ZASTUPNIČKA TIJELA

Čačić ušao u klub sa SDSS-om

12.01.2016 u 16:20

Bionic
Reading

Hrvatski sabor, koji bi se u srijedu, 20. siječnja, trebao sastati na prvoj radnoj sjednici, dobio je većinu zastupničkih klubova, a u tijeku su razgovori o formiranju 30-ak radnih tijela

Do utorka je konstituirano 10 klubova zastupnika, a očekuje se da će to vrlo skoro učiniti i Most, te šest zastupnika nacionalnih manjina.
Klubove su formirale dvije najveće stranke, HDZ i SDP, kao i HNS. Zajednički tročlani klub imaju HSLS i BUZ, po tri člana imaju i klubovi HSP AS-a i Hrvatskih laburista.

Klubu stranke Milana Bandića
priključili su se zastupnici nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj i Vladimir Bilek, Klubu IDS-a uobičajeno se priključio zastupnik talijanske manjine Furio Radin, a u zajedničkom su klubu dva SDSS-ovca i reformist Radimir Čačić.

Izvan klubova ostalo je još nekoliko zastupnika, među njima i čelnici HSS-a Branko Hrg i Živog zida Ivan Vilibor Sinčić

Po neslužbenim informacijama, već su ostvareni kontakti između vladajućih i oporbenih klubova, a razgovori teku bez zastoja. Kako je uobičajeno, Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost trebao bi pripasti oporbi, dok se na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina očekuje manjinski zastupnik. Sudeći po izjavama nekih manjinaca proteklih dana, to će i dalje biti Furio Radin.

Među zastupnicima manjina moglo se čuti kako ih za sada nitko nije kontaktirao oko saborskih radnih tijela, a to što klub nacionalnih manjina još nije konstituiran objašnjavaju svojim drugim obvezama, te najavljuju da će ubrzo formirati klub.

Redovitu saborsku sjednicu po poslovniku saziva predsjednik Sabora, a poziv zastupnicima šalje najmanje osam dana prije sjednice. U Saboru očekuju da će takav poziv zastupnicima biti upućen do kraja dana.

Uz poziv se dostavlja i dnevni red, o kojemu zasad nitko ne želi govoriti. Predsjednik Sabora Željko Reiner u ponedjeljak je kazao kako bi se na radnoj sjednici u srijedu trebala formirati radna tijela, a očekuje da će novu Vladu i njezin program mandatar Tihomir Orešković predstaviti Saboru dva dana kasnije, 22. siječnja, što je unutar roka koji je od predsjednice Republike dobio za sastavljanje Vlade.