REAGIRANJE NA KOMENTAR

Ministarstvo rada: Komentatorica Vela pogrešno interpretira podatke

13.01.2016 u 15:54

Bionic
Reading

U svojstvu upravljačkog tijela za operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, za koje je, kako je danas ustvrdila tportalova komentatorica Ariana Vela, EU obustavila plaćanje, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava je reagiralo na tekst na tportalu

Reagiranje ministarstva na komentar pod naslovom 'Hrvatska je dobila opaki šamar iz Bruxellesa. Zašto?', prenosimo u cijelosti.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava je Upravljačko tijelo za Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u kojem su definirana područja djelovanja u koja će Republika Hrvatska investirati sredstava više od 1,5 milijardi eura iz Europskog socijalnog fonda za provedbu projekata za zapošljavanje, socijalno uključivanje, obrazovanje i usavršavanje, dobro upravljanje te razvoj civilnoga društva.
Nastavno na kolumnu gđe Ariane Vele pod naslovom „Hrvatska je dobila opaki šamar iz Bruxellesa. Zašto?“, objavljenu 13. siječnja 2016. godine na T-portalu, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava očituje se kako slijedi:

Na početku teksta gđa. Vela navodi kako je Europska komisija obustavila plaćanja Hrvatskoj po investicijskom prioritetu 11 Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali što nije ispravno tumačenje.

Naime u okviru Prioritetne osi 4 „Dobro upravljanje“, investicijskog prioriteta 11.i. „Ulaganje u institucionalne kapacitete te u učinkovitost javnih uprava i javnih usluga na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini s ciljem reformiranja, boljeg uređivanja i dobrog upravljanja“ , specifičnog cilja 11.i.1. „Povećanje djelotvornosti i kapaciteta u javnoj upravi kroz poboljšanje pružanja usluga i upravljanja ljudskim potencijalima“ Ex-ante (prethodni) uvjet jest „postojanje strateškog okvira politika za jačanje administrativne učinkovitosti države članice uključujući javnu upravu“, a odnosi se samo na spomenuti specifični cilj 11.i.1, odnosno na operacije/projekte namijenjene jačanju kapaciteta javne uprave te poboljšanju pružanja usluga javne uprave u iznosu od 88 milijuna eura.

Svi ostali projekti u iznosu od 112 milijuna eura, namijenjeni razvoju pravosuđa (11.i.2) i civilnog društva (11.ii.1), nemaju nikakve prepreke za početak provedbe. Stoga napominjemo da financijski iznos naveden u kolumni gđe Vele od 200 milijuna eura „u obustavi“ nije točan.

Sukladno Članku 19. „Ex ante uvjeti“ Uredbe o tzv. zajedničkim uredbama Europske unije (Uredba 1303/2013), države članice imaju obvezu ispuniti zadane ex-ante uvjete najkasnije do 31. prosinca 2016. godine te u slučaju njihova neispunjenja do navedenog roka Komisija ima temelj za obustavu međuplaćanja u obuhvaćenim specifičnim ciljevima programa.

Jednako tako želimo istaknuti da se od trenutka donošenja Operativnog programa radi na ispunjenju ovog ex-ante uvjeta. Tako je Hrvatski sabor na sjednici 12. lipnja 2015. godine usvojio Strategiju Razvoja javne uprave 2015.-2020., a 24.rujna 2015. godine Vlada Republike Hrvatske usvojila je i Akcijski plan uz Strategiju. Od srpnja do prosinca 2015. godine održan je niz sastanaka i konzultacija s predstavnicima različitih uprava Europske komisije kako bi se postigla suglasnost vezana za ispunjenje svih kriterija u okviru ex-ante uvjeta.

Trenutno Ministarstvo uprave kao nadležno tijelo za Strategiju Razvoja javne uprave 2015.-2020., a nastavno na komentare i odrađene sastanke s predstavnicima EK krajem 2015. godine, dodatno unaprjeđuje Akcijski plan razvoja javne uprave, koji će služiti kao podloga za procjenu usklađenosti s kriterijima ex-ante uvjeta. Na zadnjem održanom radnom sastanku predstavnika Ministarstva uprave i Ministarstva rada i mirovinskoga sustava s predstavnicima Europske komisije u prosincu 2015. godine, utvrđeno je kako je Akcijski plan u visokom stupnju završenosti. Finaliziranje sadržaja Akcijskog plana očekuje se sredinom siječnja 2016., a uzimajući u obzir proceduru i trajanje procesa konzultacija relevantnih Općih uprava EK, ispunjavanje ex ante uvjeta očekuje se u prvom kvartalu 2016. godine.

Vezano za konzultacije s EK koje su najavljene za siječanj 2016. godina iste će se održati sukladno rokovima dogovorenim s Komisijom.