Hrvatska SVINJSKA GRIPA POD MARJANOM

Stariji Splićanin bori se za život

U splitsku se bolnicu zbog simptoma gripe javilo šest osoba, a četvero ih je zadržano na liječenju. Stariji Splićanin bori se za život na jedinici intenzivnog liječenja. Osim što ima visoki tlak, nije bolovao od drugih kroničnih bolesti

SPLIT – 'Jedan od oboljelih još je u petak premješten sa Zaraznog odjela na Jedinicu intenzivnog liječenja, njegovo je stanje ozbiljno. Dva su pacijenta otpuštena kući. Treći pacijent koji ima obostranu upalu pluća uz jako visoku tjelesnu temperaturu prima odgovarajuću terapiju, a kako mu respiracija nije ugrožena, još nema potrebe za njegovim premještanjem na JIL', kazao je Nikola Bradarić, voditelj Odjela za zarazne bolesti splitske bolnice.

Voditeljica Odjela za zarazne bolesti HZJZ-a Ira Gjenero-Margan rekla je da je najteže oboljeli šezdesetjednogodišnjak koji je zbog težine kliničke slike na respiratoru. Potvrđeno je da je zaražen virusom H1N1, a ima i upalu pluća. No nije dokazano da je njegovu teškom zdravstvenom stanju uzrok virus svinjske gripe.

Dr. Nikola Bradarić dodao je da im se danas zbog simptoma gripe javila i jedna štićenica ustanove koja se brine za osobe s posebnim potrebama, no nije bilo potrebe za njezinom hospitalizacijom.

Dosad su u Splitsko-dalmatinskoj županiji evidentirane 184 oboljele osobe, što je rekord u RH. U 59 osoba laboratorijskim testiranjem ustanovljena je prisutnost virusa svinjske gripe H1N1. U cijeloj zemlji na bolest se sumnja u 718 slučajeva, a virus je potvrđen u 258 osoba. Voditeljica Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zorana Klišmanić tvrdi da je oboljelih osoba zacijelo još i više.

'Situacija je dosta pogoršana. Sa simptomima gripe javljaju nam se učenici srednjih i osnovnih škola ne samo s područja Splita, nego i iz Kaštela, Segeta, Trogira, Omiša i Vrgorca. Županija trenutačno raspolaže s tisuću doza lijeka Tamiflu, a naručeno je još 10.000 doza toga lijeka koji će se podijeliti liječnicima opće prakse, pedijatrima i bolničkim odjelima', kazala je Zorana Klišmanić. Cjepivo će stizati četiri puta, a prva pošiljka očekuje se na početku studenoga, pa u prosincu, siječnju i veljači.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još