SAVJET NESTRANAČKOG ČOVJEKA

Vrkić: Orešković je u poziciji kao i ja, a opasnost mu prijeti s nižih razina

13.01.2016 u 14:46

Bionic
Reading

Ivica Vrkić treću godinu obnaša funkciju nestranačkog gradonačelnika Osijeka koji je na tu poziciju došao kao kandidat koalicije SDP-HNS-HSU, uz prešutnu podršku HDZ-a. Zbog toga se, pretpostavlja on, njegovo ime svojedobno i našlo kao prijedlog za nestranačkog mandatara Vlade, prije Tihomira Oreškovića. Sebe u toj priči, kako je rekao za tportal, nije vidio jer nije imao ambicija za taj posao. Smatra da Orešković ima dobru priliku jer je razina odgovornosti u hrvatskoj politici na višoj razini, pa će se poput Vrkića moći posvetiti poslu a ne boriti s ucjenama partnera

'Detalje oko toga kako sam dospio u igru za nestranačkog mandatara Vlade ne znam jer nisam o tome s nikim otvoreno i ozbiljno razgovarao. No, znam da sam cijelo vrijeme svojega mandata izvrsno surađivao sa Zoranom Milanovićem i Tomislavom Karamarkom', priča osječki gradonačelnik Ivica Vrkić. Na izravno pitanje jesu li ga s tom ponudom kontaktirali ljudi iz HDZ-a, Mosta ili, kako se nagađa, ureda Predsjednice - odbija odgovoriti.

Kaže tek da smatra kako se logično nametnuo kao kandidat s obzirom na to da je 'ujedinio i lijeve i desne', a nije sebe gurao, niti imao ikakve lobije i interese. Drži to ipak znakom zahvale kao i velike pohvale gradu da se netko sjetio i priznao osječki model kao projekt rješenja za Hrvatsku.

'Premijer treba imati legitimitet ili politički ili stručni. Sebe u toj priči nisam vidio jer nisam imao tih ambicija', dodaje on.          

Vrkićeva pozicija gradonačelnika Osijeka trenutno je slična kao nestranačkog mandatara Vlade Tihomira Oreškovića. Osječki model, napominje, izvrsno funkcionira iako nije lako.

'Došla su neka druga vremena, to mogu sada potvrditi. Razina demokracije i odgovornosti je podignuta na višu razinu. Više se nitko ne usudi raditi ono što se radilo prijašnjih godina, kupovalo vijećnike, zastupnike. S time je automatski i meni bilo omogućeno da se mogu relativno, bez većih ucjena mojih partnera i protivnika posvetiti samo projektima i poslu kojega dnevno radim na način da ne vodim računa o politici, nego samo o poslovima, sadržajnim stvarima, a to je komunalna politika, pružanje usluga i stvaranje boljih uvjeta za zapošljavanje mladih u Osijeku', tumači gradonačelnik Vrkić za tportal i priznaje da ne zna previše o Tihomiru Oreškoviću.

Zbog toga nekorektnim smatra bilo što suditi o njemu. Kaže tek da zna onoliko koliko je pročitao njegov životopis, iz čega je vidljivo da je vrhunski poslovni čovjek koji je iz poslovne pozicije svladao svijet i što se Vrkića tiče, nema boljeg kandidata za premijera od njega.

'Ako to bude dobro u političkoj sinergiji s prvim ljudima koji će mu biti u zaleđu, i ako oni u tom trokutu budu znali ujediniti poslovni svijet i političke interese, jer bez politike ni taj poslovni svijet neće moći funkcionirati, onda taj koalicijski projekt između HDZ-a i Mosta može imati dobru budućnost. No, ako dođe do prijepora i raspucavanja na nižim razinama u smislu da se tu razvijaju neke političke strasti, taj projekt neće biti dugog vijeka', kaže Vrkić za tportal. 

Priznaje kako je on sam promijenio dvije stranke, ali samo zato što je tražio potvrdu, odnosno identitet između svojeg svjetonazora i političkog prostora u strankama kojima je bio.

'Nije bilo nikakve svjetonazorske razlike u vrijeme moga osnivanja HNS-a, pa i HDZ-a jer sam mislio da to u perspektivi bude neki koalicijski potencijal, u vrijeme njihova osnutka. U tom prostoru nisam mijenjao svoj identitet, nisam išao za nikakvim političkim interesom jer kada sam otišao u HDZ dobio sam najgori mogući i najopasniji posao u tom trenutku, a to je reintegracija hrvatskog Podunavlja. U to je mogao ući samo onaj koji je bio ili dovoljno hrabar ili dovoljna budala', kaže Vrkić.

Uhvatio se u koštac s mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja i odradio, dodaje, najuspješniju mirovnu misiju u svijetu.