ŠTO TO ZNAČI ZA HRVATSKU?

Nakon 25 godina otezanja, Ustavni sud konačno počinje raspravu o pobačaju

04.12.2015 u 15:43

Bionic
Reading

Jubilarnih pet godina čekanja na odluku Ustavnog suda o valutnoj klauzuli čini se ogromnim vremenom, no to nije ništa u odnosu na predmet koji se na istom sudu kiseli punih četvrt stoljeća, još od 1991. godine. Radi se o prijedlogu ocjene ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, pojednostavljeno - o odlučivanju Ustavnog suda o pobačaju

No kako je doznao portal h-alter.org, i toj trakavici približava se kraj: predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec potvrdila je da bi se odluka mogla očekivati do isteka mandata najvećeg broja sudaca, odnosno do sredine iduće godine.

'Predmet je obrađen do stupnja da se o njemu može početi raspravljati. Ne mogu sa sigurnošću reći kada ćemo početi, ali ćemo nastojati da ga obradimo do lipnja 2016. godine', kazala je Omejec za h-alter.

Temeljito proučavanje slučaja - četvrt stoljeća

Slučaj koji će izvjesno razviti svjetonazorske rasprave prije 25 godina pokrenula je pro life aktivistica Ružica Ćavar, današnja počasna predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj, koja je od Ustavnog suda zatražila da se izjasni o zakonu donesenom još 1978. i potom ugrađenim u hrvatsko zakonodavstvo. Po njemu se, bez izmjena, i danas regulira cijeli proces prekida trudnoće.

Predmet je 2009. dodijeljen sucu Aldu Radoloviću koji je prikupio mišljenja pravnih, medicinskih i teoloških stručnjaka, da bi se konačno stvorili uvjeti za sazivanje sjednice i konačnu odluku.

Premda Ustavni sud ima tzv. instruktivni rok po kojemu slučajeve treba riješiti u roku od godine dana, on nije obvezujući i u stvarnosti se malo kada ispoštuje, pogotovo u zvučnijim i kontroverznijim predmetima. Bivši sudac ovog suda, pod uvjetom anonimnosti, za tportal je prokomentirao situaciju i pokušao predvidjeti razvoj događaja.

Čekanje da sazru uvjeti

'Iako 25 godina zvuči nevjerojatno, u ovakvom slučaju to nije ništa neobično. U nekim zemljama odlučivanje o sličnim stvarima trajalo je i znatno dulje; u Americi je također trajalo više od dva desetljeća', kaže ovaj umirovljeni sudac. Priznaje da je Ustavni sud i u njegovu mandatu 'bio na rubu da donese odluku o pobačaju', no odlučilo se dodatno pričekati da sazru uvjeti.

'Ustavni sud može pridržati pravo da uzme koliko god vremena mu treba, pogotovo jer se u ovom slučaju uređuje odnos između prava na život i prava na izbor. Oba prava sadržana su u Ustavu, a sve odredbe Ustava jednako su važne', kaže ovaj sudac.

'Po mom mišljenju, danas doista jest nastupilo vrijeme za odluku i bilo bi logično da se utvrdi kako taj zakon nije u suprotnosti s Ustavom, iako ga zbilja treba osuvremeniti. No on u praksi funkcionira i nije izazvao nikakve probleme i sporove osim na svjetonazorskoj razini. Upravo je jučer objavljeno da je i Vrhovni sud u Irskoj odlučio kako zakon o zabrani pobačaja nije ustavan; ako je i jedna tako katolička zemlja donijela ovakvu odluku, ne vjerujem da bi u Hrvatskoj trebalo biti drugačije', dodaje.

Svjetonazorska pitanja i dugoročni kontekst

'No s obzirom na sastav Ustavnog suda, ne usuđujem se ništa prognozirati, pogotovo nakon nekih njegovih odluka upravo oko svjetonazorskih pitanja. Problem je u tome što sud u posljednje vrijeme ne sagledava svoje odluke u dugoročnom kontekstu i ne projicira ih u budućnost, ne provjerava hoće li one donijeti štetu pojedincima i zajednici.

Osim toga, kod odlučivanja Ustavnog suda jako puno ovisi o njegovu sastavu i svjetonazoru i stručnosti, ali i moralnosti samih sudaca', oštar je ovaj umirovljenik Ustavnog suda.

Profesor Mato Palić s Katedre ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku, s druge strane, smatra da je rok od 25 godina za donošenje odluke sam po sebi skandalozan i katastrofalan. 'To debelo nadilazi onaj rok od godine dana - on jest instruktivan, ali iz nekog razloga definiran je i zapisan. Predmet može biti složen, no ne dovoljno složen za četvrt stoljeća', kaže Palić.

Zabrana ne bi spriječila obavljanje pobačaja

On priznaje da osobno zastupa konzervativno stajalište po ovom pitanju i stoga smatra da od prava na život ne postoji viša vrednota - a u ovom predmetu temeljno pitanje bit će kada život započinje.

Europski sud pravde, podsjeća, nedavno je donio jednu odluku po kojoj se embriji ne smiju koristiti za industrijske i komercijalne svrhe, čime je praktički odlučio da život započinje začećem.

'Na ovom pitanju nema sredine, a prisutna je i vrlo jaka svjetonazorska komponenta. No Ustav je Ustav, iako treba priznati i da bi zabrana pobačaja teško spriječila njihovo obavljanje u inozemstvu ili ilegali.

Najveći je problem to što se premalo pozornosti posvećuje ženama koje se odlučuju na pobačaj i ne pokušava ih se od toga odgovoriti. Po meni, jedini mogući razlog za abortus trebala bi biti životna ugroženost, odnosno ugroženost zdravlja same majke', smatra Palić.