HND PODRŽAO ČETVORKU S PRISAVLJA

Duka: HTV ne može biti ničija privatna prćija

29.10.2009 u 13:39

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara podržali su četvero novinara HTV-a kojima ravnatelj Vanja Sutlić prijeti izvanrednim otkazima. Predsjednik HND-a Zdenko Duka kazao je kako je Sutlić pokrenuo postupak otkaza Maji Sever, Leli Knežević, Robertu Zuberu i Sanji Mikleušević Pavić iz osobne osvete

Iako je glasnogovornik HRT-a Janos Römer kazao kako postupak protiv novinara vode Blago Markota i Davor Mezulić, Duka kaže kako je 'očito da iza svega stoji Vanja Sutlić'. Smatra da je do ove situacije došlo 'zbog Sutlićeve kontraofenzive kako bi javnost prestala govoriti o aferema u koje se sam upleo', smatra Duka.

Otkaz koji prijeti novinarima, koji su potvrdili priču Maje Sever kada je medijima ispričala kako je Sutlić prije 20 mjeseci novinarku Ivanu Dargićević Veličković prozvao 'četničkom kurvetinom', pravno nije valjan.

Ne postoji originalna prijava, niti su se spomenuti novinari uspjeli očitovati o cijelom slučaju. Da je s pravnog gledišta počinjeno niz propusta, potvrdio je i Čedo Prodanović odvjetnik Maje Sever i Lele Knežević.

USKRAĆENO IM JE PRAVO NA OBRANU

'Sve se napravilo naopako. Novinarima prije pokretanja izvanrednog otkaza nije dana pismena opomena. Prije očitovanja pred Etičkim povjerenstvom tražili smo na uvid prijavu, no ona nam niti danas nije pokazana', kazao je Prodanović te objasnio da je to kao 'da vas osude, a vi ne vidite optužnicu'.

Novinari u Saboru

Novinare je jutros primio predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava. Od njega su zatražili hitnu saborsku raspravu o stanju na HRT-u. Novinari su također poslali dopis s potpisima podrške svojim kolegama Programskom vijeću HRT-a, čija se sjednica očekuje sljedećeg tjedna.


Očitovanje su s HRT-a zakazali u roku od 24 sata. Optuženi novinari tražili su odgodu zbog nemogućnosti odvjetnika da u zakazano vrijeme dođu na raspravu. Nakon toga nisu zakazali novi termin očitovanja. 'Oni se žele usmeno očitovati. Nudili su im da se pismeno očituju, no moje stranke to ne žele dok ne vide prijavu', kazao je Čedo Prodanović te naglasio kako 'moraju znati od čega se točno brane'.

POSLODAVAC NEMA NIJEDAN PROTUARGUMENT

S obzirom da se u javnosti pojavljuju nedoumice zašto su novinari izišli u javnost tek nakon godinu i pol dana, Prodanović je pojasnio kako su oni tijekom tog perioda sa svime upoznali četiri sebi nadređene osobe koje su to i potvrdile -a to su Veljko Jančić, Nikola Kristić, Velimir Đuretić i Zdenko Duka. Peta osoba koja je kao nadređena bila sa svime upoznata, ali to sada ne želi potvrditi je ravnatelj HTV-a Blago Markota, tvrdi Prodanović.

Odvjetnik Roberta Zubera i Sanje Mikleušević Pavić Krešimir Škarica pojasnio je kako je novinarima time uskraćeno temeljno ustavno pravo na obranu. Novinari nemaju pravo dati iskaz o tome slučaju.

'Njima se nikako ne može dati izvanredni otkaz. Poslodavac nije podastro niti jedan vjerodostojan dokument protiv njih. Ispis članka s portala to ne može biti', kazala je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Gabrijela Galić

ŠUTNJA I TEATAR APSURDA

Iako su na konferenciji za novinare u HND-u bili prisutni optuženi novinari, nitko od njih nije želio izravno odgovarati, jer prema Poslovniku o ponašanju zaposlenih na HRT-u ne smiju istupati u javnost.

Pojavio se i Josipović

Na konferenciji za novinare pojavio se i predsjednički kandidat SDP-a IvoJosipović. Kaže kako je došao 'vidjeti što novinari misle'. 'Hrvatska je naprekretnici u borbi za slobodu mišljenja i govora. Hrvatska je pravna država isve slučajeve u kojima postoji govor mržnje treba na odgovarajući načinriješiti', kazao je Josipović za tportal.

No Sanja Mikleušević Pavić ipak se oglasila. 'Ovo je teatar apsurda u koji smo dovedeni i kao ljudi i kao novinari. Hloverka Novak Srzić postaje glavna urednica Informativnog programa u trenutku kad HRT protiv nje vodi sudski spor u kojem je tuži za povredu ugleda kuće kada je Hlo naparasno otišla na Novu TV', kazala je Mikleušević Pavić te se zapitala kako je to moguće.

STRAH SE ŠIRI PRISAVLJEM

Iako se šuškalo kako bi u slučaju da Sutlić četvorki zaista i podijeli izvanredne otkaze na HRT-u izbio štrajk, takva mogućnost čini se nerealnom. 'Sve je moguće. Svakom prepuštam da po vlastitoj savjesti odluči i stoji iza svog mišljenja', kazao je Nikola Kristić predsjednik HND-ove podružnice na HRT-u. Iako je nešto više od 70 HTV-ovaca potpisom dalo podršku svojim kolegama, Kristić kaže da se mnogi boje.

Na današnjoj presici javnu podršku kolegama svojim su pojavljivanjem pružili Aleksandar Satnković, Mirna Zidarić, Nevena Rendeli, Petar Štefanić i drugi.