ŽENSKA MREŽA I SEKULARNE UDRUGE

Prosvjed protiv zabrane pobačaja pred Ustavnim sudom

29.12.2015 u 21:30

  • +13

Ženska mreža Hrvatske prosvjeduje protiv zabrane prava na pobačaj

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ženska mreža Hrvatske

Bionic
Reading

'Naša tijela - naš izbor', 'Nećemo natrag na ilegalni pobačaj!' - poručilo je tridesetak aktivistkinja i aktivista Ženske mreže Hrvatske te inicijative Glas razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku prosvjedujući u pet do 12 ispred Ustavnog suda na Markovu trgu. Naime, dok opet jačaju glasovi za zabranu pobačaja, iz medija se nedavno doznalo da je Ustavni sud spreman za raspravu o prijedlogu za ocjenu ustavnosti zakona koji uređuje pitanje prava na pobačaj

Zabrana pobačaja mogla bi dovesti do posljedica po zdravlje žena i do njihove diskriminacije, upozorila je jutros u izjavi za Mediaservis članica Ženske mreže Hrvatske Nela Pamuković i podsjetila na zakašnjelu reakciju suda: 'Ustavni sud nakon pune 24 godine zakašnjenja odlučuje da će makar u nepotpunom sastavu, jer dvojici sudaca istječe mandat, raspravljati i odlučivati o pokretanju postupka suglasnosti ovog zakona s Ustavom. Ako bi se zabranilo pobačaj, smatramo da bi Ustavni sud potpao isključivo pod utjecaj Katoličke crkve, a čime bi došao u suprotnost sa sekularnim uređenjem države'.

Ispred Ustavnog suda RH danas se poručuje: 'Nećemo natrag na ilegalan pobačaj!'.

Posted by Libela.org on Tuesday, 29 December 2015

Ženska mreža Hrvatske od Ustavnog suda traži poštivanje ustavnog načela ravnopravnosti spolova i odbijanje zahtjeva za ukidanjem prava na prekid trudnoće koji su sve glasniji, a da je Ustavni sud spreman za raspravu o prijedlogu za ocjenu ustavnosti zakona koji uređuje pitanje prava na pobačaj saznalo se iz medija nakon što je portal H-Alter objavio tekst, a riječ je o Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodu odlučivanja o rađanju djece iz 1978. godine. Prijedlog za ocjenu njegove suglasnosti s Ustavom podnio je još (kako za koga) davne 1991. Hrvatski pokret za život i obitelj.

Članice Mreže nadaju se da će Ustavni sud pri odlučivanju o ustavnosti tog zakona voditi računa da je utemeljen na odredbama UN-ove konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije žena. Stoga su Ustavnom sudu predale zahtjev u kojem traže poštivanje te UN-ove konvencije kao i preporuku UN-ova odbora za praćenje konvencije te poštivanje Rezolucije Vijeća Europe 1464: Žene i religija, naime, kako je istaknula jedna od koordinatorica Ženske Mreže Hrvatske Mirjana Kučer - 'zakon o kojem bi Ustavni sud trebao odlučivati usklađen je sa svim navedenim dokumentima'.'U skladu je i s preporukama koje je ove godine na 4. i 5. izvješće dao Odbor UN-a za praćenje provedbe konvencije, a koji u svom uvodu kao jednu od glavnih preporuka naglašava potrebu da zakonodavna i ostala vlast u Hrvatskoj osigura zaštitu prava žena, odnosno sloboda odlučivanja žena, posebno u području reproduktivnih i seksualnih prava, od negativnih utjecaja Katoličke crkve kojima je izložena', naglasila je Kučer.
Valja podsjetiti i da su zastupnici u Europskom parlamentu u godišnjem izvješću o jednakosti spolova zatražili da žene imaju pravo pobaciti dijete što još uvijek nije zakonski dopušteno u svim zemljama članicama EU-a, a današnji je prosvjed na Markovu trgu nakratko prekinuo protuprosvjednik koji je, kako je rekao, došao spasiti duše aktivistkinjama i nudio okupljene kolačima uz poruku: 'Ja sam vaš - došao sam spasiti vaše duše'. Prosvjednike je, kako piše lupiga.com, optužio da 'ubijaju djecu' i da prosvjeduju 'zato što žene nemaju mlijeka', a zgradu Suda polio je svetom vodom i prekrižio sve sudionike protesta uručivši im pritom tetrapak s mlijekom. Nedugo nakon što su se prosvjednici požalili na vrijeđanje, udaljila ga je policija.

Komentirajući činjenicu da se zahtjev udruge Hrvatski pokret za život i obitelj već gotovo četvrt stoljeća nalazi na sudu, Kučer je ocijenila kao nešto što je politički indicirano: 'svjedoci smo da se opetovano, u valovima, uvijek otvara pitanje prava na prekid trudnoće. Posljednjih godina to je intenzivirano, ne samo u Hrvatskoj, već je povezano s jačim utjecajem desnice te konzervativnog katolicizma i katoličkog fundamentalizma'. Upitana kako vidi promjenu vlasti i politički trenutak u Hrvatskoj za ovo pitanje, Kučar je kazala da nije na njima presumirati što će biti, nego samo upozoriti na obvezu Hrvatske da bude usklađena s međunarodnim dokumentima čija je potpisnica.