BITKA ZA STRANAČKE MREŽE

'Milanović je još premijer, a izbori u SDP-u nisu počeli'

15.01.2016 u 19:22

Bionic
Reading

Nakon poraza na parlamentarnim izborima u SDP-u su se vrlo brzo okrenuli sebi. Iako nova Vlada još uvijek nije formirana, stranka već gleda prema unutarstranačkim izborima

Milanovićeva oporba se žali na društvenim mrežama da su stranački profili na Twitteru i Facebooku u službi jednog kandidata - Zorana Milanovića. Glasnogovornica SDP-a Danica Juričić Spasović na kritike odgovara kazavši za tportal da u SDP-u nije počeo službeni proces unutarstranačkih izbora, a Glavni odbor još nije raspisao stranačke izbore niti su poznati svi stranački kandidati.

'Podsjećamo da je predsjednik SDP-a Zoran Milanović još predsjednik Vlade i u skladu s tim se odvija i komunikacija na društvenim mrežama. Svi kandidati na unutarstranačkim izborima dobit će jednak prostor za iznošenje svojih stavova', poručila je Juričić Spasović, odbacujući kritike.

Oporba aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću okupljena je odmah nakon što je postalo jasno da SDP neće formirati Vladu. Za sada je čine uglavnom otprije poznati nezadovoljnici, a predvodi je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, jedini javno obznanjeni protukandidat Zoranu Milanoviću za predsjednika SDP-a. Moćna riječka podružnica SDP-a već ranije je označena kao epicentar pobune protiv Zorana Milanovića, posebno nakon što je iz stranke izbacio Slavka Linića.

Na stranu Komadine za sada su očekivano stali Rajko Ostojić, Davor Bernardić i Josip Leko, a tu je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je i pokrenuo lavinu izjavom da bi Zoran Milanović i vodstvo koje je izgubilo izbore trebali dati ostavku. Na njega se nadovezao Gvozden Flego, iako nije član, otvorenim pismom u kojem traži od Milanovića da podnese ostavku.


Europarlamentarac Tonino Picula, kojeg dobar dio javnosti smatra idealnim kandidatom za budućeg predsjednika SDP-a, ne izjašnjava se po tom pitanju. Štoviše, izrazito je negativno reagirao na uporno inzistiranje nekih briselskih dopisnika da se izjasni o svojim ambicijama na skorim unutarstranačkim izborima u SDP-u.

Iako datum izbora nije točno određen, već se žestoko udara po konkurenciji, a iznimno je burno na društvenim mrežama, na kojima se za sada vodi glavnina borbe. Nakon što je Komadina izjavio da bi, ako postane predsjednik, abolirao izbačene članove poput Slavka Linića ili Aleksandre Kolarić, brzo se javio Gordan Maras te poručio da bi u tom slučaju on izašao iz stranke.

Rajko Ostojić optužuje Milanovića za to što nisu u stranci imali analizu izbora i zaključuje da zahvaljujući Milanoviću od sljedećeg tjedna SDP nema ni predsjednika Republike ni premijera, a ima samo dva župana i šest gradonačelnika.

Za to vrijeme stranka je dobila četiri nova člana: ministre na odlasku Predraga Matića i Orsata Miljenića te Bojana Glavaševića i Danicu Spasović Juričić. Na njih se gleda kao na pojačanje Milanovićevoj struji u unutarstranačkoj borbi. Uglavnom, više je nego jasno da će SDP-ovci do izbora uveseljavati javnost međusobnim optužbama i javnim pranjem stranačkog prljavog rublja.