SABORNICI POTVRDILI KREDIT

S ovakvim padom izvoza država ne može dalje

28.10.2009 u 11:04

Bionic
Reading

Prijedlog potvrđivanja ugovora o jamstvu s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za kreditni program financiranja izvoza dobio je danas potporu svih saborskih klubova, ali je oporba upozorila da se ipak radi samo o vatrogasnoj mjeri u trenutku kad je hrvatski izvoz pao za 25 posto

ZAGREB - Davor Bernardić (SDP) upozorava da je izvoz u ovoj godini pao za jednu četvrtinu te da je u državi ukupno 33 milijarde kuna nepodmirenih obveza. To je 10 posto BDP-a, odnosno četvrtina proračuna, naglašava SDP-ovac ustvrdivši da taj podatak znači da se država ne može razvijati.

'Kad izvoz padne za jednu četvrtinu, kredit o kojem govorimo nije drugo nego vatrogasna mjera', rekao je i ocijenio da će se njime samo premostiti, ali ne i riješiti problem hrvatskog izvoza.

I HNS-ov Zlatko Koračević, unatoč potpori potvrđivanju ugovora koji je 'namijenjen najranjivijem dijelu gospodarstva', upozorava da se ipak radi samo o slamci spasa za izvozne gospodarstvenike. 'Izvozno gospodarstvo nam je potpuno zanemareno i tu se ne događa ništa', rekao je i upozorio da je jedan od problema i taj što se država zadužuje na domaćem tržištu, što posljedično smanjuje novac za kreditiranje gospodarstva, pa tako i onog izvoznog.

Podsjetio je da je bivša Vlada, 'pompozno u Sanaderovom stilu', još 2007. donijela dokument nazvan 'Hrvatska izvozna ofenziva' kojim se do 2010. predviđalo udvostručenje izvoza. 'A podaci govore potpuno suprotno', rekao je Koračević.

'Ova Vlada je sposobna uočiti da pada kiša tek kad ulicama zaplove čamci umjesto automobila', dodao je HNS-ovac.

HDZ-ov Goran Marić ustvrdio je da kredit, u sadašnjem trenutku teške recesije i svjetske ekonomske krize, ne može dobiti ništa drugo no hvalospjeve te da je dobrodošao. Dodao je da Hrvatska kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj ima poseban status jer, kaže, u Hrvatsku od 1993. iz te banke kontinuirano dolaze povoljni kreditni plasmani.

Kreditnim se programom, kao dijelom antirecesijskog paketa, putem Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HABOR) osigurava 100 milijuna eura za obrtni kapital i investicijsko financiranje izvoznika. Kredit je na 28 i pol godina uz poček od sedam godina, a dio strategije suradnje između vlade RH i Svjetske banke. Kamata iznosi 2,69 posto.