POBJEDA NA SUDU

Otkaz Elizabeti Gojan je protuzakonit, HRT je mora vratiti na posao!

05.01.2016 u 20:52

Bionic
Reading

Otkaz koji je ravnatelj HRT-a Goran Radman u ožujku prošle godine dao komentatorici HRT-a Elizabeti Gojan je nezakonit! Presuda je to Općinskog radnog suda u Zagrebu, a HRT-u je izrekao i privremenu mjeru kojom ga obavezuje na povratak Elizabete Gojan na radno mjesto komentatorice u roku od osam dana od primitka presude

U razgovoru s Mladenom Sučevićem, odvjetnikom Elizabete Gojan, doznajemo kako je danas objavljena presuda prema kojoj je otkaz, koji joj je dao ravnatelj HRT-a Goran Radman, nezakonit te je izrečena i privremena mjera kojom se traži da se u roku od osam dana vrati na radno mjesto komentatorice HRT-a.

Podsjetimo, Radman je komentatorici Gojan dao otkaz zbog 'verbalnog delikta' ili kršenja etičkog kodeksa i ugovora o radu istupanjem u javnosti bez dozvole uprave.

Novinarima je, inače, Ustavom zajamčena sloboda izražavanja misli.

Kad i Gojan, otkaz je dobila Hloverka Novak Srzić, iz istih razloga, a svemu je prethodio napad Novak Srzić na Gojan zbog načina na koji je vodila inauguraciju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. No sama predsjednica nije imala prigovora na način na koji je Gojan obavila svoj posao, štoviše kad je Gojan dobila otkaz, predsjednica je javno pozvala ravnatelja HRT-a da povuče svoju odluku.

Nakon otkaza Elizabeti Gojan Europska federacija novinara izrazila je žaljenje zbog toga što je u Hrvatskoj vraćen verbalni delikt.

HND zadovoljan presudom

O svemu se oglasio i HND. 'Hrvatsko novinarsko društvo izražava zadovoljstvo današnjom nepravomoćnom odlukom Općinskog radnog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno da je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman u ožujku lani nezakonito dao izvaredni otkaz novinarki Elizabeti Gojan, te izrekao privremenu mjeru kojom HRT obvezuje na njezin povratak na radno mjesto komentatorice, u roku od od osam dana od primitka presude', stoji u priopćenju HND-a, u kojem se nadaju da će presuda biti potvrđena u drugom stupnju. HND podsjeća da je odmah od glavnog ravnatelja Gorana Radmana zatražio da se povuku odluke o otkazima Gojan i Novak Srzić. 'Novinarima se ne smije zabranjivati da javno istupaju, jer je njihova profesionalna, pa i Ustavna obveza da to čine. Posljedica ovakvih drastičnih mjera širenje je autocenzure, što je najveća prijetnja novinarstvu, javnosti, slobodi izražavanja i demokraciji', stoji u priopćenju kojeg potpisuju predsjednik HND-a Saša Leković i predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u Sanja Miklaušević Pavić.