83 GLASA ZA, 61 PROTIV I 5 SUZDRŽANIH

Potvrđena vlada, Orešković poručio: budimo nježnija, ljubaznija nacija

23.01.2016 u 07:32

  • +27

Dan D u Saboru

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Bionic
Reading

Sa 83 glasa za, 61 protiv i 5 suzdržanih Vlada Tihomira Oreškovića nakon cijelodnevne rasprave dobila je povjerenje Sabora. Za Vladu su glasali zastupnici Domoljubne koalicije (59), Mosta (14), Bandićevi zastupnici (2), četvero manjinaca, HDSSB (2), bivša zastupnica HRID-a Gordana Rusak, Radimir Čačić no podršku, kao iznenađenje večeri, nije dao Ivan Lovrinović

23:43 Nakon glasanja održana je i sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva kako bi se izabrale zamjene za novoizabrane ministre.

23:10
Uslijedilo je glasovanje. S 83 glasa za, 61 protiv i 5 suzdržanih sabor je potvrdio vladu Tihomira Oreškovića. Nakon glasovanja nova je vlada prisegnula.Iznenađenje prilikom glasovanja bili su Radimir Čačić i zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas, koji su na kraju ipak glasali za Vladu Tihomira Oreškovića.

22:59
Nakon cijelog dana ponovno se obratio mandatar Tihomir Orešković i to u završnom obraćanju. 'Strpljivo i pažljivo sam slušao. Nažalost se slažem s vama da je sabor podjeljen. Više sam očekivao. Da smo toliko proveli u ustaškim i komunističkim temama moja firma bi propala. Ja nisam političar, nismo se upoznali, ali ćemo se upoznati. Došao sam iz Kanade i čast mi je pomoći Hrvatskoj', rekao je Orešković.

'Nadam se da ćemo stvoriti kinder, gentler nation', rekao je Orešković.

'Cilj mi je da svim podignem standard života, a ne samo nekima. Sve što tražim je vrijeme i rezultate. U svojoj karijeri sam se trudio i uvjeren sam da će ono što sam postigao biti korist ovoj zemlji', rekao je Orešković.

'Slažem se da je prošla Vlada uvela neka dobre stvari i to treba zadržati', rekao je Orešković.

'Nisam političar, nadam se da ću nešto naučiti u ove četiri godine. Građani Hrvatske su mi najbitniji indikator. Došao sam za njih, žrtvovat ću se za njih. Ne idem nigdje, hvala za vaš input. Idemo raditi', rekao je u završnom obraćanju mandatar Orešković.

21:44 U pojedinačnim rasprava javio se i Ivan Lovrinović, koji je izabran na listi Mosta. 'Potreban nam je mudri ekonomski program koji ja ovdje nisam vidio', kazao je Lovrinović i dao do znanja da neće podržati Vladu.

Ako fokus ove vlade bude samo na javnom dugu i proračunu to govori da se nastavlja politika prethodnih vlada jer se ne vidi da je daleko važniji problem u monetarnom i bankarskom sustavu te HNB-u, poručuje Lovrinović.

'Stezanje, rezanje i strategija interne devalvacije bit će nažalost okosnica ekonomske politike nove Vlade. Taj scenarij smo već vidjeli i to nigdje u svijetu nije dalo rezultate', rekao je Lovrinović.

Po pitanju gospodarstva Most je odstupio od svog izvornog programa i postavlja se pitanje tko su njegovi stvarni autori, kaže Lovrinović.

'Na temelju nedavnih izjava iz Austrije čini se da su kreatori ekonomske politike bankari prije svega inozemni. Nikada u Hrvatskoj nisu bile potrebnije državničke odluke i snažni potezi u zaštiti nacionalnih interesa koja bi ozdravilo društvo. Toga nisam nažalost vidio jasno u prezentaciji. Ovdje nedostaje znanja, odlučnosti, profesionalnosti i na temelju ovog što sam vidio niste me uvjerili da ćete ići u dobrom smjeru. Zbog građana kojima sam dao obećanje važnije mi je zaštiti svoj obraz i njihove interese', kaže Lovrinović.

'Mislim da je došlo vrijeme da kažemo što mislimo. Dosta je bilo obmanjivanja i šupljih govora', rekao je Lovrinović, kazavši da se osjeća izigrano.

Iako je Lovrinović najavio da neće podržati Vladu, za očekivati je da neće biti usamljen te da bi mu se mogli pridružiti i Juro Martinović i Ivica Mišić, za koje se danas spekuliralo da će s Lovrinovićem osnovati klub.

21:30
Točno u 21:20 Domoljubna koalicija, Most i Milan Bandić potpisali su sporazum o suradnji na reformskoj Vladi.

U izjavi novinarima nakon potpisivanja sporazuma Tomislav Karamarko rekao je da, unatoč spekulacijama, nigdje nije zapelo sa potpisivanjem sporazuma, iako je bilo najavljeno da će on biti potpisan u 9 ujutro. 'ujutro je sastanak s nacionalnim manjinama bio produžen pa nismo stigli. Već je počela sjednica, cijeli dan smo u nekom žrvnju pa nikako da uskladimo', rekao je Karamarko.

Sporazum, dodao je, sadrži pravila igre. 'Sadrži naš dogovor o tome da odgovaramo za pojedina ministarstava, ali na način da nađemo najbolje ljude i najbolje stručnjake i profesionalce', rekao je Karamarko.

I Petrov je poručio da spora oko sporazuma nije bilo.

'Nije bilo ništa, jesmo jutros dogovorili, pa je bio sastanak s manjincima. Ovo jeste meni prva sjednica u Saboru, ali meni je ovo cirkus, ne mogu vjerovati da se u trenutku dok se predstavlja nova Vlada i mandatar ponovno priča o ustašama i partizanima, to je nešto protiv čega smo mi i prije prosvjedovali. Ali eto, zbog takvih priča mi dođemo u situaciju da navečer moramo izaći sa sjednice da bi ovo potpisali', rekao je Petrov.

Međutim, u programu vlade koji je bio objavljen na stranicama Sabora navodi se kako će se zaustaviti reforma kurikuluma. I Most i HDZ tvrdi da se radilo o greški.

'Ne vidim gdje bi tu bio problem, jer su se i HDZ i SDP u prethodnom sazivu složili s Kurikulumom. Ne vidim zašto bi se trebao zaustavljati taj proces kurikuluma, on se samo treba nastaviti dalje', kaže Petrov.

U sporazumu, dodao je, nema ništa vezano uz HNB, ali postoje smjernice koje uključuju i monetarnu politiku. Upitan uključuje li sporazum definiranje Ekonomskog vijeća, Petrov odgovara da definira osnivanje 'jednog pravog vijeća koje će definirati kakve osobe trebaju biti koje dolaze na različite funkcije, a nakon toga će se usuglašavati ne samo za Ekonomsko vijeće i Ekonomski savjet koji će također biti formiran, ali o tome će se razgovarati u doglednoj budućnosti'.

I Karamarko i Petrov dali su ocjenu pet međusobnom povjerenju.

Danas su održana i dva sastanka s manjincima no do dogovora još nije došlo. 'Razgovarali smo dva puta danas, postigli visoku razinu suglasnosti, mi smo isto kao oni zainteresirani da standardi prava nacionalnih manjina ostanu takvi i da razgovaramo o povećanju istih. Našli smo jednu formulu sporazuma i to ćete vidjeti to večeras po glasovanju', tvrdi Karamarko, dodavši kako nije uvjet manjina smjena dva sporna ministra. Očekuje da će Vlada biti potvrđena s 86, 88 ili 90 glasova.

19:44
U pojedinačnoj raspravi Branimir Glavaš rekao je da će dva zastupnika HDSSB-a podržati Vladu. 'Neću sada secirati vaše kandidate. Moglo bi se naći stotinu priredbi, no ne želim da rasprava ide u tom pravcu. Imate naše povjerenje, a vi ćete vidjeti kakve ste suradnike odabrali', rekao je Glavaš.

18:57
Zastupnici su nastavili pojedinačnu raspravu o novoj vladi.

18:36
Iako su tijekom saborske stanke trajali pregovori s manjincima, do dogovora nije došlo. Održat će se još jedan sastanak.

'Imali smo kratku diskusiju, vrlo pozitivnu, ide u pravom smjeru, dali smo još malo vremena tako da ćemo se još čuti večeras, ali idemo u pravom smjeru, evo za sada', kratko je rekao Orešković nakon sastanka.

18:32
Mostovi Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Mišić, neslužbeno doznajemo, žele osnovati svoj klub zastupnika, no navodno bi dali potporu novoj Vladi.

18:10
Nakon 8 sati rasprave o novoj Vladi i nakon što je završila rasprava po klubovima, predsjedavajući Reiner proglasio je pauzu od 40 minuta. Kazao je da nakon toga slijedi pojedinačna rasprava koja bi mogla potrajati do 1:30. U stanci se održava sastanak manjinaca sa Karamarkom, Petrovim i mandatarom Oreškovićem.

Prije sastanka izjavu je dao Karamarko i progovorio o današnjoj raspravi. 'Ovo je katastrofa i ovo je igrokaz. Prije su nas stalno optuživali da pričamo o prošlosti, o ustašama i partizanima. Vidite tko priča mi ili oni. Čime se bave? Sotonizacijom jednog čovjeka vadeći iz konteksta ono što je rekao o antifašizmu i komunizmu. Rekao je ispravne stvari. Vidite na što se pozivaju. Trebali bi imati bi imati isti odmak od svih totalitarizama. Nitko od ove gospode nije rekao da je antikomunist. Mi govorimo smo antifašisti i antikomunisti. Ovo vijeđa zdrav razum. To nije dobro', rekao je Karamarko.

Još nije poznato kada će Domoljubna koalicija i Most potpisati sporazum o suradnji. Naime, u kuloarima se proširila priča da je zapelo kod potpisivanja sporazuma. 'Treba još dan dva da se nek stvari usuglase', rekao je novinarima u Saboru Branko Hrg. 'Očito da sporazum treba još doratiti', rekao je Hrg.

16:51
U ime Kluba HSP AS Ivan Tepeš dao je potporu kandidatu za ministra kulture Zlatanu Hasanbegoviću.

'Puno prije nego što se znalo da će on biti ministar kulture, ustaštvo su lijepili nama, i lijepe ih članovi partije i članovi KP odgovorni za Bleiburg. I umjesto da se distanciraju od toga, oni nastavljaju po svome. I donose Lex Perković uoči ulaska u EU i pokazuju kakav odnos imaju prema zločinu. Apeliram na zastupnike da ne čine ovo jer je Hasanbegović vrhunski znanstvenik', rekao je Tepeš, i izazvao niz replika iz SDP-a.'Ova rasprava je u najmanju ruku bila iritantna', kazao je SDP-ov Damir Rimac.

Zbog Hasanbegovića Tepešu je prigovorila i Ingrid Antičević Marinović. 'Čovjeku vadite doslovce crijeva samo zato što je objektivan povjesničar koji piše suprotno onome što ste vi propagirali 45 godina', odgovorio je Tepeš.

16:46
Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin dao je do znanja da Klub nacionalnih manjina zasad neće podržati vladu.

'Zato gospodine mandataru ako ste kucali ili bolje rečeno da ste kucali na vrata manjina naišli biste na otvorena vrata, otkrili biste da zapravo postoji spremnost. Ali niste, barem ne dovoljno. Ja ne tvrdim jer ne vidim riječ manjina u vašem programu, a po našem mišljenju je trebala biti. I koaliciju koja danas preuzima vlast u Hrvatskoj iako je s nama pregovarala i razgovarala nije dovela te pregovore i te razgovore do kraja. Navodno nije bilo vremena, i mi to razumijemo i uvažavamo, ali naši programi su kod vas prijatelji iz Domoljubne koalicije. I sa zadovoljstvom ćemo pristupiti njihovom zajedničkom proučavanju. I tada će se, ali tada, stvoriti pretpostavka da glasamo za povjerenje ove Vlade. Dakle mi smo spremni za pregovore i za razgovore i zato mi kažemo samo doviđenja u ovom trenutku ovoj Vladi iliti goodbye i arrivederci do skoroga', rekao je Radin.

16:19
Za povredu poslovnika u jednom trenutku javio se SDP-ov Ivan Klarin no nije znao članak Poslovnika, zbog čijeg kršenja se javio. Stoga mu je predsjedavajući Reiner rekao da se sjedne. 'Ja ću sjesti kada ja hoću', rekao je klarin i nastavio govoriti. Promptno je zaradio i opomenu.

16:13
Za repliku Šukeru javio se i Ivan Vilibor Sinčić, koji je podsjetio da je on bio ministar u Sanaderovoj vladi.

'Gospodine Šuker bili ste dio te politike i tog načina razmišljanja koja nas je dovela ovdje, koja nas je dovela u ovo družničko ropstvo, bili ste član dugih sedam godina jedne od najkorumpiranijih ako ne i najkorumpiranije Vlade u povijesti Hrvatske. I ako pitate zašto mladi odlaze, odlaze upravo zbog vas i takvih kao što ste vi jer za moju generaciju, znači '90-ta vi i vaša Vlada ste obilježili našu adolescenciju i vi ste za nas simbol uništenja Hrvatske', rekao je Sinčić.Napadate bez argumenata odgovorio je Šuker. 'To je vaš stil, međutim kad pogledate što je napravila Vlada u mandatu dok sam ja bio ministar financija i ne računajući 2009. kad je cijeli svijet potegla gospodarska kriza onda ćete vidjeti. Kažem vam 2008.godine sam ja kao ministar financija dobio nagradu Svjetske banke. I naravno vama ništa ne znači što je ta nagrada uručena na Wall Streetu jer vi ste veliki financijski stručnjak i vi svima možete držati lekcije', rekao je Šuker.

15:47
Na Šukerovo izlaganje replicirala je i SDP-ova Ingrid Antičević Marinović. 'Može li mandatar bez papira identificirati svaku pojedinu osobu koju predlaže ministra? Mislim da ne može', rekla je SDP-ovka.

'Sigurno da će vas, kolegice Ingrid, Orešković nakon ovog nastupa moći identificirati', rekao je Šuker..

15:33
SDP-ov Darko Parić u replici Ivanu Šukeru zamjerio je što se za riječ od jutra nije javio mandatar Tihomir Orešković.

'Ono što ste vi iz Domoljubne koalicije i iz MOST-a danas priredili sa predstavljanjem ove Vlade počinje polako sličiti sve zajedno na farsu. Iz jednog jednostavnog razloga, sada vam je 15,32 sati. Od jutra mi iz oporbe razgovaramo i postavljamo pitanja na koja ne dobivamo odgovore. Sva naša pitanja se odbijaju o ovu Vladu, ne dobivamo niti jedan jedini odgovor nigdje. Mandatar je jutros održao prezentaciju od 15 minuta, na kraju prezentacije je rekao da će biti transparentna Vlada, otvorena Vlada i da će biti u potpunosti transparentni u svemu. Nakon toga je sjeo i nije odgovorio niti na jedno od petnaestak replika iako po Poslovniku ima mogućnost da u svakom momentu ustane i daje odgovore na sva naša pitanja, niti jednom tako nešto nije napravio. Mi ovdje razgovaramo sami sa sobom cijelo vrijeme. I onda još ustanete vi pa nam to zamjerate. Ako želite, što hoćete još da odemo iz Sabora pa da to odradite sami u pet minuta? ', rekao je Parić.

Odgovorio mu je Šuker, kazavši kako po poslovniku zastupnici pitanja mogu postavljati samo na aktualnom satu.

15:25 Mandatara i Vladu, logično, podržat će HDZ, čiji je Ivan Šuker rekao da mu je žao što se ne raspravlja o tome što vlada planira učiniti. 'Svjedoci smo pokušaja diskreditacije i linča pojedinaca bez ijednog argumenta. Jer ako nekoga želite diskreditirati onda mu citirajte što je rekao. Međutim, ono što je najbitnije cijeli dan slušamo žalopojke zašto je MOST otišao sa Domoljubnom koalicijom a ne sa Hrvatska raste. I već tu lagano teku potoci suza', rekao je Šuker.

Spočitnuo je Milanovićevoj Vladi da je napravila 100 milijardi povećali javni dug, izgubila oko 80 i još nešto tisuća radnih mjesta u protekle 4 godine i što je 100 tisuća mladih Hrvata otišlo preko granice.

'Lako je voditi socijalnu politiku, lako je voditi politiku o pravima ovih i onih kad imate punu kasu, kad vas svatko ne opterećuje da ste dužni toliko, da se morate zadužiti toliko. Dakle, ono što je ključno i što je gospodin Orešković rekao, a ja ću naprosto to ponoviti, a to je prije svega usporiti rast javnog duga. Ne ga smanjiti, jer ne možemo ga smanjiti dok god imamo deficit, dakle usporiti njegov rast. Smanjiti deficit državnog proračuna, povećati zaposlenost', rekao je Šuker.

15:20 Upitala je Turina Đurić u jednom trenutku i gdje je nestao kandidat za ministra kulture Hasanbegović.'Već ga tri sata nema, to je predsjednik Sabora trebao primijetiti. Ja uvažavam da on ima neke potrebe, protegnuti noge na desetak minuta, to prihvaćam, ali da ga nema tri sata dok se predstavlja Vlada čiji je on član', kazala je Đurić.

Nakon njene prozivke Reiner ju je upozorio da poslovnik Hrvatskog Sabora ne dopušta raspravljanje s predsjednikom Sabora. 'Znate poslovnik, nemojte ga svjesno i namjerno kršiti', odgovorio joj je Reiner.

15:00
Na izlaganje Nade Turine Đurić replicirao je HDZ-ov Gordan Jandroković. 'HNS neće određivati ministre jer ste izgubili izbore. Ako nešto strani mediji, pisali su oni i o lex Perkoviću kada ste štitili one koji su odgovorni za udbaška ubojstva. I tada vas nije bilo briga za antifašizam. Molim vas ako sudite, a danas ste pokazali jednu nevjerojatnu oholost, a oholost je veliki grijeh. Suditi druge, a ne viditi vlasitit grijeh je jako loše. I odabrali ste jednu metu i jednog čovjeka. Što mu to konkretno zamjerate? Koja je to njegova izjava koja ga kvalificira kao proustaškog ministra?', kazao je Jandroković o Hasanbegoviću.

Odgovorila mu je HNS-ovka. 'Znamo se iz prošlog mandata i teško da vas u oholosti i bezobrazluku mogu nadmašiti. Nisam čak ni spomenula gospodina, ali sam pogledala snimku. On je direktno izjavio da je ono što je u Ustavu za njega floskula', rekla je Turina Đurić

14:32
Novu Vladu neće podržati ni HNS, čija je Nada Turina Đurić priznala da je ta stranka razmišljala da bude suzdražna, ali ih je u tome razuvjerio i program. 'U ovoj verziji ne vidimo ni jednu reformu. Lako što ne vidimo ni jednu reformu, no moramo znati da program Vlade i ciljeve koje je postavio gospodin Orešković iziskuju itekako velike reforme i rezove, a u verziji koju vidimo jedino što vidimo je rast. Ja sam očekivala da ćemo ovaj program moći nazvati reformskim. Međutim, ono što smo dobili i što smo vidjeli možemo samo nazvati jednom opsjenom i farsom. Zato što je sve do dana današnjeg, do zadnjeg dana, u stvari opsjena i farsa. Vi, gospodine Oreškoviću, vi ćete bit šef rekvizitera u takvoj Vladi, nakon ove farse gdje se još ne zna tko je bio scenarist, tko režiser i, najvažnije, tko je bio producent, jer je on sve to platio', rekla je Turina Đurić.

Osvrnula se i na neke kandidate koji su predloženi za ministre, kazavši da je pri odabiru nekih napravljena greška. 'Gospodine Orešković vi kao budući premijer ipak ćete imati uteg i imat ćete problem sa time da se ova Vlada zbog nekih pojedinaca koji su se javno očitovali o nekim svjetonazorskim stavovima, a ovdje su spominjani malo prije tako da ih ja neću ponavljati. Imat ćete problem te etikete, jer su već i strani mediji i strane novinske agencije prenijele da ova Vlada na žalost ima taj, tu etiketu proustašku', rekla je Turina Đurić.

14:05
U ime Kluba HSU-a i Nezavisne liste Stipe Petrine progovorio je prvo HSU-ov Silvano Hrelja. 'Ja moram priznati da mi je ovo četvrtata inauguracija Vlade i da nikada ministri, odnosno kandidati za ministre nisu bili ovako prpošni i igrali se mobitelima. Pri tome ovu moju lijevu stranu moram pohvaliti da s puno više pažnje sluša ono što se ovdje zbiva i govori', rekao je Hrelja.

Progovorio je i Stipe Petrina. Nada se da će mandatar sa svojom vladom uspjeti sve sprovesti, a Oreškoviću je zamjerio što nije imenovao tko je izrekao riječi koje je citirao na kraju prezentacije. ' Na 14. stranici svoje prezentacije napisali ste - Ako ne sada, kada? Ako ne mi, tko? U dobroj namjeri, to je moj slogan iz 2009. godine, a citirao sam oca starog Johnnya Henrya Kissingera, koji je svome sinu Jonhu Fitzgeraldu Kennedyu, kada je ovaj bio zaprepašten zašto će se kandidrati na izborima, rekao: Johhny, pa tko ako ne mi? Kad ako ne sad? Pa ko već citirate, molim vas da kao što ste citirali Pattona to spomenete', rekao je Petrina.

Podržao je Petrina i ministra branitelja Crnoju koji želi objavu Registra izdajnika. 'Ja se s tim slažem, ali u registar na posebno mjesto treba staviti one izdajnike koji su '90. i '91. prodavali oružje i municiju i za vrijeme rata švercali naftu neprijatelju', rekao je Petrina. 

13:50
Mandatar Orešković danas nije odgovorio na ona životna pitanja koja muče građane, upozorila je u ime kluba Hrvatskih laburista Nansi Tireli. 'Ono što me izuzetno žalosti jeste činjenica da u stavkama Ministarstva rada i mirovinskog sustava nema ni jedne jedine riječi o radnicima, niti jedne. Znači to je ključno ministarstvo koje treba brinuti o radnicima i jedino pitanje radnike koje se spominje je gdje se spominje jeste u Ministarstvu poduzetništva gdje se govorio o fleksibilizaciji tržišta rada. Fleksibilizacija tržišta rada znači u pravilu smanjenje radnih prava i ukidanje određenih kolektivnih prava koja sada postoje', kazala je Tireli.

'Hodate po minskom polju. Izjave koje slušamo u medijima nemaju veze sa programom i ciljevima koje ste vi naveli, a to su tri važna cilja gospodarski rast, konkurentnosti i kvaliteta življenja. Vaši ministri govore druge stvari. Manje je važno da li je izjavu dao gospodin Hasanbegović, da li je izjavu dala Nansi Tireli ili ju je dao Orešković', rekla je Tireli.

Na izlaganje Tireli nadovezao se replikom SDP-ov Željko Jovanović, kazavši kako je za konkurentno gospodarstvo bitno imati i intelektualni kapital. 'A na žalost jedna reforma koja je zaista krenula kao prava reforma nadstranačka bez ikakve veze sa politikom, sa ključnim ljudima koji su temeljem javnog natječaja izabrani jer su stručnjaci, kaže se u programu zaustaviti pokrenuti proces kurikularne reforme. Evo vidim ovdje nekoliko ljudi, buduća ministrica uprave je također direktno sudjelovala u tome, i podržala je ovu kurikularnu reformu. Prema tome, postoji apel u ovoj sabornici ne zaustaviti kurikularnu reformu nego nastaviti na principima na kojima je ona postavljena', rekao je Jovanović.

Složila se i Tireli. 'Kurikularnu reformu treba nastaviti zato što jedino na taj način ćemo imati upravo onaj intelektualni kapital koji zaslužujemo. Jer taj intelektualni kapital stvaramo desetljećima i stvaramo cijeli život. Ne stvaramo ga preko noći i ne stvaramo ga i ne stvorimo ga u jednom mandatu jedne Vlade. Dakle, to je nešto što treba biti dugoročno i oko čega se svi moramo složiti. Ali to je još jedan od problema i to je još jedno pitanje na koje mandatar danas mora dati nekakav odgovor. I u smjernicama Vlade piše da će se to ukinuti. Dakle, potrošili smo novac na nešto, odradili smo nešto, javna rasprava je išla i govorimo o stručnosti, struka je rekla svoje. Tu kurikularnu reformu nisu radili političari, radila ju je struka. I to je na tragu onoga mandataru onoga što vi govorite da će se struku slušati i da ćete vi u svom timu isto tako okupljati stručnjake', rekla je Tireli.


12:38
U ime SDSS-a progovorio je Milorad Pupovac, koji je pohvalio mandatara što je program fokusiran na gospodarstvo, ali zamjerio je  što se u programu ne spominju manjinska prava.

'Vaša vlada, s ministrima sa zavidnim biografijama, nema ništa što je imala prethodna Vlada, kao i ona HDZ-ova prije nje. Nema ni pitanja povratka izbjeglica, ni obnove, ni manjinskih prava, nema ničega. Kao što je rekao kolega Miletić, bilo bi nedopustivo da usvojimo program a da nemamo elemenata ljudskih i manjinskih prava kao sastavnog dijela ove Vlade. Kada bi to imali onda bi pitanja pojedinih ministara bila puno manje predmet pažnje nego što je sada', rekao je Pupovac.

Pupovčevo izlaganje izazvalo je replike, a prilikom odgovora na jednu od njih  Pupovcu se obratio predsjednik sabora Željko Reiner. 'Gospodine Pupovac, vi ste predugo u ovom domu, da ne biste znali da odgovor ide na repliku, a ne mandataru. Pa vas molim da se vi i toga držite', rekao je Reiner. Pupovac mu je kazao da u nejgovom odgovoru nije bilo ništa sporno. 'Malo ste prerano počeli uvoditi disciplinu u sabornici. mislim da nemate osnova jer u mom govoru nije bilo osnova da me disciplinirate i mislim da ne trebate to raditi', rekao je Pupovac.

'Predugo ste ovdje i znate da ne možete raspravljati s predsjedavajućim. Ne znam zašto to sad zlorabite. Nije to u vašem stilu', rekao mu je Reiner.

Tijekom rasprave Reiner je još jednom upozorio Pupovca, a upozorenje je dobila i SDP-ova Ingrid Antičević  Marinović.

12:30 Vladu desnog centra IDS neće podržati jer, kako je poručio Boris Miletić, ideološke i svjetonazorske razlike su prevelike. ''Ne znamo koji je stav buduće Vlade prema decentralizaciji. A kao drugo, i još važnije, ne znamo ništa o stavu buduće Vlade prema temeljnim ljudskim pravima i slobodama te građanskim vrijednostima. Dapače, informacije koje su proteklih tjedana donosili mediji ne zvuče nimalo ohrabrujuće. Stoga upravo danas s ovog mjesta želim uputiti apel mandataru odnosno budućem premijeru gospodinu Oreškoviću. Gospodine Orešković nemojte dozvoliti da se srozaju civilizacijski standardi koji su uspostavljeni u Hrvatskoj posljednjih godina i nemojte dovoditi u pitanje toleranciju i demokratske vrijednosti koji su temelj svake moderne europske države', rekao je Miletić.

'Onaj tko negira antifašizam kao vrijednost taj ne može očekivati razumijevanje Istre i ne može tražiti podršku IDS-a', rekao je Miletić.

12:15
Budite veliki u porazu i nemojte se spuštati ispod razine, poručio je SDP-ovcu HDZ-ov Milijan Brkić.

'Ne znam što je gospodin Crnoja mislio pod tim terminom registar izdajnika. Koliko sam upoznat puno nas tu su bili branitelji hrvatski, koliko sam upoznat tražili ste objavu registra hrvatskih branitelja. Koliko sam upoznat u Hrvatskoj je vođen Domovinski rat, obrambeni i oslobodilački, ne građanski. Koliko sam upoznat, ovo je Hrvatska država a ne slučajna država, nadam se da ste i toga svjesni. I ako smo već objavili registar onih koji su branili Hrvatsku pa ne vidim razloga zašto ne bi objavili i one koji su napadali Hrvatsku i koji su bili u neprijateljskim postrojbama koji su u tom trenutku napadali na Hrvatsku i na hrvatsku samostalnost', rekao je Brkić.

Odgovorio mu je Stazić. 'Velite, prihvatite poraz. Vi ste danas na vlasti ne zbog toga što ste vi pobijedili u HDZ-u nego što vam je MOST donio vlast. To shvatite. Bez MOST-a vi ne biste bili na vlasti. Nismo izgubili, nismo ni pobijedili. Niste ni vi pobijedili, niste ni izgubili', rekao je Stazić.

11:59
Rezultate kojima ste se pohvalili narod ne vidi, spočitnuo je Staziću Mostov Miro Bulj. 'Nama u MOST-u vi nećete odlučivati kako ćemo raditi i gdje ćemo ići. Možda bi vi htjeli nama naređivati i razbijati nas, ali nećete. Nama je prioritet ono što ste potpisali Hrvatska raste i Domoljubna koalicija a to su reforme, samo reforme. Vaše ideološke podjele razbijanja naroda i destrukcije prema još neimenovanoj Vladi nisu dobre za budućnost hrvatske Vlade, hrvatske države, poglavito države koja je u teškim krizama. Vaša priča o kako sve cvjeta u Hrvatskoj dok je bila vaša Vlada nije točna kao i ona prethodna što je bila, nije točna. Vrijeme je da podržite ono što ste potpisali, reformsku Vladu koju predvodi Tihomir Orešković', rekao je Bulj.

'Dogovorili smo reforme i jesmo za reforme i podržati ćemo sve reforme, sve reforme koje je koalicija Hrvatska raste s vama dogovorila, mi ćemo podržati jer mi jesmo za te reforme. Mogli ste ih ostvariti s nama, niste htjeli ostvariti s nama, htjeli ste s njima. Pa dobro, vidjeti ćemo šta ćete napraviti. Nećete vi imati problema s nama oko reformi. Imati ćete možda samnom problema jer ću vas podsjećati kako ste prevarili birače', rekao je Stazić.

11:38
Staziću je replicirao i HDSSB-ov Branimir Glavaš. 'Mislim da ovo neće biti proustaška vlada. Ona može biti ili sposobna ili nesposobna', rekao je glavaš, kazavši kako misli da Sabor mora biti pokrovitelj Bleiburga.

'Nisam rekao da će biti proustaška nego sam pozvao mandatara da se odrekne ministra kulture jer mu prijeti da će dobiti ektiketu proustaške vlade', odgovorio je Stazić.

11:35 Mostov Ivan Kovačić progovorio je o prekidu pregovora Mosta i koalicije Hrvatska raste. 'Pa jedan od razloga prekida pregovora je bio objašnjavanje gospodina Stazića u jednome društvu kombinatorike kako će se MOST isključiti iz igre, kako će nas nakon potpisivanja ugovora preglasat i jednostavno isključit. Nažalost je tako', rekao je Kovačić.
'Tim se kombinatorikama nisam nikad bavio jer kao što znate ja nit sam u pregovorima sudjelovao sa strane naše koalicije nit sam u to na bilo koji način bio uključen. Ja sam već rekao vaše je pravo da odnesete svoje mandate gdje god hoćete, gdje god hoćete. Vi ste znali pregovarali ste i s nama i s njima, prihvatili smo koliko ja znam iz medija, prihvatili smo sve vaše zahtjeve. I Petrova za premijera, i sedam ministarstava. Šta je ostalo da tražite osmo ministarstvo, deveto ministarstvo? Možda biste sve dobili. I kad ste shvatili, kad ste shvatili da vam nema kuda a nećete s nama jer su vam oni draži, jer dijelite svjetonazor s njima ja to razumijem, ja to razumijem, pa vaše je pravo da imate neke svjetonazorske stavove samo što ste to trebali reći biračima prvog dana, a ne lagati nećemo ni s jednima ni s drugima pa to još ići potpisivati kod javnog bilježnika', rekao je Stazić.
11:34 'Tu ste se pohvalili rezultatima Milanovićeve vlade. Jeste li vi svjesni Staziću da je sve što ste napravili napravili na dug. Uvalili ste nas u dužničko ropstvo', pitao je Ivan Vilibor Sinčić Stazića.

11:20
Staziću je replicirao novi potpredsjednik sabora Ivan Tepeš. 'Ja ne vidim što je sporno u izjavama Hasanbegovića. Javnost mora znati činjenicu da je mandatar govorio o gospodarstvu i kako izvući Hrvatsku iz gospodarskog gliba u koji su nas doveli. I gle čuda, tko otvara temu ustaša i partizana, odgovarate vi', rekao je Tepeš Staziću te ga zamolio da zaboravi na lijepljenje etiketa i vraćanje u 1941. godinu. 'Bio sam i ja na Bleiburgu jedanput, položio tamo vijenac i kad sam vidio hrpu ljudi u ustaškim uniformima, rekao sam da više neću. Očito da to društvo volite i simpatizirate i da mu pripadate', rekao je Stazić.

11:08
Damir Krstičević bi vam bio bolji kandidat za ministra branitelja', poručio je Stazić, rekavši kako SDP ima problem s kandidatom za to mjesto Josipom Buljevićem, zbog slučaja novinarke Helene Puljiz. 'Helenu Puljiz je priveo i pružio joj pet sati tortutre. Helena Puljiz kaže, podsjećam, pripadnici tadašnje POA-e, a današnje SOA-e pokušavali su me prljavim metodama, prijetnjama, pokušajem ucjene i podmićivanja prisiliti da kao novinarka špijuniram za njih vlastite kolege, političare, strane veleposlanike, intelektualce u zemlji i inozemstvu, te da u medije plasiram prljave priče prema njihovoj narudžbi. Josip Buljević kako ću kasnije doznati, kaže Helena Puljiz, jedan je od onih koji su se u tom nedjelu neposredno angažirali. Baš u to vrijeme Sanader je počeo svoju pljačku preko FIMI Medie, ali Buljević to nije istraživao. On je progonio Helenu Puljiz. Ja vas pitam gospodine Oreškoviću jel' vas smeta progon novinara? ', rekao je Stazić.

11:05
'Ovo će biti filoustaška vlada', rekao je Stazić i pozvao Oreškovića da povuče kandidaturu ministra kulture. 'imali ste dobrog kandidata Jasena Mesića', kazao je Stazić.

Problem SDP-u je i ministar branitelja Mijo Crnoja. 'On želi registar izdajnika. Imali ste i tu drugog kandidata - Zvonka Milasa koji je korektan, znam ga', rekao je Stazić.

11:02
'Mi vašu vladu nećemo podržati i to zbog nekoliko imena', rekao je Stazić. među njima je i kandidat za ministra kulture Zlatko Hasanbegović,koji, kaže Stazić, želi povratak pokroviteljstva sabora nad Bleiburgom.'Za to se zalaže udruga Hrvatski križni put. Gospodine mandataru, otiđite na web stranicu Hrvatski križni put. Tamo će vas dočekati veliki pozdrav za dom spremni', rekao je Stazić.

10:54
Započela je rasprava. Zasad je prijavljeno 12 klubova i 40 pojedinačnih rasprava, što bi po nekoj računici bilo minimalno 10 sati rasprave. 'Nećemo iznositi plinske boce na cestu, nećemo prijetiti građanima, ali ćemo vas upozoravati na greške. Vi nažalost ne poznajete dovoljno Hrvatsku', poručio je Oreškoviću u ime kluba SDP-a Nenad Stazić.

Brifirali su vas posve netočnim podacima. A točni podaci su da je Hrvatska izvućena iz recesije, BDP je rastao 2,8 posto, najviše u EU, najvećom stopom u EU je rasla industrijska proizvodnja, rastao je izvoz, uveden je red u sve resore društva', pobrojao je Stazić.

Kazao je da bi Oreškoviću trebao biti sporan glas Mirka Raškovića koji je dobio glas Srba u Hrvatskoj, a odnio ga HDZ-u. Drugi glas koji bi mu trebao biti sporan, dodao je, trebao bi biti onaj Gordane Rusak.



10:40
'Vaša prezentacija podsjetila me na korporacijsko pranje mozga', poručila je mandataru SDP-ova Tanja Vrbat, a Oreškovića je upitala i gdje je glasao na izborima.

10:37
SDP-ov Davor Bernardić upitao je pak Oreškovića što misli o ideji kandidata za ministra branitelja da se napravi Registar izdajnika. hoće li se napraviti i registar onih koji su opljačkali Hrvatsku za vrijeme Domovinskog ratai u pretvorbi i privatizaciji, upitao je Bernardić.

10:32
Nakon njegovog izlaganja krenule su replike zastupnika. Među njima bila je i ona SDP-ove Ingrid Antičević Marinović koja je mandatara upitala kako može za ministra kulture predložiti Zlatka Hasanbegovića, podsjetivši na izjave dotičnog o antifašizmu. 'Što bi o njegovom imenovanju rekao vaš prethodni poslodavac izraelska tvrtka Teva', upitala je SDP-ovka.

Osvrnula se i na piramidu koju je Orešković pokazao u prezentaciji, rekavši kako se radi o otvorenoj piramidi. 'Još samo fali veliki oko na vrhu, kao znak masona i iluminata. Zagovarate li vi novi svjetski poredak?', rekla je Ingrid Antičević Marinović

10:31 Prvu repliku imao je SDP-ov Peđa Grbin. 'Dolazite iz Kanade, čitajući smjernice, u sklopu Ministarstva obrane, koje se na temelju Ustava brine o radu Oružanih snaga našao sam odredbu - uspostava sigurnijeg okružja, borba protiv kriminalnih pojava, suzbijanja svih oblika kažnjivog ponašanja. Kao što svi znamo ovo su djelatnosti Ministarstva unutarnjih poslova. Da li možemo očekivati uspostaviti novu policiju unutar Ministarstva obrane ili će red na ulicama provoditi vojska?', pitao je Grbin Oreškovića.

10:30
'Ispunili smo san prije 25 godine i stvorili Hrvatsku. Naš drugi san je stvoriti modernu Hrvatsku koja će zadržati svoju tradiciju i pružiti bolji život nama i našoj djeci. I na kraju ako ne sada ja vas pitam kada? Ako ne mi, i to smo mi svi, onda tko?, zaključio je mandatar te počeo predstavljati članove Vlade.

10:14
Što se tiče ekonomskih rezultata Orešković ima jasne ciljeve - prosječna stopa rasta BDP-a veća od 3 posto,  smanjenje javnog duga ispod 80 posto BDP-a, deficit do 2017. ispod 3 posto. 'U 2016. ćemo naći 500 milijuna eura i pokazati da možemo smanjiti dug i tako poslati jaku poruku Europskoj komisji i investitorima', najavio je Orešković.

Cijelu Power point prezentaciju pogledajte OVDJE.

'Pojačat će se kvaliteta života, smanjiti nezaposlenost ispod 14 posto', rekao je Orešković.

10:10
Cilj nam je poboljšati gospodarstvo i dići životni standard, nećemo dopustiti da politika vodi u drugi smjer, kazao je Orešković.

10:08
Građani traže da podignemo standard i tu se trebamo fokusirati. Fokusirat ćemo se u turizam i infrastrukturu, rekao je Orešković.

10:06
Imamo vrlo loše rezultate nezaposlenosti, javni dug koji raste i lše upravljanje javnim sektorom, pobrojao je Orešković.

10:05
Prihvatimo izazove, plan transformacije Hrvatske - naziv je prezentacije programa vlade koju predstavlja Orešković. 'Prije 25 godina hrvatski narod je imao ogromni izazov, prihvatili smo ga i Hrvatska je danas slobodna država, danas imamo nove izazove, ja sam ih spreman prihvatiti, možemo opet osjetiti draž pobjede', rekao je Orešković.

10:02
Započinje predstavljanje vlade. Za govornicu je došao Tihomir Orešković, a kao gošća u Saboru je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Ovo je prvi put da je jedan predsjednik na predstavljanju Vlade u saboru.

10:00
Neki su se zastupnici požalili na teškoće prilikom glasovanja, pa je Reiner upitao: 'Jel ima još netko problema s glasovanjem osim ovog jednog za kojeg znamo?'. Aludirao je pritom na Tomislava Karamarka čija kartica za elektroničko glasovanje nije baš funkcionirala.

9:57
Pljesak u sabornici dobila je dosadašnja tajnica plenarne sjednice Jadranka Blažević, koja je danas razriješena dužnosti, unatoč protivljenju SDP-a. Jadranki Blažević na njenom radu krzo dvadesetak godina u saboru zahvalio je HDZ-ov Ivan Šuker.

9:53
Za potpredsjednika je izabran i Ivan Tepeš iz HSP-a AS, aMostov Robert Podolnjak za potpredsjednika Sabora izabran je s 127 glasova za, 13 suzdržanih i dva protiv. Koalicija Hrvatska raste nije podnijela prijedlog za svoje potpredsjednike Sabora, jer su Vesna Pusić i Milanka Opačić do izbora nove Vlade još uvijek na nespojivim dužnostima ministrica.

9:48
Krenuo izbor potpredsjednika Sabora. Bira se pet potpredsjednika Sabora - troje iz vladajuće kvote i dvoje iz kvote oporbe. Jedan od njih je HDZ-ov Ante Sanader koji je izabran je sa 136 glasova za, 3 suzdržana i dva protiv. Prilikom njegovog izbora s elektroničkim glasanjem imao je problem šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

9:44
U dnevni red uvršeten je i prijedlog Zakona o pravima zastupnika u Saboru, kojim Most predlaže ukidanje naknade plaće zastupnicima nakon završenog mandata po formuli 6+6. Reiner je predložio da se zakon donese po hitnoj proceduri, no primjedbu je imao HNS-ov Milorad Batinić kazavši kako se radi o prevažnom zakonu koji bi trebao ići u redovnu proceduru.

'Zakon treba ići u proceduru jer je sramotno da onaj tko je bio jedan sat u Saboru ostvaruje prava godinu dana', kazao je Mostov Miro Bulj.

9:40
Započela sjednica. Mandatar i kandidati za ministre već sjede u klupama pored predsjedničkog stola, koje su predviđene za članove vlade.

9:37
Zbog pregovora s manjincima odgođeno je potpisivanje sporazuma o suradnji između Domoljubne koalicije i Mosta. Bit će potpisan u pauzi sjednice.

9:34
Pet minuta iza predviđenog početka sjednice u sabornicu su ušli predsjednik sabora Željko Reiner i mandatar Tihomir Orešković.

Iako je za 9 ujutro bilo najavljeno potpisivanje sporazuma između Domoljubne koalicije i Mosta, do potpisa još nije došlo jer HDZ pregovora sa zastupnicima nacionalnih manjina. SDSS-ov Milorad Pupovac nije mogao potvrditi hoće li manjinci podržati novu Vladu, kazavši kako sve ovisi hoće li HDZ podržati zajednički program zastupnika nacionalnih manjina, kao i posebne sporazume koje su priredili svaki manjinac ponaosob. Upitan ima li mandatar potpotu SDSS-a Milorad Pupovac je poručio 'polako'. Izvijestio je da su s Mostom razgovarali sinoć, a s HDZ-om su se danas sastali nakon tri tjedna pauze.

'Ovog trenutka nisu stečen uvjeti da bi mogli glasati za Vladu. Mi smo poslali prije 15 dana prijedlog sporazuma na koji nismo dobili nikakav odgovor. Ljudi su bili zaposleni', rekao je Pupovac.

U 9:30 započet će i saborska sjednica, na kojoj bi se prvo trebali izabrati potpredsjednici Sabora. Iz kvote vladajućih bit će predloženi Robert Podolnjak iz Mosta, HDZ-ov Ante Sanader te Ivan Tepeš iz HSP-a dr. Ante Starčević, dok će za opozicijske potpredsjednice biti predložene HNS-ova Vesna Pusić i SDP-ova Milanka Opačić.

Uz to izabrat će se i tajnik Sabora za kojeg je predložen HDZ-ov pravnik, bivši zastupnik te stranke na suđenju za Fimi mediju i bivši šef Mandatno-imunitetnog povjerenstva iz 5. i 6. saziva Sabora Damir Sesvečan. Izabran će biti i njegov zamjenik, odnosno tajnik plenarne sjednice za kojeg je predložen Ivan Bukarica, koji je taj posao već obavljao u mandatu predsjednika Sabora Luke Bebića, dok je u prošlom sazivu bio tajnik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Tek nakon toga zastupnici će preći na točku predstavljanja Vlade. Mandatar Tihomir Orešković imat će 30 minuta za predstavljanje svojih ministara te programa Vlade, kojeg možete pročitati OVDJE. On se odlučio da neće održati klasični govor za saborskom govornicom već će svoj tim i program Vlade predstaviti uz pomoć Power Point prezentacije.

Nakon što predstavi Vladu otvorit će se saborska rasprava u kojoj prema poslovniku mogu sudjelovati svi. Klubovi zastupnika, kojih je trenutno 12, mogu govoriti 15 minuta, dok zastupnici u pojedinačnoj raspravi mogu govoriti 10 minuta. Predsjednik Sabora Željko Reiner je jučer istaknuo kako se nada da će rasprava biti konstruktivna te da ju oporba neće odugovlačiti do kasno u noć.