ZAGREBAČKI PRORAČUN

SDP kritizirao, HDZ tvrdi da se može popraviti, bandićevci ga branili

01.12.2015 u 17:08

Bionic
Reading

Prvo čitanje zagrebačkog proračuna za 2016, teškog 6,85 milijardi kuna, sasvim očekivano proteklo je u kritiziranju od strane SDP-a i HNS-a, HDZ-ova stava da se ono što je loše može popraviti kroz amandmane do drugog čitanja/izglasavanja krajem prosinca i obrane od strane zastupnika s nezavisne liste Milana Bandića

Govoreći u uvodu, Slavko Kojić, šef gradskih financija i kreator proračuna, naveo je kako je u definiranju ključnog dokumenta više bilo negativnih nego pozitivnih utjecaja koji su utjecali na njegovo slaganje.

'Uzeto nam je 800 milijuna kuna, a središnja vlast nastavlja s reformama poreza na dohodak i zadire u prihode lokalne samouprave. Nisam uopće razumio što su sve radili, a možda neću ni u budućnosti. Od 1993. 15 puta se mijenjao Zakon o jedinicama lokalne samouprave, a o porezu na dohodak nešto manje. Valja vlast misli da se može usrećiti na periferiji', kazao je Kojić.

Davor Štern (NLMB) smatra da se iz proračuna vidi u kojem se smjeru Grad razvija, a razvija se, kazao je, ekstenzivno. Nije propustio ni pohvaliti Advent u Zagrebu, za koji drži da je vrhunski doživljaj.

Bandić je podsjetio da su tri posljednje Vlade RH uzele Zagrebu 2,5 milijardi kuna.

'Zakon o porezu na dohodak koji je mijenjala ova vlast donesen je samo da se uništi mene. Uzeto nam je 800 milijuna kuna i tužan sam jer se tako radilo, ali smo preživjeli', istaknuo je Bandić.

Davor Bernardić, šef zagrebačkog SDP-a, napao je proračun jer smatra da ništa od predizbornih obećanja nije ispunjeno i da proračun nije razvojan. Sličnog mišljenja bio je i Tomislav Stojak (HNS), a smatra da nema stručnog promišljanja razvoja Grada.

'Svi proračuni u mandatu ove skupštine su isti, recikliraju se svake godine isti projekti. Projekti su samo na papiru, pojave se jedne godine, onda se ne naprave pa se prebace u iduću. Proračun pokazuje statičnost gradske uprave i Grad u ovom trenutku stagnira. Ovaj proračun nemoguće je opravdati amandmanima', kazao je Stojak, na što se za riječ javio Bandić, kazavši da nema argumente za to što govori.

'Kažete da Grad stagnira, ne nudite argumente za to, a kao što vidimo - Hrvatska raste', ironično je komentirao Bandić.

Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a, smatra da je iz proračuna vidljivo da je Grad zadrijemao po pitanju ubiranja sredstava iz fondova EU-a, a zasmetalo ga je i to što je došlo do povećanja mase za plaće od 62 milijuna kuna iako je broj zaposlenika ostao isti.

Nezavisna Sandra Švaljek zapitala se postoje li kapaciteti za izvršenje proračuna, a potom i izrazila sumnju u to.