LET PRIVATNIM AVIONOM

Povjerenstvo za sukob interesa primilo nepotpunu prijavu protiv Kotromanovića

09.12.2015 u 10:45

Bionic
Reading

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa zaprimilo je prijavu protiv Ante Kotromanovića, (tehničkog) ministra obrane, ali kako ona nije sadržavala svu potrebnu dokumentaciju, nije bilo moguće donijeti odluku o početku formalnog postupka. I tek kad on bude pokrenut, tada će se Povjerenstvu morati očitovati i Kotromanović, objasnila je predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalija Orešković novinarima u Saboru

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa zaprimilo je prijavu, ali kako je u njoj nedostajalo dokumentacije odnosno nije je uopće bilo, zatražili su određene provjere i dobavljanje dokumentacije od određenih tijela. Dio odgovora su zaprimili, kazala je Orešković, ali ne i sve da bi na javnoj sjednici mogli donijeti odluku o pokretanju postupka. Upitana koji dio dokumentacije nedostaje, Orešković nije željela otkriti kako ne bi ugrozila cijeli proces.

Kotromanović je, podsjetimo, Povjerenstvu prijavljen jer je nepoznato tko mu je platio let avionom kojim se sredinom studenog s obitelji odvezao na Lošinj, što ga je u oba smjera, kako je izračunao tportal, stajalo više od 28.000 kuna. Naime, Zakon o sprečavanju sukoba interesa dužnosnicima zabranjuje primanje darova u vrijednosti većoj od 500 kuna, a u MORH-u su ustvrdili da ministar za taj privatni let nije koristio novac iz državnog proračuna.

Upitana je li se Kotromanović već očitovao nakon što je prijavljen Povjerenstvu, Orešković je podsjetila: 'Pravila postupka govore o tome da se, ukoliko Povjerenstvo na javnoj sjednici donese odluku o pokretanju postupka, na tu odluku u roku od 15 dana od njena primitka dužnosnik očituje, dakle to je već u formalnom postupku kada on bude pokrenut'.