TRGOVINA ZAGREBA I LJUBLJANE

Modificirana verzija sporazuma Račan - Drnovšek

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas, komentirajući sporazum sa Slovenijom, da je o arbitražnom sporazumu jučer razgovarala s predsjednikom Mesićem, te da će prije objave sporazuma prvo razmotriti u svojoj stranci, sa koalicijskim partnerima i predsjednicima parlamentarnih stranaka

PLITVICE - 'Ako sporazum bude svima prihvatljiv zatražit ću raspravu u Hrvatskom saboru i ako Saboru dobijem zeleno svjetlo možemo ići dalje. Dakle, moći će se ići na parafiranje i potpisivanje sporazuma', izjavila je predsjednica Kosor danas u Plitvicama prilikom otvaranja međunarodne konferencije 'Iskustva u provođenju zdravstvene reforme u RH'.

Rekla je da je sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom razgovarala i o drugim otvorenim pitanjima pa tako, istaknula je, i o konačnom rješenju poznatog problema s Ljubljanskom bankom.

Arbitražni sporazum Kosor - Pahor tek je modificirana varijanta sporazuma Račan - Drnovšek, jer Sloveniji jamči teritorijalni izlaz u međunarodne vode, piše Jutarnji list. Moguće je, prema nekim tumačenjima, da će se arbitražni sporazum pokušati staviti u kontekst šireg političkog dogovora o rješavanju ostalih otvorenih pitanja između dviju država.

Upitan pristanak Hrvatske

Slovenski mediji primjećuju da premijeri Kosor i Pahor nisu dogovorilipotpisivanje arbitražnog sporazuma, pri čemu dopisnik Dela tvrdi da nije jasno hoće li do toga uopće doći. Dok bi Pahor i mogao dobitipotporu kod kuće, 'hrvatska je strana potpuna nepoznanica jer jenemoguće predvidjeti kada će premijerka uspjeti postići domaćepolitičko suglasje i većinsku potporu u Saboru', piše Delo te dodaje datek treba vidjeti hoće li Hrvatska odustati i od ovog sporazuma kao štoje odustala od sporazuma Račan - Drnovšek.

Na tom je tragu u Zagrebu govorio i Pahor koji je rekao: 'Kada je riječ o političkom rješenju, nije riječ samo o granici, nego i o banci, nuklearki Krško. Dakle, moguće je da će Slovenija popustiti Hrvatskoj oko povrata duga Ljubljanske banke ako u Piranskom zaljevu ostvari strateški cilj - pristup otvorenom moru.'

Tvrdi to više sugovornika Jutarnjeg lista s domaće političke scene, a da će tako i biti, još su više uvjereni nakon posjeta slovenskog premijera Pahora Zagrebu. Jednako tako, tvrde isti sugovornici, o arbitražnom sporazumu nema nikakvih pregovora između hrvatske i slovenske strane jer je sporazum definitivno dogovoren još ljetos pred predstavnicima EU-a i SAD-a.

Iako predstavnici Vlade i Ministarstva vanjskih poslova RH već tjednima tvrde da se o sporazumu još pregovara, iz više izvora, i sa slovenske i s hrvatske strane, potvrđeno je da od ljetos nije bilo nikakvih dodatnih pregovora o sadržaju sporazuma. A tvrdnje hrvatske Vlade da se o sporazumu još pregovara tumači se tek kao premijerkino kupovanje vremena.

Na koji će način Slovenija dobiti dodir s otvorenim morem, kako je to predviđeno člankom 3b sporazuma Kosor - Pahor, trebala bi, po svemu sudeći, odrediti arbitražna komisija kojoj se, po tom istom sporazumu, prepušta rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora.

Kompromisno rješenje sadržano u sporazumu Račan - Drnovšek predviđalo je teritorijalni koridor - tzv. dimnjak - s ciljem izlaska Slovenije na otvoreno more. Sporazum Kosor - Pahor ne predviđa konkretno 'dimnjak', ali Sloveniji jamči da će dobiti izlaz na otvoreno more.

I sve reakcije iz Slovenije govore da je jedini cilj Pahorova dolaska u Zagreb bio taj da uvjeri Kosor da napokon potpiše sporazum, ali da u tome nije uspio jer Kosor ni svojim koalicijskim partnerima ni oporbi još nije spremna predočiti sporazum.