JURE UMJESTO JURAJA

Novi hrvatski vojni biskup bit će most prema pravoslavlju

30.11.2015 u 21:33

Bionic
Reading

Nakon što je papa Franjo prihvatio odreknuće od službe vojnog ordinarija, mons. Jurja Jezerinca u skladu s odredbom kanona Zakonika kanonskoga prava te imenovao biskupom – vojnim ordinarijem u Republici Hrvatskoj mons. Juru Bogdana, dosadašnjeg rektora Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, dobri poznavatelji prilika u Vatikanu te Hrvatskoj biskupskoj konferenciji ističu kako je Jezerinčevo umirovljenje nakon 18 godina bilo očekivano budući da je promaknuće rektora spomenutog zavoda u biskupa već ustaljena praksa, ali i naznaka za to kako Vatikan ovim potezom unutar Crkve u Hrvata u jeku najavljenih pregovora oko kanonizacije Alojzija Stepinca kani poboljšati odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a samim time i s Ruskom pravoslavnom crkvom

Ivan Markešić, sociolog religije i sveučilišni profesor s Instituta Ivo Pilar prije svega pozdravlja Bogdanovo imenovanje novim vojnim biskupom ističući za tportal kako je Jezerinčevo umirovljenje pokušaj da se na neki način neutralizira jaka nacionalna tvrđava unutar Vojnog ordinarijata i Hrvatske biskupske konferencije gdje je Jezerinac slovio kao jedan od korifeja.

'Na Jezerinčevo mjesto dolazi čovjek široke naobrazbe, a ono što je još važnije, radi se o osobi koju Sveti Otac izuzetno cijeni zbog njegovih ekumenskih stavova. Vrlo je bitno naglasiti kako je papa Bergoglio na mjesto vojnog biskupa imenovao osobu širokih ekumenskih horizonata spremnu na razgovor s velikodostojnicima Srpske pravoslavne crkve, osobito sada kada je papa Franjo predložio osnutak zajedničkog srpsko-hrvatskog povjerenstva koje bi trebalo odlučiti o kanonizaciji Alojzija Stepinca. Postavljanjem jednog umjerenog biskupa sklonog ekumenskim dijalozima Sveta Stolica približila bi se Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a samim time i moćnoj i utjecajnoj Ruskoj pravoslavnoj crkvi čime bi se popravili narušeni odnosi između te dvije kršćanske crkve', mišljenja je Markešić koji dodaje kako je ovaj potez itekako značajan za odnose Srba i Hrvata budući da da SPC u Moskvi te Crkva u Hrvata u Vatikanu imaju status predziđa kršćanstva.

Markešić također smatra kako će se Bogdanovo imenovanje, pored približavanja dviju crkava, svakako pozitivno odraziti na neka škakljiva nacionalna pitanja, ali i pitanja te problematike unutar same Katoličke crkve u Hrvatskoj, zaključujući kako bi imenovanje novog vojnog biskupa trebalo još jednom pokazati spremnost pape da prijeđe Rubikon odnosno da Vatikan nakon dugog kolebanja produbi svoje odnose s pravoslavnim crkvama.

Slična je mišljenja i Ivica Maštruko, sociolog religije i nekadašnji hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici koji smatra kako je Bogdanovo imenovanje potez kojim se, kako kaže, 'neutralizira utjecaj uvjetno rečeno ratobornijeg biskupa Jezerinca'.

'Valja napomenuti kako je i inače praksa da se nakon višegodišnjeg službovanja rektora Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu za zasluge nagradi biskupskim štapom, kao što su tom titulom nagrađena prethodna 33 rektora', kazao je Maštruko zaključivši kako se Jezerinčevo umirovljenje i imenovanje ekumenski nastrojenog Bogdana poklopilo s Papinim nastojanjima u proširenju dijaloga s pravoslavnim crkvama i procesu Stepinčeve kanonizacije koju tek treba blagosloviti Beograd.