PET GRIJEHA IZ PROŠLOSTI

Tko će prvi optužiti Sanadera?

27.10.2009 u 12:14

Bionic
Reading

Panika da i sam ne postane predmet istraga, osnovni je razlog prošlotjednog nastupa Ive Sanadera na sjednici vodstva HDZ-a. Formalno, Sanader je zahtijevao obranu Damira Polančeca i zagovarao jedinstvo HDZ-a, ali zapravo je branio sebe od mogućih sudskih istraga, piše Nacional

To je bilo jasno i okupljenim HDZ-ovim čelnicima, koji su znali da je Sanadera nešto moralo snažno motivirati kako bi s njima proveo nekoliko sati. Sanadera se spominje u pet velikih afera: Podravka, Brodosplit, Kamioni, HEP i Hrvatske autoceste. Zahvaljujući moći kojom je raspolagao kao premijer, bio je nedodirljiv, no sada nije isključeno da neki svjedok, da bi se spasio od zatvora, spomene i njegovo ime.

'Žele nas nabiti na ražanj'

Sanader je odlučio uvjeriti okupljene HDZ-ovce da moraju zaustavitinastavak istraga. U svom nastupu koristio je termin 'mi' i izbjegavaokonfrontaciju s Kosoricom, ali bilo je očito kome se obraća. 'Mismo pod pritiskom medija, oporbe, DORH-a i MUP-a. Onižele uništiti HDZ. Žele nas nabiti na ražanj i okretati', objasnio jeSanader. Ni za vrijeme njegova govora, a ni u kasnijoj raspravi nitkomu se nije usprotivio. Šutjeli su čak i premijerkini saveznici,potvrdio je sudionik sastanka za Nacional. Kosorica je odgovorila u miroljubivoj maniri:'Nemam namjeru zaustavljati policijske istrage, niti je to moguće.'Osporila je to da su istrage udar na HDZ i kazala da raščišćavanjeafera koristi vladajućoj stranci. Sastanak je završio bezikakva zaključka, a izvori unutar HDZ-a kažu da bivši premijer i aktualna premijerka nakon toga više nisu komunicirali.

Sanaderu je velik problem i to što je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić napokon pokrenuo niz energičnih istraga. Ako Polančec završi na sudu, a šestero 'podravkaša' već je u remetinečkom pritvoru, veliko je pitanje hoće li se tu istraga i zaustaviti. Godinama je o svemu odlučivao Ivo Sanader i kao što je očito da Podravkini menadžeri nisu donosili krupne odluke a da ne pitaju Damira Polančeca, tako ni potpredsjednik Vlade nije ništa radio bez znanja bivšeg premijera. Zaustavljanje policije i pravosuđa u aferi Podravka bio je isključivi Sanaderov motiv u obrani Polančeca, jer vjerojatno je samo pitanje vremena kada će u nekoj od pet velikih afera koje se vode pred hrvatskim sudstvom netko direktno spomenuti Ivu Sanadera, piše Nacional

Podravka

Prvu i najakutniju kriznu situaciju za Ivu Sanadera predstavlja afera Podravka, u kojoj postoje indicije za to da je kao predsjednik Vlade znao za poteze Damira Polančeca. Afera Podravka definitivno je upropastila Polančecovu političku karijeru i lako se može dogoditi da u nastavku istraga dovede i do Sanadera. Zašto bi Polančec riskirao odlazak u zatvor ako je cijelo vrijeme iznad sebe imao nadređenu osobu koja je znala što radi? Nacional je iz vrha MUP-a informiran o tome kako se protiv Polančeca vode predistražne radnje, a Jadranka Kosor ovih je dana svog potpredsjednika obavijestila o tome da ne treba očekivati njezinu pomoć. Znači da bi Polančec za otprilike dva tjedna mogao biti smijenjen, a ako to zatraži DORH, ostati i bez imuniteta. U takvim okolnostima prijeti mu pritvor i sudski proces te neće biti nimalo neobično ako u obrani pokuša upozoriti na to da je i on odgovarao premijeru Sanaderu. Ako se istraga nastavi, svi osumnjičenici pokušat će spasiti vlastitu kožu i barem dio krivnje prebaciti na politiku.

Brodosplit

Nimalo lakša pozicija za Sanadera nije u aferi Brodosplit, posebno nakon obećanja Tomislava Karamarka da istraga ide dalje. Policija će i u tom predmetu ići temeljito; obnovit će neke istražne radnje pa će o tome izvijestiti javnost, izjavio je Karamarko prošli tjedan. Za Ivu Sanadera u takvom raspletu glavna opasnost prijeti od svjedočenja Branka Vukelića i Drage Mačeka. Obojica su duboko upleteni u milijunske malverzacije, a s obzirom na to da se godinama opstruirala istraga, takvo što morao je voditi netko sa samoga vrha u vladajućoj nomenklaturi. Nekoliko važnih elemenata povezuje Ivu Sanadera i s aferom Brodosplit, u kojoj je nestalo oko pet milijuna dolara. Ima realnih naznaka za to da je novac prebačen na račune HDZ-a, kako bi se financirala kampanja. Kao dugogodišnji vladar HDZ-a, Sanader snosi svu odgovornost i za njezino financiranje.

HEP

Sredinom ljeta izbila je i afera HEP u koju je direktno upleten bivši premijer Ivo Sanader. Sve je počelo kada su mediji otkrili kako je hrvatski povratnik iz Australije Rade Buljubašić bio zaposlenik HEP-a gdje je primao plaću, a zapravo je radio za HDZ. Povratnik je priznao da mu je osobno Sanader osigurao taj posao i omogućio kupnju HEP-ova povlaštena stana, nakon što je zajedno s Branimirom Glavašem osigurao Sanaderov trijumf nad Ivićem Pašalićem. Sanaderovo se ime zagubilo u javnosti, a kao glavni krivac označen je predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak. Konzekvence su podnijeli on i članovi Uprave koji su smijenjeni uz vrhunske otpremnine od 4,2 milijuna kuna, a tek treba vidjeti hoće li uslijediti i kazneni progon. No posve je jasno to da se u tom slučaju DORH mora pozabaviti i Sanaderom koji je doveo Buljubašića u RH i osigurao mu izvrsnu plaću i stan, čime je državu oštetio za minimalno 670.000 kuna. Bilo bi čudno to da Mravak preuzme svu krivnju i policiji ne otkrije barem ime osobe koja mu je naredila da zbrine Buljubašića, tim više jer je ovaj povratnik iz Australije jasno upozorio na Ivu Sanadera.


Afera Kamioni

Jedino otvoreno pitanje u aferi Kamioni ne glasi je li Berislav Rončević kriv, nego hoće li bivši ministar obrane pristati ići u zatvor ako je nešto radio po nalogu Ive Sanadera. Bivši ministar obrane konačno je ostao bez imuniteta, a čeka se podizanje optužnice. Skidanje imuniteta zatraženo je nakon što je USKOK dovršio istragu protiv Rončevića i njegova bivšeg pomoćnika Ive Bačića zbog sumnje da su 2004. kupujući izravnom pogodbom s tvrtkom Eurokamioni vojne kamione marke Iveco oštetili proračun za najmanje 10 milijuna kuna, koliko su bila jeftinija MAN-ova vozila.

Ivan Drmić
iz HDSSB-a osumnjičio je Sanadera za to da je naredio Rončeviću nezakonitosti u nabavi vojnih kamiona, kao i ta to da se HDZ sada odriče Rončevića kako bi ga se što prije procesuiralo, prije dolaska nove vlasti 'koja bi u istrazi mogla ići puno dublje'. 'Zašto je Sanader toliko štitio i branio Rončevića, kad se zna da je jako tašt i ne bi se odrekao samo ministra, nego i stranke ako procijeni da mu to može donijeti korist ili štetu? Zaključak je taj da je Sanader glavna hobotnica i da je on naredio Rončeviću kriminalna djela', kazao je Drmić. Osim toga, jedan od posljednjih Sanaderovih premijerskih poteza bio je smjena ravnatelja policije Vladimira Fabera u lipnju ove godine. Prema interpretaciji Faberovih suradnika, predsjednik Vlade odlučio je smijeniti ravnatelja policije zbog njegove odlučnosti u istrazi afere Kamioni.

Hrvatske autoceste

Već se godinama upozorava na to da u poslovanju HAC-a postoje brojne nepravilnosti i indicije da se radi o korupciji. Osim HAC-ove uprave, nerijetko se spominje i resorni ministar Božidar Kalmeta kao i njegov bliski suradnik Ivo Livaković. Nacional je iz visokih političkih krugova ovih dana dobio informaciju o tome da DORH istražuje informacije prema kojima je Kalmeta, uz Sanaderovo znanje, iz resora koji vodi za HDZ-ovu kampanju u parlamentarnim izborima osigurao 50 milijuna kuna. Još nije poznato u kojoj je fazi istraga, ali Nacionalov izvor koji je blizak sadašnjoj vladi, tvrdi da je Odvjetništvo usredotočeno na političare na visokim položajima. Osim toga, u istragu protiv HAC-a sada se uključila i EU.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se Uskok i Odvjetništvo napokon odlučiti pozvati Ivu Sanadera barem na obavijesni razgovor, jer je previše puta povezivan sa skandalima i aferama da bi se to zanemarilo.