Hrvatska TKO JE POSTAVIO MARINCA U PODRAVKU?

Linić o Friščiću: Lopov viče - dršte lopova!

Slavko Linić opovrgnuo je navod Josipa Friščića da je upravo on postavio Darka Marinca na čelo Podravke u vrijeme Račanove vlade. Bivši potpredsjednik Račanove vlade za gospodarstvo Linić ističe da su Marinca u Podravku lansirali HSLS i HSS, a SDP se s tim samo složio. 'Nikada nisam sreo Marinca do njegova angažmana u Podravci', rekao je Linić za tportal

ZAGREB - Josip Friščić, šef HSS-a, na jutrošnjoj konferenciji za novinare prozvao je Slavka Linića, optužujući tog SDP-ovca da je upravo on doveo nestranačkog Darka Marinca na mjesto predsjednika Uprave Podravke.

'Marinac je bio predstavljen kao najperspektivniji menadžer koji će Podravki donijeti nove ideje i poslovne strategije, a ispalo je kako je ispalo. Nekad se znalo da generalni direktor ima plaću pet puta veću od radničke, a s Marincem su došli menadžerski ugovori, različite naknade, kartice i ostalo, što je netko na kraju morao platiti', rekao je Friščić.

Mršić: Joža, vrati se!

Zvonimir Mršić (SDP), koprivnički gradonačelnik, izjavio je za Jutarnji list da Friščić 'dobro zna da Linić nije doveo Darka Marinca u Podravku, već da su to učinili oni s kojima on sada sjedi u koaliciji'. Dodao je da je riječ o Hrvoju Vojkoviću iz HSLS-a. 'Friščić i ja kao članovi NO-a spriječili smo 2003. preuzimanje 10 posto dionica Europske banke i listanje Belupa na burzi u trenutku terorističkog napada na SAD. Te bi operacije tada imale gotovo identične posljedice na Podravku kao današnja afera s dionicama. Jožu zbog toga pozivam da se vrati na položaje koje je držao prije odluke o suradnji s istim onim ljudima koji su proveli tajnu akciju s Fimom', zaključio je Mršić.

Linić uzvraća: Lopov viče, dršte lopova! Kaže da ne želi govoriti o Friščićevoj kaznenoj odgovornosti, ali je HSS-ov čelnik 'kriv što nije upozoravao' na kriminal u Podravci. Friščić je na presici 'objasnio' da nije želio na sebe preuzeti ulogu političara koji će jedini ići protiv izvješća službenih revizora poslovanja tvrtke, koji su tada tvrdili kako je sve u redu.

'Ne može se on oprati od odgovornosti. On smatra da je moguće kupiti Podravku njezinim novcem', napominje Linić, koji inače smatra da je Hanfa znala što se događa u Podravci, a da utjecaj na Hanfu imaju ministarstva i potpredsjednici te je riječ o 'zajedničkoj igri da se novcem trgovačkog društva osigura njihova prevlast u vlasništvu'.

'Marinac je privrednik i ako ima dobar nadzor, neće se baviti privatnim interesima u Podravci. U vrijeme koalicijske vlade nije bilo događanja oko privatizacije Podravke privatnim novcem, već se to događa kada su nadzornici Friščić, Polančec i njihovi ljudi', rekao je Linić.

Inače, Friščić je jutros ustvrdio da su smiješne medijske tvrdnje da se istraga proširila i na njega. 'Predsjednik Podravkine uprave Zdravko Šestak mi je uz kavu prenio kako mu je direktor Fime Milan Horvat ponudio da Podravka otkupi svoje dionice po cijeni od 450 kuna u trenutku kad je jedna dionica na burzi vrijedila 250 kuna, na što smo mu savjetovali da to on učini ako ima viška novca', rekao je Friščić.

Dodao je i to da se taj sastanak, koji mediji proglašavaju tajnim, dogodio slučajno u hotelu Podravina, a osim Šestaka, kavu su s njim popili i Polančec te član Podravkine uprave Miroslav Vitković.

Friščić tvrdi da je s premijerkom Jadrankom Kosor dogovorio da se trojica uhićenih Podravkinih menadžera razriješe članstva u Upravi, 'no predstavnici drugih vlasnika došli su s drukčijim prijedlogom'. Pritom, Friščić ne vjeruje da je Polančec imao prste u toj odluci.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još