JANDROKOVIĆ U ABU DABIJU

RH otvara predstavništvo u zemlji Perzijskog zaljeva

27.10.2009 u 11:36

Bionic
Reading

Republika Hrvatska uskoro će donijeti odluku o osnivanju diplomatsko-konzularnog predstavništva u jednoj od zemalja Perzijskog zaljeva, najavio je u utorak na gospodarskom forumu u Abu Dabiju hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, priopćio je MVPEI

ZAGREB - Obraćajući se nazočnim predstavnicima Gospodarske komore Ujedinjenih Arapskih Emirata te gospodarstvenicima Hrvatske i Emirata, Jandroković je istaknuo kako vizni režim predstavlja zapreku daljnjem unaprjeđenju i razvoju međusobnih gospodarskih odnosa. Stoga se odnedavno svim poslovnim ljudima i investitorima koji posjećuju Republiku Hrvatsku vize izdaju po ubrzanom postupku, dodaje se u priopćenju. Istaknuo je također kako udaljenost od Kaira, iz kojeg se pokrivaju zemlje Zaljeva, onemogućava veću poslovnu aktivnost s Republikom Hrvatskom. U tom smislu predstavnicima gospodarstva Ujedinjenih Arapskih Emirata i predstavnicima Gospodarske komore rekao je kako će u najskorije vrijeme biti uklonjena i ta zapreka te da će Republika Hrvatska donijeti odluku o otvaranju diplomatsko-konzularnog predstavništva u jednoj od zemalja Perzijskog zaljeva, nastavlja se u priopćenju. Tome će se s jedne strane olakšati turistička putovanja i ulaganja tamošnjeg gospodarstva u Republiku Hrvatsku, a s druge strane olakšat će se nastup hrvatskih gospodarstvenika u zemljama Zaljeva.

Govoreći o razvoju bilateralne trgovinske razmjene, koja je u 2008. godini iznosila 128 milijuna američkih dolara, ministar Jandroković je kazao kako postoje mnoge prilike i područja koja bi mogla zanimati sadašnje i buduće partnere iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U tom smislu, pozvao je na njihovu jaču ulogu na hrvatskom tržištu. Posebno je naglasio potencijalna područja suradnje u naftno-energetskom sektoru, prehrambenoj, kemijskoj i drvnoj industriji, brodogradnji, turizmu. Luke u Republici Hrvatskoj, kao i slobodne gospodarske zone, spremne su na suradnju s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, bilo da je ona usmjerena na hrvatsko tržište ili na tranzit prema tržištima Europske unije, dodao je ministar Jandroković.

Nakon izlaganja ministra Jandrokovića hrvatski gospodarstvenici predstavili su različite investicijske i poslovne mogućnosti suradnje s poslovnim subjektima u Republici Hrvatskoj, stoji na kraju priopćenja.