Hrvatska ZADARSKI FENOMENI

Gradski dužnosnici griju optuženičke klupe

Zbog različitih kaznenih ili prekršajnih djela na zadarskim se sudovima trenutačno vodi postupak protiv više zadarskih dužnosnika. Osim niza načelnika općina koji već godinama griju sudske klupe, od ove godine na sudu se se našli i aktualni zadarski gradonačelnik i njegov zamjenik

Zbog prekršaja iz Zakona o radu, početkom ovog mjeseca na Prekršajni sud pozvan je gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić. Optužni prijedlog protiv Opće bolnice u Zadru u vrijeme dok je Vrančić bio ravnatelj podnio je Državni inspektorat Područne jedinice Split, Odsjek inspekcijskog nadzora u Zadru.

Na sudu i bivši načelnici

Već osam godina na Županijskom sudu traje suđenje Milki Blagdan, bivšoj načelnici općine Kukljica koju optužnica tereti da je za vrijeme svog mandata potpisivanjem štetnih ugovora pribavila 194.370 kuna, odnosno iskoristila svoj položaj i prekoračila svoje ovlasti. Početak suđenja čeka i bivši načelnik općine Pašman Ivan Tadija, koji je u kolovozu prijavljen zbog protupravne eksploatacije rudnog blaga. Sumnjiči ga se da je od svibnja 2005. do travnja ove godine na otoku Pašmanu bez posjedovanja rudarske koncesije obavljao protupravnu eksploataciju mineralne sirovine, čime je državnom proračunu nanesena šteta viša od dva milijuna kuna.

Inspekcijskim nadzorom 14. travnja ove godine utvrđeno je da je Opća bolnica u Zadru svoje potraživanje, bez njezine prethodne suglasnosti, naplatila uskratom naknade plaće dr. Heli Peranić, liječnici specijalistici anesteziologinji, koja se nalazi u invalidskoj mirovini i radi skraćeno radno vrijeme.

Na održanom prvom ročištu sudu je predloženo da ne izriče kaznu u ovom predmetu ili da izrekne samo pisanu opomenu jer je, kako je dostavljeno u pisanoj obrani, bolnica u postupku nagodbe oko mirnog rješenja.

Od veljače je, pak, na Općinskom sudu u tijeku suđenje Vrančićevu zamjeniku, dogradonačelniku dr. Draženu Grguroviću zbog incidenta s Davorom Negrom, diplomiranim inženjerom mikroelektronike.

Grgurović i Negro potukli su se prije pet godina zbog spora o dokazivanju autorskih prava oko računalnog programa CentralMed namijenjenog obradi podataka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Negro je tada Grgurovića optužio da mu je on, kao bivši vanjski suradnik zadužen za promociju i demonstriranje programa CentralMed u njegovoj tvrtki Negro d.o.o., prisvojio autorski rad iskoristivši njegov boravak u Švicarskoj, gdje Negro inače boravi i radi kao inženjer informatike te je svojim kolegama liječnicima spomenuti program prezentirao kao svoj.

Drugooptuženom Negru je u tučnjavi slomljena noga i nos, te je dobio i posjekotine po licu. Grguroviću je slomljen nos, a zaradio je i nekoliko nagnječenja po licu.

Obojica su zaradila kaznene prijave zbog nanošenja teških ozljeda. Na zadnjem ročištu početkom listopada suđenje je šesti put odgođeno zbog nedolaska jednog od optuženih.

Pod povećalom USKOK-a

Sandra Vukić, načelnica općine Vrsi i savjetnica za zapošljavanje u zadarskoj podružnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u lipnju je bila pod istragom USKOK-a. Zajedno sa Željkom Marićem, pročelnikom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zadar koji je također obuhvaćen istragom zbog poticanja na kazneno djelo, Vukić se teretila za zloporabu položaja i ovlasti. Kaznene prijave protiv načelnice i pročelnika podignute su nakon dovršene kriminalističke obrade koju su proveli djelatnici Odsjeka gospodarskog kriminaliteta PU zadarske. Pod povećalom USKOK-a od rujna se nalazi i načelnik općine Posedarje Ivica Juričević zbog, navodno, sumnjive prodaje nekretnina u vlasništvu Općine tvrtki Ingra po cijenama višestruko nižima od tržišnih.

Zbog zloporabe položaja i ovlasti, kao i krivotvorenja službenih isprava, na Županijskom sudu u Zadru već tri godine ‘‘gostuje’’ načelnik općine Galovac Slavko Šare.

Načelnik je, prema optužnici, u više navrata sebi isplatio 60.627 tisuća kuna bez valjane osnove.

Osim za trošenje općinskog novca, Šari se na Općinskom sudu u Zadru već tri godine sudi i zbog pustošenja šuma i kaznenog djela protiv okoliša.

Tereti ga se da je kao načelnik općine Galovac 2004. godine u državnoj šumi kojom gospodare ‘‘Hrvatske šume’’ naložio komunalnim djelatnicima da poravnaju teren površine od oko devet tisuća četvornih metara te je na taj način nanio štetu ‘‘Hrvatskim šumama’’ u iznosu od 116.718 tisuća kuna.

Zbog prekršaja iz Zakona o sanitarnoj inspekciji, na Prekršajni sud početkom rujna pozvan je i načelnik općine Posedarje i vlasnik trgovačke tvrtke ‘‘Marjan commerce’’ Ivica Juričević.

Načelnik je pozvan na sud nakon što je prošle godine zabranio ulazak inspektora u njegovu tvrtku ‘‘Marjan commerce’’, no suđenje je odgođeno jer se Juričević nije pojavio na zakazanom ročištu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još