IMOVINA NA DRAŽBI

Brođani maratonom i peticijom spašavaju grad

25.10.2009 u 18:51

Bionic
Reading

Na središnjem trgu u Slavonskome Brodu u nedjelju ujutro startao je maraton gradskim ulicama pod geslom 'Ne damo Brod', što je jedna u nizu akcija kojom Slavonski Brod želi spasiti gradsku imovinu koja zbog izgubljenog sudskog spora s Novogradnjom u utorak ide na dražbu

'Htjeli bismo poručiti građanima Broda i drugima da trebamo biti jedinstveni i ovoga puta, kao što smo bili 1991. godine. Sada ne smijemo dopustiti prodaju ove naše imovine koja nama i našoj djeci u budućnosti može koristiti. Ovaj maraton nema političku konotaciju i ne želimo utjecati na pravosuđe. Mi idemo sportski dati potporu gradu i pokušati objasniti cijeloj Hrvatskoj da ne smijemo dozvoliti prodaju imovine bilo kojeg grada', rekao je prije starta maratona predsjednik Organizacijskog odbora Željko Đido.

U subotu je u S. Brodu pokrenuta i peticija 'Ne dajmo naš grad, ne dajmo Brod', na kojoj je dosad prikupljeno 6.000 potpisa.

Podsjetimo, grad se na sudskoj dražbi našao nakon izgubljenog sudskog spora s tvrtkom Novogradnja koja traži naknadu za radove izvedene na odmaralištu na Korčuli, a koje je tek darovnicom iz 2000. postalo gradsko vlasništvo. Prema pravomoćnim sudskim presudama, grad toj tvrtki duguje 50 milijuna kuna. Novogradnja, kojoj zbog dvadeset milijuna kuna poreznoga duga prema državi prijeti stečaj, poziva na nagodbu, ali gradonačelnik Broda Mirko Duspara to odbija. Izražava sumnje u korumpiranost pravosuđa, a u cijelom postupku ključnim smatra dokaz iz 2008. prema kojemu Novogradnja sporno potraživanje u pretvorbi nije prijavila u temeljni kapital.

Udruga sudaca Grada Broda gradonačelnika je, pak, prozvala za 'izravan atak i medijski pritisak na pravosuđe u cjelini', podsjećajući da su presude donošene na temelju dokumenata i zakona te potvrđene od Općinskog do Ustavnog suda.

Jedino što bi eventualno moglo odgoditi dražbu gradske imovine zakazanu za utorak, 27. listopada, je odluka Vrhovnoga suda o zaštiti zakonitosti u ovom slučaju, a na čije se objavljivanje još čeka. Do tada, da odgode dražbu gradske imovine na mjerodavne institucije apelirali su u četvrtak gradski vijećnici s izvanredne sjednice Vijeća.