ATMOSFERA LINČA

Suci traže zaštitu od nasilnika

25.10.2009 u 10:58

Bionic
Reading

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) pozvala je na rješavanje problema zaštite sudskih službenika i ostalih sudionika u sudskim postupcima ocjenjujući da taj problem funkcioniranja sudstva još uvijek, usprkos brojnim upozorenjima, nije sustavno riješen.

Priopćenje je objavljeno povodom "još jednog u nizu akata nasilja u sudskom postupku koji se ovaj put dogodio u mjestu Ribič Bregu pokraj Ivanca u kojem su ranjeni odvjetnik Dragoslav Zuber, policajac Dejan Krašek i veterinar Nenad Bosek i bravar Danijel Kursebanj".

UHS "upozorava da usprkos učestalim aktima nasilja radi i povodom sudskih postupaka suci, sudski službenici, odvjetnici, vještaci i ostali sudionici u sudskim postupcima, osim iznimno, ne uživaju nikakvu zaštitu te ovaj akutni problem funkcioniranja sudstva još uvijek usprkos brojnim upozorenjima nije sustavno riješen".

"Smatramo da atmosfera linča i omalovažavanja rada sudova koja se više od jedne decenije stvara u javnosti doprinosi da se pojedinci odlučuju aktima nasilja ostvarivati svoja 'prava' u sudskom postupku čemu doprinosi i mlaka i nedovoljno energična reakcija tijela zaduženih za progon i kažnjavanje takvih počinitelja", navodi UHS u priopćenju i poziva sva nadležna tijela da bez ustezanja provedu sve radnje radi utvrđivanja opsega odgovornosti počinitelja.

UHS "poziva suce, sudske službenike i sve sudionike u sudskim postupcima da svaku i najmanju sumnju na nasilje ili moguće nasilje odmah prijavljuju tijelima sigurnosti i inzistiraju na njihovom djelovanju".

U petak je u Ribič Bregu pokraj Ivanca napadač bacio eksplozivne naprave na policijske službenike, sudskog ovršitelja, veterinara i bravara koji su došli na ovrhu pokretnina (pasa). Ozlijedio je četiri osobe. On se zatim zatvorio u kuću i zatočio članove obitelj. Policija je osumnjičenika uhitila bez uporabe prisile.