I. MIKOLA O PAKRAČKOJ POLJANI

'Nije Merčep zapovijedao u Pakračkoj Poljani, nego Vekić'

01.12.2015 u 14:53

Bionic
Reading

Nekadašnji pripadnik pričuvne postrojbe MUP-a Igor Mikola posvjedočio je na suđenju Tomislavu Merčepu za ratni zločin nad srpskim civilima 1991. da Merčep kao savjetnik u MUP-u nije zapovijedao u Pakračkoj Poljani te da tamo nije vidio logore ni uhićene civile

Mikola, koji je nedavno na vlasititi zahtijev iz Perua izručen Hrvatskoj zbog izdražavanja zatvorske kazne, rekao je na sudu da mu je u Pakračkoj Poljani zapovijedao tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić, a ne Merčep koji je bio savjetnik.

'I na području Pakraca zapovjednik mi je bio Vekić koji je s nama komunicirao preko Merčepa koji kao savjetnik nije mogao zapovijedati', kazao je svjedok.

Ivan Vekić je preminuo prije godinu dana.

Za Merčepa je rekao da je u postrojbi bio 'moral, a njemu osobno i autoritet'. Ljudi su ga poštivali i uvažavali, ali ne mogu reći jesu li ga slušali, kazao je Mikola, dodavši da je on po Vekićevu nalogu bio odgovoran za Merčepovu sigurnost te da ga je pratio u svim akcijama. 'Merčep je išao prvi, a ja sam išao odmah iza njega', rekao je svjedok.

Kazao je da u Pakračkoj Poljani nije vidio uhićene civile, ali da zna da je tamo bilo uhićenih neprijateljskih vojnika iako ni njih nikada nije vidio. Ne zna je li netko tamo bio ubijen.

Svjedok, koji je u bijegu od hrvatskog pravosuđa bio od 2005. kada je osuđen na pet godina zatvora zbog umješanosti u ubojstvo u Pakračkoj Poljani 1991., u svom je iskazu spomenuo i obavještajce Josipa Manolića i Josipa Perkovića, kojem se sudi u Njemačkoj zbog umješanosti u ubojstvo hrvatskog imigranta Stjepana Đurekovića.

Ispričao je da su u Pakračkoj poljani neke ljude vodili na ispitivanje u zgradu preko puta škole te da ih je po Manilićevu nalogu ispitivao Stjepan Kralj koji je dolazio iz Zagreba.

Svjedok je kazao i da mu je ministar Vekić naložio da ispita kako to da Aleksandar Antić privodi i ispituje ljude iz Kutine, nakon čega mu je Antić navodno rekao da to radi po nalogu Ministarstva obrane. 'Doslovno mi je rekao da mu je to odoborio Josip Perković', kazao je svjedok koji je sudu rekao kako ima podatak od 'srpske obavještajne službe' da je Antić 'kao njihov čovjek skonjen na sigurno'.

Na upit znače li mu što imena Aleksandre i Mihajla Zeca, koji su ubijeni u Zagrebu 1991. svjedok je rekao da ga to progoni cijeli život i da je zbog toga odgovarao, ali da on s tim nema veze. Na pitanje 'tko ima veze', Mikola je rekao: 'Nije vrijeme ni mjesto, dođite u Lepoglavu pa ćemo razgovarati'.

Mikola koji se prošle godine u Peruu predao tamošnjoj policiji i zatražio izručenje Hrvatskoj na sud je doveden u pratnji trojice pravosudnih policajaca, a kad je ušao u sudnicu Merčepu je rekao: 'E moj Tomislave jesmo li se mi za ovo borili'. Kazao je da tjedan štrajka glađu i da su mu u ćeliju podmetnuli nož.

Tijekom svjedočenja nekoliko puta je tražio vode, kao i da mu srede liječnika i daju multivitaminski napitak. Suca je par puta pitao može li mu jamčiti da će živ doži do Lepoglave. Tvrdi da je zbog teške prometne nesreće u Kolumbiji imao amneziju.

Nakon tri i pol godine suđenja u srpnju je izmijenjena optužnica protiv Merčepa kojeg se tereti da je bio zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a koja je, prema tvrdnjama tužiteljstva, nezakonito uhićivala, mučila i ubijala civile sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

Ratnog zapovjednika i pomoćnika ministra unutarnjih poslova, koji odbacuje sve optužbe, od tada se, umjesto da je zapovjedao zločine, tereti da pripadnike postrojbe nad kojom je imao faktičku ovlast nije spriječio u zločinima. Merčep je, prema tvrdnjama tužiteljstva pristao da njemu podređeni nastave s takvim radnjama svjestan da među njima ima i pojedinaca koji su od ranije dolazili u sukob sa zakonom.

Suđenje se nastavlja 18. prosinca.