STEZANJE OBRUČA

USKOK istražuje Friščića zbog Podravke

Bionic
Reading

Šef HSS-a Josip Friščić na meti je istražitelja USKOK-a baš kao i Damir Polančec

Predsjednik HSS-a Josip Friščić je od premijerke Jadranke Kosor zatražio da se slučaj potpredsjednika Damira Polančeca, umjesto u Vladi, rješava u Saboru, i to već prekosutra, piše Večernji list

Ovo je veliki preokret u aferi Podravka: sve upućuje na to da Polančeca spašava Joža Friščić koji ga je dosad, bruji na Markovu trgu, bio spreman utopiti u žlici vode. Neslužbeni izvori govore kako je Friščić meta istražitelja baš kao Polančec i još nekoliko visokopozicioniranih političara te da ga je na samoubilački pothvat spašavanja Damira Polančeca natjerala “sila i prijeka potreba”.

Podravku tresu afere

Nema drugog objašnjenja za Friščićevu instant želju za obračunom u Saboru iz kojega HSS može izaći, blago rečeno, osakaćen.

Naime, iz izvora bliskih potpredsjendiku Vlade, on s velikim nestrpljenjem priželjkuje saborsku raspravu o sebi i svojoj ulozi u aferi Podravka.

To je idealna situacija, pred kamerama, u izravnom prijenosu, za utapanje baš svih političara koji su na ovaj ili onaj način povezani s Podravkom.

Prvi čovjek HSS-a zasigurno je svjestan takvog scenarija, što znači da je spreman svoj stav potpuno promijeniti i nedjeljne izjave “najbolje bi bilo da Polančec sam podnese ostavku” alkemijom pretvoriti u “Polančec nije kriv, ništa mu nije dokazano”.

– A tko je Friščiću kriv što je prije dvije godine nešto govorio o tome, a onda zašutio, sve dok ga se o Podravki nije izričito pitalo. Mogao je šutjeti i svi bi mislili da s time veze nema – komentirao je jedan od ministara.

Kako bilo, Friščić pred premijerkom nije skrivao da je nezadovoljan time što ona s predsjednicima stranaka pojedinačno razgovara o Polančecovoj sudbini. Očekuje, kaže, da se o SDP-ovu zahtjevu u Saboru raspravlja do kraja tjedna.

– Smatram da se koalicija treba sastati i zauzeti zajednički stav o tome prije sjednice Vlade. Neću biti ni tužitelj ni sudac Polančecu, ali zasigurno neću dopustiti da se slučaj Podravka relativizira i da se krivnja prebaci na HSS ili mene osobno. Uostalom, ta su zbivanja počela 2006., kad HSS nije imao nijednog člana u NO-u Podravke. Tada su u NO-u bili predstavnici SDP-a, HDZ-a i HSLS-a – rekao je Friščić nakon sastanka s premijerkom Kosor.

Neslužbeno se doznaje da mu premijerka nije prenijela stav HDZ-a o Polančecu, jer još nije utvrđen. Šefa HSS-a navodno ljute koalicijski partneri koji pritisak okreću i prema HSS-u. Milorad Pupovac iz SDSS-a to čini, smatraju u HSS-u, zato što je Friščić već rekao da neće glasovati za uvođenje dvostrukog prava glasa za nacionalne manjine.

Šeficu HSLS-a Đurđu Adlešič, pak, optužuju da moralizira iako u NO-u Podravke sjedi čovjek iz HSLS-a, a i Hrvoje Vojković vodi Croatia osiguranje zahvaljujući HSLS-u. Šefica HSLS-a je, međutim, nakon sjednice Predsjedništva kazala da je Sačera tamo imenovao Mirovinski fond, a ne stranka.