KRIZA POGREBNOG BIZNISA

Recesija pokopala osječki UKOP

29.10.2009 u 10:32

Bionic
Reading

Predsjednik NO-a i Gradskog vijeća Osijeka Gordan Matković ustvrdio je jučer da je gradska komunalna tvrtka Ukop protekle četiri godine 'pokopana', jer je na 15 milijuna kuna prihoda u prvih devet mjeseci ostvarila 3,6 milijuna kuna gubitka

Uprava tvrtke Ukop stoga ovih dana očekuje dozvolu Grada za povećanje cijena usluga 10–20 posto. Nastavljaju se i otkazi višku radnika čiji bi broj s rekordnih 140, koliko ih je direktor Davor Lamza zatekao kada je prije tri mjeseca preuzeo tvrtku, trebao pasti na optimalnih 105-110.

Posljedica je to zbrinjavanja uglavnom stranačkih kadrova HSP-a u proteklome mandatu, što je stajalo upravo toliko koliko danas iznosi minus na računu. Zbog toga su ovoga mjeseca prvi put u 65 godina poslovanja plaće kasnile tjedan dana.

'Dug je ogroman', ocijenio je Lamza i obrazložio da im najveće opterećenje predstavlja pet milijuna kuna kratkoročnih zaduženja za isplatu plaća, čime su do kraja iskoristili dozvoljeni minus na računu.

'Dugoročne obaveze su nam još šest milijuna, i to sam naslijedio od prethodnika, a za ova tri mjeseca nisam ih uspio smanjiti. Za plaće nam treba 1,07 milijuna kuna i plašim se da do 15. studenog ponovno nećemo moći prikupiti novac. Zatražio sam od sindikata linearno sniženje plaća na razinu s kraja prošle godine, kada su plaće bile povećane', naglasio je Lamza.

Ukop je odustao i od gradnje krematorija, jednog od izbornih projekata HSP-a i HSU-a, opravdavajući to njegovom neisplativošću.