NEPOVOLJNE PROGNOZE

U ponedjeljak novi snijeg i sve veći temperaturni minus

03.01.2016 u 18:12

Bionic
Reading

Veći dio Hrvatske zabijelio je snijeg i kao obično sa sobom donio probleme, ponajviše u prometu. Oborine se nastavljaju i sutra uz temperaturne minuse od 10 i više stupnjeva

Zbog jakog vjetra i snijega zatvoreni su dijelovi autoceste u Gorskom kotaru i Lici te Jadranske magistrale. Na autocesti A1 dogodilo se i više prometnih nesreća.

U Gorskom kotaru i Lici napadalo je 30-ak centimetara snježnog pokrivača, a temperature su sve niže, ponegdje i do -8.

U Senju uz vjetar od 70 kilometara na sat, osjet niske temperature je i mnogo ekstremniji. Baš zbog orkanske bure u okolici Senja došlo je do kvara na mreži pa su kućanstva neko vrijeme bila bez struje.

Snijeg u Zagrebu nije iznenadio Zimsku službu. Svih 235 ekipa radi, ima dovoljno soli - poručili su sinoć iz glavne baze Zimske službe na Žitnjaku gradonačelnik Milan Bandić i voditelj Zagrebačkih cesta Ante Todorić.

U zagrebačkom javnom prijevozu tijekom noći nije bilo većih teškoća, a jutros su se intenzivno čistile prometnice na trasama tramvaja i autobusa.

Prema prognozi DHMZ-a, pretežno oblačno uz povremene oborine prevladavat će i u ponedjeljak, osobito sredinom dana i poslijepodne.

U kopnenim predjelima i dalje će padati snijeg, a u Lici i unutrašnjosti Dalmacije je moguća i kratkotrajna kiša koja se smrzava na tlu.

Na većem dijelu Jadrana kiša, a na sjevernom dijelu može pasti malo snijega. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni, na Jadranu će ujutro zapuhati umjereno do jako jugo, popodne na sjevernom dijelu u okretanju na sjeverozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura spustit će se čak do -11, dok će na Jadranu biti od -2 do 5.

Najviša dnevna uglavnom će se kretati od -5 do 0, na Jadranu 6 do 12 Celzijevih stupnjeva.