KAD ĆE NATJEČAJ DSV-a?

Miljenić imenovao Jakovinu za Turudićeva 'nasljednika'

14.01.2016 u 11:36

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa u odlasku Orsat Miljenić imenovao je za vršitelja dužnosti predsjednika Županijskog suda dosadašnjeg zamjenika predsjednika i predsjednika Građanskog odjela sudac Dražena Jakovinu kako ne bi došlo do mogućih zastoja u radu zagrebačkog Županijskog suda i neželjenih posljedica, piše Jutarnji list

Podsjetimo, Državno sudbeno vijeće (DSV) je koncem studenog poništilo natječaj za mjesto predsjednika Županijskog suda u Zagrebu na kojemu su kandidati bili tada još aktualni predsjednik sudac Ivan Turudić te suci istog suda Jasna Smiljanić i Oliver Mittermayer. Međutim, nitko od njih nije dobio potrebnu većinu glasova svih članova DSV-a pa je donesena odluka o ponavljanju natječaja, a Turudić je na čelu Suda ostao do konca prošle godine do kada se i očekivalo da će Miljenić imenovati vršitelja dužnosti koji bi taj posao obavljao do izbora novog predsjednika.

Obavljanje poslova sudske uprave preuzeo je Turudićev zamjenik Dražen Jakovina, koji je na mjesto zamjenika postavljen donošenjem godišnjeg rasporeda. No, kako on nije ni izabrani predsjednik, niti je tada bio imenovani vršitelj dužnosti predsjednika suda, Jutarnji list podsjeća da su se pojavile dvojbe oko njegovih ovlasti u pojedinim situacijama koje su mogle dovesti i do zastoja u određenim predmetima. Primjerice, da pred njega dođe zahtjev za izuzećem sudaca, on o tome ne bi mogao odlučivati jer tu ovlast ima samo predsjednik suda, osim u kada se traži izuzeće samog predsjednika.

DSV još nije raspisao novi natječaj, a Miljenić je s obzirom na ishod parlamentarnih izbora odgađao odluku o imenovanju vršitelja dužnosti smatrajući da bi ju trebao donijeti novi ministar pravosuđa. No, s obzirom na to da Vlada još nije konstituirana, a i ne zna se kad će, a rad suda se mora nesmetano odvijati, Miljenić je ipak odlučio imenovati Jakovinu da ne bi došlo do mogućih zastoja u radu zagrebačkog Županijskog suda i neželjenih posljedica.

Valja podsjetiti da se Jakovina nedavno našao pod povećalom javnosti nakon što je obrana Ive Sanadera tražila, a predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin prihvatio njihov zahtjev da Jakovinu isključi iz odlučivanja u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Hrvatin je tada zaključio da Jakovina ne bi trebao odlučivati o traženom Turudićevom izuzeću smatrajući mogućim da kao Turudićev dugogodišnji blizak suradnik ne bi mogao biti nepristran.

Jakovina je u prošlom sastavu DSV-a bio zamjenik predsjednika DSV-a, a mandat mu u svojstvu vršitelja dužnosti predsjednika zagrebačkog Županijskog suda može trajati godinu dana.