu. Do smrti bio je čelnik Nogometnog saveza Koprivničko-križevačke županije, a bio je i dopredsjednik te član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza. Osim toga, bio je i potpredsjednik Slavena Belupa te dugogodišnji član Uprave kluba.

Godine 2011. primio je nagradu Koprivničko-križevačke županije za životno djelo. Živio je u Koprivničkom Ivancu sa suprugom Verom. Otac je kćeri te djed unuka i unuke.