OBRAČUN NA FACEBOOKU

CMS Ostojiću: Ministre, nije u šoldima sve

08.01.2016 u 14:30

Bionic
Reading

Nakon što ga je zbog propusta u osiguranju neovisnog građanskog nadzora, prozvala Sanja Sarnavka, članica Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija iz redova organizacija civilnog društva u dva mandata, tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić prozvao je na svojem Facebooku udruge i civilno društvo kako se na poziv Sabora da budu u Vijeću nisu odazvali jer 'očito zaštitu ljudskih prava bez ozbiljne love neće preuzeti'. Odgovor je odmah stigao iz Centra za mirovne studije, koji poručuje: 'Ministre, nije u šoldima sve'

Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija može nadzirati rad agencija, no ako neko drugo tijelo zloupotrijebi podatke - tu njihov nadzor staje, upozorila je Sarnavka u sinoćnjoj HTV-ovoj emisiji Otvoreno i podsjetila: 'Gospodin Ostojić je propustio napraviti važne stvari, a to je da osigura neovisan građanski nadzor i nije slušao naše prijedloge i savjete. Nemate nadzor ni policije, ni USKOK-a, pa vi možete nagađati'. Sarnavka je istaknula i da je zanimljivo kako političari, dok su u oporbi, viču da su prisluškivani, a kad dođu na vlast – ne poduzimaju ništa da sustav urede. Prisjetila se i Izbornog skenera Platforme 112 koja je uoči izbora svim strankama slala upit slažu li se s osiguravanjem civilnog nadzora nad radom agencija, na što je potvrdno jedini odgovorio Most.

Ostojić, koji sinoć u Otvorenom nije bio jer nije bilo ni Bože Petrova da se s njime suoči, osvrnuo se na Sarnavkine riječi na svojem Facebooku ustvrdivši da je 'upravo on kao ministar osigurao izmjenu zakona koja omogućava civilni nadzor nad mjerama tajnog prikupljanja podataka, kroz vijeće za građanski nadzor upravo za policiju, jer to nije pokriveno i sad je on kriv što se nitko iz svih udruga i civilnog društva nije odazvao na poziv Sabora da budu u vijeću i počnu raditi upravo kontrolu'. 'Tu se angažirajte, problem ne bi smio biti što tu nema plaće, pokriveni su svi troškovi i zato ne treba čekati novom ministra, već Sabor treba odraditi svoj dio posla i imenovati članove'.

Ostojić je u komentaru ispod svojega posta dodao i da se 'ne može izmjenom zakona o sigurnosno obaviještajnom sustavu proširiti ovlast postojećem Vijeću za građanski nadzor sigurnosno obavještajnih agencija, zato i jest formirano posebno tijelo, a podsjetio bih koliko su se udruge civilnog društva protivile kad sam predlagao još 2012. da svaka policijska uprava ima vijeće za pritužbe. Zakonski okvir je stvoren, samo što očito zaštitu ljudskih prava očito bez ozbiljne love neće preuzeti'.

Upravo kao ministar osigurao izmjenu zakona koja omogućava civilni nadzor nad mjerama tajnog prikupljanja podataka...

Posted by Ranko Ostojić on Friday, 8 January 2016

Na ministrov zaključak da nadzor policije funkcionira, Ostojiću je stigao komentar iz Centra za mirovne studije koji mu je poručio da 'nije fer i da ne žele biti smokvin list'': 'Znate da se ovdje ne radi o lovi, jer smo već godinu i pol volontirali u prvotnom Vijeću. Radi se o tome da ste napravili Vijeće koje nema ovlasti napraviti kvalitetne istrage. Ljudi će tražiti pomoć, a ovakvo Vijeće im to neće moći pružiti. Ne želimo biti smokvin list'.

Ministru su postavili nekoliko pitanja te ga zamolili da na njih odgovori i poslali mu poruku: 'Zašto niste napravili model koji bi omogućio ulazak članova Vijeća u OTC? Zašto jedan od kriterija za članove Vijeća nije stručnost i prepoznatljivost u zaštiti ljudskih prava? Zašto Vijeće nije pod Odborom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina? Zašto Vijeće ne može u bilo kojem trenutku ispitati svakog djelatnika MUP-a već se čeka završetak krim istrage? Zašto nije uvedena zakonska obaveza da se djelatnici MUP-a moraju odazvati na razgovor članovima Vijeća? Zašto mjere koje provodi PNUSKOK nisu pod ovlastima nadzora Vijeća, itd. Ministre, nije u šoldima sve ... '

Evo našeg odgovora ministru Ostojiću na njegov Facebook komentar da nadzor policije funkcionira: Ministre niste fer....

Posted by Centar za mirovne studije on Friday, 8 January 2016