Hrvatska RADIO 101: 'NA VRUĆEM STOLCU'

Hoće li Uzelac konačno otići iz Vlade?

  • Autor: S. Srdoč
  • 28.10.2009 20:41:00
  • 27.10.2009 16:55:28

Stojedinica u srijedu ugošćuje Slobodana Uzelca (62), potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj, obnovu i povratak. Ako Uzelac ne donosi ekskluzivnu vijest da napušta Vladu, nema sumnje da voditeljica neće imati lak zadatak u pokušaju da slomi ovog samozatajnog političara koji bi u emisiji 'Na vrućem stolcu' trebao progovoriti o zategnutim odnosima unutar najužeg tima premijerke Jadranke Kosor

Uzelac, naime, slovi kao suzdržani, gotovo nevidljivi član formalno najužeg tima premijerke Jadranke Kosor. Njegova odmjerenost očituje se, primjerice, u izjavi tjedniku Novosti Srpskog narodnog vijeća da 'položaj Srba u Hrvatskoj nije takav da bi ga itko dobronamjeran mogao nazvati zadovoljavajućim, ali imajući na umu ono od čega smo krenuli u namjeri da ga popravljamo, ne možemo biti ni sasvim nezadovoljni'.

Kao pripadnik srpske manjine u Hrvatskoj, Uzelac je stavio mandat na raspolaganje kada je u ožujku 2008. Vlada odlučila priznati neovisnost Kosova. Tadašnji premijer Ivo Sanader nije prihvatio ostavku, nakon čega je Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) odustala od povlačenja Uzelca iz Vlade. SDSS tada je ostao koalicijski partner HDZ-u u Vladi, no stvari su sada ponešto drukčije.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u ponedjeljak je premijerki Jadranki Kosor obznanio da očekuje da se Damir Polančec, do grla umočen u aferu Podravka, sam pokupi ili da taj problem na razini Vlade riješi sama premijerka. U suprotnom, dođe li pitanje povjerenja Damiru Polančecu do Sabora, SDSS će mu uskratiti podršku.

SDSS se u više navrata opekao s HDZ-ovom Vladom, pa ne čudi da mu je konačno prekipjelo. Posljednji skandal dogodio se u proljeće ove godine, prilikom glasovanja za rebalans proračuna tijekom svečane sjednice Vlade kojoj je nazočio i predsjednik Stjepan Mesić. Obmanjenom Uzelcu tada nisu predočene brojke iz rebalansa, pa je on, navodno vjerujući resornim ministrima, dignuo ruku za proračun, iako su saborski zastupnici SDSS-a glasali protiv.

'Oni imaju različita gledišta. Svi moraju podnijeti teret krize koja do sada nije viđena u svijetu, pa i Srbi', likovao je tada Ivo Sanader. Potez je sada na Uzelcu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još