CINIČNI OSTOJIĆ

'Hvala Ceraru, životinje će svakako pročitati gdje je žilet-žica'

21.01.2016 u 14:00

Bionic
Reading

Hrvatska je, nakon što je Austrija uvela, a Slovenija najavila novi režim i nova pravila prijelaza granica za migrante, i sama ušla u novi režim pa će se uz do sada tražene podatke od izbjeglica zahtijevati da se očituju o tome gdje planiraju tražiti azil

'Uz do sada tražene podatke, bit će dodan podatak traže li azil u Njemačkoj ili Austriji. Do sada je kroz Hrvatsku prošlo 600 tisuća ljudi. Podsjetio bih da sam 22. rujna vrlo precizno rekao da sve ovisi o Njemačkoj i da Hrvatska neće dopustiti da postane hot spot, da smo mi tranzitna zemlja i da rješenje krize mora biti riješeno na vanjskoj granici EU-a, odnosno između Grčke i Turske', kazao je Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova, i dodao da te riječi danas ponavljaju čelnici zemalja u našem susjedstvu, ali i čelnici HDZ-a Karamarko i Kovač.

Ponovio je da nitko od izbjeglica nema želju ostati u Hrvatskoj i da je riječ o minornim brojkama od dvadesetak ljudi.

'Željene destinacije su bile Njemačka, Švedska i Danska. Austrijska vlada je donijela odluku do koje mjere je spremna ograničiti broj onih koji bi htjeli zatražiti međunarodnu zaštitu u Austriji. Otvara se domino efekt. To se očekivalo i od Slovenije, pa smo obavijestili Makedoniju i Srbiju o našem potezu', istaknuo je Ostojić.

Prema novom pravilu, traži se da azilanti naznače na papiru u kojoj zemlji žele azil.

'Dostavljaju se ime i prezime, podaci o nacionalnosti i treći dio koji je novina - da se na papiru koji imaju imigranti naznači u kojoj zemlji traže azil. Njemačka nije limitirala prihvat izbjeglica bilo kakvim brojkama. Novo pravilo je da će postojati ta rubrika o tome u kojoj zemlji imaju namjeru zatražiti azil. To je suprotno međunarodnim konvencijama, ali i mi moramo tako postupati', kazao je Ostojić.

Smatra da je dablinsku proceduru nemoguće provoditi u ovakvom migrantskom valu i da će se sada vjerojatno otvoriti nove rute preko Albanije ili Italije, ali i dodao da je Hrvatska spremna za to.

'Prema podacima Fronetxa, otvorena je ruta prema Rumunjskoj. Mađari su tamo najavili zid. To je novi problem s kojim se Europa mora suočiti', smatra Ostojić.

Cinično je pozdravio napore slovenskog premijera Mire Cerara za zaštitu zaštićenih vrsta.

'Konačno je napravio konkretan potez pa je odlučio postaviti pisanu obavijest za te životinje da ne nalete na žilet-žicu. One će to sigurno pročitati, hvala mu na tome', kazao je Ostojić.

Smatra da je Hrvatska dobro reagirala u izbjegličkoj krizi i da svi koji pričaju o postavljanju žice moraju znati da Hrvatska nema samo granicu sa Srbijom, već i više od tisuću kilometara granice s Bosnom i Hercegovinom.

Naveo je da ostavlja svoj resor u boljem, uhodanijem stanju nego što ga je zatekao.

'Policija je bolje opremljena, postoje helikopteri, ali nije tu samo oprema. Lani je policija od 33 ubojstva riješila njih 32. Ostalo je neriješeno ubojstvo Vinka Žuljevića Klice, a za njega sam raspisao nagradu, kao što je nagrada raspisana i za slučaj svastike na Poljudu', pojasnio je Ostojić.

Osvrnuo se i na Vlahu Orepića, kojeg je mandatar Tihomir Orešković danas predstavio kao budućeg ministra unutarnjih poslova.

'Što se tiče nasljednika, ja ga ne poznam. Drago mi je da smo bili suborci na istom mjestu 1991. Poštujem ga jer znam da je tada bilo vrlo teško. Vjerujem da će osoba s ugledom biti bolje rješenje od svih onih imena koja su bili probni baloni, ali i ozbiljni kandidati. Drago mi je da dolazi korektan gospodin koji ima ugled u svojoj sredini i drago mi je da će nastaviti rad na mjestu ministra unutarnjih poslova. Vjerujem da će poštovati zakone', zaključio je Ostojić.

413023 ,412954 ,412950 ,412904