ZLOČINKA NA SLOBODI

Plavšić ostaje živjeti u Beogradu

27.10.2009 u 15:56

Bionic
Reading

Ratna predsjednica Republike Srpske (RS) Biljana Plavšić izjavila je po dolasku u Beograd, nakon puštanja iz kaznionice u Švedskoj da ostaje živjeti u srpskoj prijestolnici

"Ostajem u Beogradu sa svojom obitelji, ali jedva čekam otići u Banju Luku da se vidim sa svojim prijateljima", kazala je Plavšić za srbijansku radioteleviziju (RTS) nakon dolaska iz zračne luke u svoj stan u beogradskom naselju Vračar, gdje je stigla u pratnji premijera Republike Srpske Milorada Dodika, koji ju je, po navodima beogradskih medija, dočekao u beogradskoj zračnoj luci i uz policijsku pratnju dovezao do stana.

Prilikom dolaska u stan ona je novinarima kazala da je cijelo vrijeme razmišljala o tome kako će im se obratiti te obećala da će uskoro naći rješenje za to. Na pitanje kako se osjeća i šta će najprije, odgovorila je da se osjeća "slobodno" te da se želi najprije vidjeti sa svojim bratom.

Dodik je kazao da je važno to što je, poslije dugo godina, Plavšić danas na slobodi, a njezin brat Zdravko Plavšić ranije je medijima rekao da njegova sestra namjerava ostati u Beogradu jer ima srbijansko državljanstvo.

Plavšić je u veljači 2003. godine osuđena na 11 godina zatvora nakon što je na suđenju priznala krivnju za zločine protiv čovječnosti, uključujući sudjelovanje u progonu Bošnjaka i Hrvata u ratu u BiH. Zahvaljujući nagodbi s tužiteljstvom i izraženo kajanje, odbačene su joj dvije točke optužnice za genocid.

Kaznu je služila u ženskom zatvoru Hinsebergu, 200 km udaljenom od Stockholma, a računajući i schengenski pritvor ukupno je odslužila nešto više od dvije trećine dosuđene kazne te je oslobođena sukladno švedskom zakonu po kojem zbog dobrog vladanja zatvorenik može nakon toga biti oslobođen. Švedska vlada je o namjeri da oslobodi Plavšić izvijestila sud u Haagu, koji se tome nije usprotivio.

Pozivajući se na izvor u vrhu srbijanskog Ministarstva unutarnjih poslova, beogradski list "Blic" je u utorak objavio kako će Plavšić, od trenutka kada njezin zrakoplov bude sletio u Beograd, imati zaštitu MUP-a Srbije.

Policija će, kako je navedeno, voditi računa o njezinoj sigurnosti sve do konačne procjene o sigurnosti, koju trenutačno obavljaju domaće tajne službe, a pripadnici policija od danas će biti raspoređeni na mjesto prebivališta Biljane Plavšić