POMAŽU STUDENTIMA U BIZNISU

Povijesni potez varaždinskog Fakulteta

02.01.2016 u 19:00

Bionic
Reading

Da studenti u nas pokreću poduzeća rijetkost je, a još je rjeđe da im u tome pomažu fakulteti kao što to čini Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Na toj varaždinskoj visokoškolskoj ustanovi ovih je dana dekan prof. dr. Neven Vrček potpisao ugovor s Tourgentom, prvim studentskim poduzećem koje je ušlo u startup@foi, novi sustav kojim FOI pruža podršku studentskim poduzećima

Tourgent su osnovali Matija Matija i Milan Kovačić, studenti preddiplomskog studija Informacijski i poslovni sustavi fakulteta u Varaždinu s Ivanom Jolićem, studentom preddiplomskog studija zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

'Poduzeće Tourgent bavi se razvojem istoimene aplikacije koja putem usluge pohrane podataka u oblaku (cloud) olakšava poslovanja nelinijskim autobusnim prijevoznicima. Pomoću aplikacije može se pratiti prodaja i troškovi autobusnih tura odnosno analizirati profitabilnost po turi ili klijentu. Tu je i mogućnost upravljanja dostupnosti vozača i vozila te komunikacija svih uključenih u turu te još neke funkcije koje koriste kod iznajmljivanja autobusa', objašnjava Matija koji je sklonost poduzetničkom duhu pokazivao od rane mladosti, kao i njegovi kolege.

Naime, Matija i Jolić rade zajedno na projektima još od osnovne škole, a bolje su se upoznali kada su počeli raditi u poduzeću Infinum, jednom od vodećih hrvatskih poduzeća za razvoj mobilnih i web-aplikacija.
Ideju za aplikaciju koja pomaže autobusnim prijevoznicima dobio je Matija prateći izazove s kojima se susretala prijevoznička tvrtke njegova oca, a s Jolićem ju je razvio za natjecanje Core Hub održano u sklopu Core Inkubatora u Zagrebu.

Na tom su natjecanju ušli u konkurenciju od deset najboljih timova te su proveli četiri mjeseca razvijajući ideju u plan ulaska na tržište u Core Inkubatoru. U međuvremenu su ušli i u završnicu Software Startup Academy u organizaciji Microsofta Hrvatska, a onda im se pridružio i Milan Kovačić. U ovoj su kombinaciji na ovogodišnjem Shift Challengeu, natjecateljskom dijelu najpoznatije regionalne startup konferencije Shift u Splitu, osvojili prvo mjesto, a na nedavnoj konferenciji Zagreb Connect osvojili su i nagradu Grada Zagreba. No možda je najbolja potvrda kvalitete to što aplikaciju već koristi 30-ak klijenata.
'Fakultet organizacije i informatike ponosan je na poduzetnički duh studenata, a osobito svojih. Vjerujem da je Tourgent tek prvi od mnogih nadolazećih studentskih startupova u našem sustavu startup@foi', naglašava dekan FOI-ja Vrček govoreći o u nas jedinstvenom obliku podrške koji je usmjeren osnaživanju studentskog poduzetničkog duha.

Potpisivanjem sporazuma s fakultetom, kako objašnjava, Tourgent je ušao u sustav podrške studentskih poduzeća koji je na tragu svjetskih trendova poticanja poduzetništva uspostavom sveučilišnih akceleratora za razvoj studentskih tvrtaka u razvoju (startupova).

Startup@foi studentskim poduzećima pruža podršku u vidu besplatnog savjetovanja, spajanja s uspješnim predstavnicima IT scene te potencijalnim mentorima. Mentorski rad sa studentima vrlo je važan i zato mora biti dobar, a to ne bismo uspijevali bez kolega Borisa Tomaša, autora aplikacije Kap života, za koju je dobio nagradu Ponos Hrvatske, zatim Ivana Švogora, autora projekta Zaštitimo naše bicikle i projekta StratoberryPi (dizanje sonde u stratosferu) te Tonimira Kišasondija, voditelja laboratorija za Otvorene sustave i sigurnost te autora projekata iz sigurnosti. Ovi mladi ljudi nesebično provode vrijeme sa studentima i dio znanja preteču u njihove poduzetničke inicijative', objašnjava Vrček te dodaje su za startupove osigurane eksternalizirane računovodstvene i pravne usluge, a uskoro će moći osigurati i mjesto za predinkubaciju u Tehnološkom parku Varaždin čiji je FOI suosnivač.

Za ovakav sustav podrške, kako naglašava, zainteresirala je i pojedina uspješna poduzeća poput Degordiana i Mediatoolkita, koja su se već samoinicijativno javila sa željom za uključivanjem u ovaj sustav kroz mentorstvo studentskih startupova, a otvoreni su razgovori za suradnju i s poduzećima IBM te Combis.


Startup@foi, sustav pružanja podrške studentima koji žele realizirati svoje poduzetničke ideje i pokrenuti svoju tvrtku, nadovezuje se na Centar za podršku studentima i razvoj karijera FOI-ja, također u nas jedinstveni centar koji pruža opsežnu podršku studentima iz različitih akademskih i karijernih aspekata te služi kao platforma za spajanje studenata, alumnija FOI-ja i poslodavaca što je još jedan primjer koji govori koliko ova visokoškolska ustanova drži do povezanosti s tržištem.

'Kroz djelovanje Centra želimo za studente razviti, pružiti i prikazati razne načine na koji si mogu dodatno obogatiti studentski život i svoje životopise tako da se uključe u razna natjecanja, studentske udruge, projekte i aktivnosti, da se aktiviraju po pitanju razvoja ideja spajajući ih sa stručnjacima iz poslovnog, akademskog i znanstvenog svijeta. Jednostavno želimo da postanu svjesni svih prilika koje su sada pred njima i koje mogu iskoristiti dok su u najboljim godinama života', naglašava Katarina Pažur Aničić, suvoditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera FOI-ja koja napominje da je na početku djelovanja bio izazov okupiti studente i motivirati ih za uključivanje u širi aspekt studiranja, osim samog učenja, polaganja kolokvija i izrade seminarskih radova što je svakako njihov prioritet.

Aktivnosti Centra, kako dodaje, usmjerene su na tri aspekta, odnosno tri temeljna stupa – studenti, poslodavci i alumniji.

'Najvažniji su nam sadašnji studenti FOI-ja kojima nastojimo pružiti podršku na različite načine kako bi bili uspješni za vrijeme i nakon studija. Studente pratimo od prvog dana kroz uvodna predavanja za brucoše pa do posljednjeg semestra studija u kojem obavljaju stručnu praksu. Počeli smo intenzivno raditi na tome da ostvarimo poveznicu s našim studentima i nakon završetka studija kroz vođenje baze diplomanata i intenziviranje suradnje s alumnijima, bivšim studentima, našeg fakulteta. U cijelom tom procesu jako su nam važni i poslodavci s kojima surađujemo prvenstveno kroz obavljanje stručne prakse naših studenata u više od 400 različitih poduzeća, ali i sve više kroz aktivnosti povezivanja sa studentima još za vrijeme studija. Studentima pružamo podršku u raznim situacijama – od slaganja planera studija, pomoći prilikom odlaska na natjecanja, savjetovanja u razvoju vlastitih projektnih ideja, pripreme životopisa i motivacijskog pisma, povezivanja s poslodavcima, pomoći pri susretanju s različitim studentskim izazovima, održavanje radionica na teme akademskih vještina, upravljanja vremenom, suočavanja sa stresnim situacijama, izrade životopisa i motivacijskih pisama i slično', objašnjava Pažur Aničić.

S poslodavcima je FOI ove godine pokrenuo intenzivniju suradnju u nekoliko aspekata. Osim održavanja i podupiranja pozvanih predavanja, nekoliko je poslodavaca, poput Farmerona, Infobipa, Inchooa na fakultetu održalo razgovore za posao sa zainteresiranim studentima, a u okviru kolegija Upravljanje informatičkim uslugama organizirano je predstavljanje studentskih projekata kroz koje je 40-ak studenata dobilo priliku za izravan kontakt s poslodavcima.

'Povratne informacije na ovakav vid suradnje su pozitivne, tako da ćemo i dalje nastaviti raditi na inovativnim aktivnostima i projektima. Ove godine fokus stavljamo na naše alumnije. Cilj nam je uspostaviti mrežu alumnija FOI-ja i na redovitoj bazi putem portala objavljivati informacije o različitim karijernim putovima nakon završenog fakulteta, jer vjerujemo da njihove uspješne priče mogu motivirati studente na proaktivnost te korištenje mnogobrojnih mogućnosti koje su im na raspolaganju. Primjer dobre prakse,koji se pokazao u zadnje vrijeme jest taj da nam pristupaju bivši studenti Fakulteta (alumniji) u potrazi za studentima koje bi uključili u svoj postojeća poduzeća ili ih učinili dijelom svojeg startupa', veli Pažur Aničić.

Jedan od dugoročnih ciljeva, kako dodaje, stvaranje je platforme za razvoj startup poduzeća studenata da bi omogućili i podržali studente od ideje do pokretanja svojih poduzetničkih priča, kao što je slučaj s Tourgentom.

'Centar za podršku studentima i razvoj karijera'

U Hrvatskoj zacijelo nije lako pronaći centar na visokim učilištima koji podupire studente izvan osnovnih aktivnosti koje se tiču administriranja upisa, evidentiranja položenih i nepoloženih ispita te administracije studija. Stoga je zanimljivo čuti kako je na to uspio FOI. 'Ideja o osnivanju Centra za podršku studentima i razvoj karijera javila se prije nekoliko godina, paralelno s provođenjem procesa akreditacije Fakulteta te sukladno smjernicama Agencije za visoko obrazovanje. Centar za podršku studentima i razvoj karijera ako nije jedini, onda je barem jedan je od prvih koji u okviru svojih djelatnosti sadržava ekstenzivnije načine podrške studentima i razvoja njihovih osobnih i profesionalnih potencijala i kompetencija. Uz akademsku i karijernu podršku studentima, također se trudimo pronaći izvore financiranja odlazaka studenata na natjecanja i razne ostale prilike tako što im pomažemo u sastavljanju dopisa, molbi i upita za traženje sponzorstava. Imali smo nekoliko uspješnih primjera kroz koje su si studenti u cijelosti uspjeli pokriti svoje studentske prilike, a isto činimo i ostvarujem pozitivan rezultat i za studentske udruge koje djeluju na našem fakultetu', veli Danijel Dadović, suvoditelj i jedan od troje zaposlenika Centra. Naglašava da je suradnja s vanjskim dionicima, poput poslodavaca i alumnija fakulteta, jedan od važnijih načina osiguranja kvalitete visokih učilišta. 'Iako su pripreme za osnivanje Centra na FOI-ju započele i ranije, službeni početak djelovanja Centra označio je prvi Dan karijera pod nazivom 'Što nas čeka nakon diplome?', održan u svibnju 2012. Osnivanje Centra svakako valja zahvaliti Upravi Fakulteta koja je prepoznala važnost jednog ovakvog centra te pružila punu podršku u razvoju njegovih aktivnosti i formiranju Centra u obliku kakav danas. Naša je želja razvijati i širiti Centar što idejama i projektima, to i s brojem zaposlenih, jer smatramo da naši studenti zaslužuju još više izravne podrške u cjelovitom iskustvu tijekom studija i nakon njihova diplomiranja', ističe Dadović. Prije nešto više od godinu dana, Centar je pokrenuo portal CPSRK na kojem se objavljuju sve studentima važne informacije i zanimljivosti iz studentskog života.